Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Dean Barker tv. fra Team New Zealand vs Jimmy Spithill fra Oracle Team USA.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

LORENZEN: LØRDAG AFTEN SKAL JEG SE AMERICA'S CUP

Som en klog sejler har sagt: "Preparations is everything, winning is part of it" - og hvis det stadig gælder, så er New Zealand bedst forberedt. Lorenzen blogger også om Oracle-skandalen.

Af Morten Lorenzen |

Lørdag aften lyder startskuddet til den rigtige Americas Cup. Alt andet har været optakt; AC World Series, AC Youth Americas Cup og Louis Vuitton Cup. Nu gælder det, og jeg glæder mig vildt meget.

Den 34. udgave af Americas Cup bliver den klassiske dyst mellem Emirates Team New Zealand og Oracle Team USA - giganternes kamp, på mange måder.

Siden Larry Ellison og Russell Coutts vandt Cup´en i Februar 2010 over Team Alighi fra Schweiz, har vi ventet på denne dag.

Meget har været skrevet og diskuteret, og holdningerne er vildt splittet - er AC en farce eller starten på en ny epoke for sejlsport.

Tilhænger - absolut

Jeg er 100% tilhænger af det nye koncept med flerskrogsbåde, og ikke mindst det nye tv-format. For een gangs skyld er der investeret betydelige beløb i at få skabt et sejlformat og et produktionsapparat, der giver alle mulighed for at se det fantastiske show "live".

TV feedet, og ikke mindst internet feedet, vil bringe AC ud til mange millioner seere, også andre end os nørder.

På trods af de mere end 45 kanaler som jeg har tilrådighed på mit kabel tv, så er der dog ikke een eneste tv-station der har valgt at vise sejladserne live - og det er ikke noget problem, for lørdag aften vil jeg sætte mig foran husalteret, en MAC storskærm og få det hele sendt live.

Så kan flow-tv professorerne glemme alt om seertal mm. Nettet er kommet for at blive, og bringer mig det jeg vil se, når jeg vil se det - eller gense det.

Og ja, jeg ved godt at mange af os midaldrende sejlere i den grad synes at Americas Cup Cat´s er alt for futuristisk og at vi hellere så de gode gamle (og tunge) kølbåde sejle matchrace mod hinanden.

Men come on, guys - med de midler som AC syndikaterne har til rådighed, så skal det være det ypperste der kan udvikles, og sejlsport på dette niveau er det ypperste. Vi glæder os alle over de skarpe og aktion prægede 49´erne til OL og glemmer helt Star båden, og sådan må det også være her.

Spitzenklasse kræver det nyeste og vildeste - og det er AC72´erne. At drive disse monstre frem, med hastigheder oppe omkring 50 kn er van(d)vittigt og noget som i den grad bringer os alle ud på kanten af stolen. Bring it on, jeg kan næsten ikke vente.

Ser vi en vinder allerede lørdag?

Traditionelt har det altid vist sig at den ene af de to deltagere i Americas Cup finalen har en fart fordel.

Det store spørgsmål er om vi også ser det lørdag aften. Emirates Team New Zealand har haft mest kapsejlads tid på vandet, igennem Louis Vuitton Cup hvor de pulveriserede svenskerne og italienerne. Men Oracle Team USA har kunne forberede sig "i det skjulte" med en formidabel to båds kampagne.

Der er forskel på de to både, umiddelbart til amerikanernes fordel. De ser ud til at have en mere stabil platform, som formentlig vil give dem større fart rundt om hjørnerne på banen.

Til gengæld har New Zealænderne  uden tvivl et bedre team, mand mod mand. Deres erfaring igennem LV Cup og deres evne til at få monstret op på foils, og ikke mindst holde foil-flowet vil være en kæmpe fordel.

Americas Cup vil efter min mening blive afgjort på hvorvidt teamet evner at holde Cat´en på foils, igennem bomninger, på kryds og ved mærkerundninger. Det kræver ekstrem fokus fra teamet og rorsmanden, og dér tror jeg at ETNZ har en fordel, ihvertfald de første par dage.

AC-gate - en skandale

Ingen Americas Cup uden skandaler og juridiske tvister. Denne gang dog en af de mere specielle. OTUSA blev fanget i at snyde på vægten i AC World Series, som blev sejlet i lillebroderen AC45.

