Gå til hoved-indhold
Et smukt syn. 12m både langs Øresunds kyst.Kapsejlads
Et smukt syn. 12m både langs Øresunds kyst.

12 meter Cup – et race for gentlemen

Seks klassiske yachter og omkring 90 sejlere fra ind og udland stillede til start i weekenden, da KDY afviklede den traditionelle Wessel & Vett Cup for 12 meter yachts.

Af katrine bertelsen |

Morten Bro Eriksen skriver:

Igennem tre dage, fra fredag til søndag, dannede Tuborg Havn og sensommervejet den perfekte ramme for afvikling af sejladserne. Selv vejrguderne må have præference for store meterbåde. For de sikrede fuld sol og en næsten konstant vind på 5 -10 sekundmeter fra sydøst igennem hele stævnet.

En fascination

Når man oplever en 12 meter på nærmeste hold, opstår der nærmest en forelskelse. Den er på en gang uafviselig, monumental og erotisk, også selv om yachterne er bygget for halvfjerds år siden. De stråler blankt af lak, elegance og håndværksmæssig ekvilibrisme, tilsat et stænk af formue. Der er virkelig stil over feltet, når seks fantastiske og toptunede sejlmaskiner kløver Øresund i dyst.

Havballet

Under sejladserne opleves havballet på højt niveau. En sammentømret besætning på 12 -15 mand får de skarpe dueller ved mærkerne til at ligne elverpigernes dans på højen. Yachterne har en overalt længde på mindst 60 fod og en vægt på mere end 30 tons. Læg dertil et par hundrede kvadratmeter sejl. Det er enorme kræfter der skal tæmmes med håndkraft, erfaring og kærlighed. Opskuddet er skræmmende og enhver manøvre kræver fremsynethed og planlægning.

Stævnet

Der blev afviklet syv sejladser og to festlige arrangementer over tre dage. Seks banesejladser ud for Skovshoved og en distancesejlads fra Skovshoved via Langelinje til Pinhättan og retur. Det var et spektakulært syn da flotillen rundede foran kongeskibet og stævnede ud igennem Kroneløbet. De mange turister på Langelinje måbede og glemte for en stund Den Lille Havfrue.

En stor tak til alle de mange frivillige der bidrog til at skabe et fantastisk vellykket stævne. Tak til sportsXstream A/S for perfekt afviklet videodækning og tracking. En speciel tak til sponsorerne Wessel og Vett og Pantaenius der skabet rammerne for afvikling af Wessel og Vett Cup 2013.

Resultater:

  • 1st , Evaine, Patrick Howaldt KYC.
  • 2nd, Trivia, Wilfried Beeck, KYC
  • 3rd, Sphinx, Gorm Gondensen/Jochen Frank, FSC.
  • 4th, Anitra, Sepp Martin, FSC
  • 5th, Vema III, Erik Svenkerud, KNS.
  • 6 th, Thea, Jan Peter Andersen, KDY

Se fotos her

Se tracking replay og videoer her

Læs om 12m klassen her

Om 12 meteren

Den første 12 meter blev bygget i 1907. Klassen deltog i olympiaderne i 1908, 1912 og 1920, men klassen blev først for alvor kendt i forbindelse med America's Cup i perioden fra 1958 til 1987. Herhjemme husker vi mest klassen på grund af Poul Elvstrøms involvering i det franske 12 meter projekt. Mange af de tidlige yachter er blevet nænsomt restaureret og de sejler fortsat kapsejlads med deres entusiastiske ejere og besætninger.

content-loader
content-loader
content-loader