Gå til hoved-indhold
Der kæmpes om bord på Veolia.Kapsejlads
Der kæmpes om bord på Veolia.

Aarhus Big Boat: Kneben sejr til Xp 38 Veolia

Tyske Veolia og danske HAN SEN løb med førstepladsen i hver deres løb i Aarhus Big Boat Race. Vinderne i begge løb havde blot sekunders margen til nærmeste konkurrent. Læs interview med vinderbåden.

Af katrine bertelsen |

Aarhus Big Boat Race blev sejlet fra Egå Sejlklub. I år var 17 både tilmeldt Aarhus Big Boat Race. Blandt deltagerne var primært danskere, men der deltog også en enkelt norsk båd og flere tyske både.

Udfordrende vindspring

Hele løbet igennem har været præget af stor spænding for begge løb, da placeringerne har skiftet fra sejlads til sejlads.

Torsten Bastiansen fra vinderbåden, en Xp38 Veolia, i den store klasse, fortæller til minbaad.dk.

- Der var til alt held mere vind end lovet, omkring 5-8 knob. Den sprang en del – jeg gætter på en 30-40 grader. Så vi var lidt udfordrede, det var enten at stå stille eller at flytte sig. Vi lærte i alt fald, at man aldrig skal give op, og selv om man lå forrest kunne man ikke vide sig sikker. Vi sejlede godt og placerede os rigtigt på banen – måske lidt konservativt, men vi skulle jo holde på konkurrenterne.

Resultatberegningen blev foretaget om bord på dommerbåden, hvilket betød at deltagerne fik omgående meldinger omkring overaltplaceringer mellem hver sejlads over VHF radio.

Der blev sejlet på en op/ned-bane, og Torsten Bastiansen har stor ros til baneleder Martin Frislev.

- Han gjorde det godt, og kommunikerede med os over radioen når vinden tvang ham til at flytte på banen eller udsætte sejladsen. Det betød at vi vidste, hvad der skete.

God træning i store felter

De to klasser blev startet samtidig, - og det var god træning i at starte i store felter, siger Torsten Bastiansen. - Det gav nogle spændende situationer ved bundmærket, men det var en god udfordring.

Efter lørdagens fire sejladser lå Torsten Bastiansen i Veolia forrest, men kun et point foran X-40 Sirena med Peter Buhl.

I søndagens første sejlads kom Veolia i infigt med med ”søster”båden Xp38 Soldier Blue, med Lars Ive. I den sejlads røg Veolia flere pladser ned; sidste sejlads skulle afsløre vinderbåden.

- Vi kom godt fra start og vandt sjette sejlads, nu var vi a point med X40 Peter Buhl. Men da vi vandt den sidste sejlads, blev vi de samlede vindere, siger Torsten Bastiansen, der tilføjer at det var et godt stævne, med god middag og hyggeligt samvær lørdag aften.

ORCi for første gang

En væsentlig forskel fra tidligere års løb er, at Aarhus Big Boat Race blev gennemført alene ved brug af det internationale scoringssystem ORCi, og er i øvrigt den første kapsejlads i serien af Danish Big Boat Series, der alle benytter ORCi i Danmark.

Race Manager Martin Frislev på Aarhus Big Boat Race fortæller, at den konkrete erfaring med brugen af ORCi denne weekend er, at den margen som de enkelte bådes resultater viser, afslører at det handler om sekunder i forskel mellem bådenes placeringer i de enkelte sejladser. En forskel på at bruge ORCi som målesystem er, at det er den faktiske præstation, der kan betyde de sekunders bedre performance, som sikrer at båden kommer på sejrskamlen.

Næste omgang for Torsten Bastiansen og Veolia bliver Kieler Woche, der også er tysk udtagelse til  Nations Cup.

Aarhus Big Boat Race er det første løb i Danish Big Boat Series, og kvalificerer til udtagelsen til Royal Ocean Cup i september. Alle Danish Big Boat Series sejladser giver mulighed for at sejle efter ORCi.

Top tre i klasse A:

  • Veolia   9 point
  • Serena  9 point
  • Tarok   12 point

Top tre i klasse B:

  • HAN SEN 6 point
  • Patent3   8 point
  • Swegon 15 point

Se alle resultater og billeder på www.aarhusbigboat.dk

content-loader
content-loader
content-loader