Helt tåbeligt og uforståeligt at et topstyret team som det amerikanske ikke har haft mere styr på sine folk end virkeligheden har vist. Eller også har de netop haft helt styr på det, og bevidst forsøgt at snyde sig til fordele. Uanset hvad er de heldigvis blevet afsløret og straffet, hårdt !

Mange vil mene at straffen for at "snyde" mens man sejler i 1.division (AC45) er alt for høj i forhold til at AC foregår i Superligaen (AC72), men AC World Series var helt tæt knyttet til LV Cup og AC, så i min optik er det ok.

Det er sejlsportens grimme ansigt, eller doping om man vil, der viser sig her - og der skal slås hårdt ned på det.

Flere sejlere, heriblandt een af de mest erfarne storbåds sejlere i verden, Dirk de Ridder risikerer en regel 69 dom imod sig, som betyder udelukkelse for al sejlsport i to år.

Om det sker afgør hans nationale sejlunion, men den Internationale AC Jury har med sine kommentarer gjort det klart at han bør udelukkes.

Han er under alle omstændigheder udelukket fra AC sejlads denne gang sammen med to team kammerater, der faktisk kommer fra New Zealand (Andrew Walker og Matt Mitchell). Her er virkelig basis for konspirations spin.

Nu starter Americas Cup sejladserne med at Oracle Team USA har fået en straf og er bagud med minus to point.

Ikke det store problem hvis det viser sig at amerikanerne er overlegne i fart og bådhåndtering, men bliver det en tæt match, hvor ETNZ ender op med at vinde 9-8 vil et større juridisk drama udspille sig, for så har Oracle Team USA faktisk vundet flest sejladser, men taber Cup´en.

Det team der først når 9 points vinder Americas Cup. Det betyder at vi potentielt skal igennem 19 sejladser inden vinderen er fundet, men det hele kan også være afgjort er 9 sejladser

AC - succes eller fiasko

Den 34. Americas Cup er afgjort om een uges tid. Og så vil historien afgøre om denne udgave er starten på en ny æra eller blot en parantes, omend en dyr en af slagsen, i kampen om sportshistoriens ældste trofæ, The Auld Mug.

Uanset udfaldet vil jeg mene, at bagmændene i OTUSA, Russell Coutts og Lary Ellison har vist vejen - ikke mindst med AC45 og Red Bull Youth Americas Cup, hvor unge sejlere for første gang i AC historien har fået mulighed for at sejle et mini AC og se en mulig vej frem til de store teams.

Det er helt rigtig set. Youth Americas Cup har været en kæmpe succes, som paradoksalt nok blev gennemført som fleet sejlads. Det virkede suverænt godt, tætte sejladser, masser af skift i føringer og flotte dueller.

De unge sejlere fra New Zealand tog både 1. og 2. pladsen, mens underdog´en fra Portugal overraskende tog 3. pladsen.

Selveste Russell Coutts var, nok ikke overraskende meget begejstret og twittede lystigt "Red Bull Youth Americas Cup was fantastic…..even the first AC was fleet race, makes me wonder….." - måske går vi bort fra Match Race såfremt amerikanerne succesfuldt forsvarer Cup´en.

Forberedelse er den halve sejr

Som en klog sejler en gang har udtalt, "preparations is everything, winning is part of it" - og hvis det stadig gælder, så vil jeg mene at New Zealand er bedst forberedt.

Og så har de også fordelen af den straf på minus to point som amerikanerne har med sig ind i kampen. Så jeg har sat mine penge på Dean Barker og ETNZ.

Personligt vil jeg forberede mig til Matchen, med en kapsejlads Rundt om Hven efterfulgt af en god middag i gode venners lag - og så hørebøffer, internet forbindelse og husets største MAC skærm på fuld drøn lørdag kl. 22:10 - håber blot at TDC ikke vælger netop det tidspunkt til lave back-up på deres internet…….Let The Games Begin…og husk Mam, There Is No Second ;-)

Morten Lorenzen

PS:

Starten går lørdag 7. september og der sejles også 8., 10., 12. og 14. september, med to sejladser om dagen. Starterne går dansk tid  klokken 22.10 og 23.10. Tjek americascup.com

Morten Lorenzen kommenterede i år matchrace ved ISAF Nations Cup i Middelfart. Som chef for Danish Open, dengang det var et Grade One-stævne, kender han mange af sejlerne i America's Cup.

content-loader
content-loader
content-loader