Gå til hoved-indhold
Xp 44 vinderne fra Brejning Bådklub. Mads Christensen fra North Sails kørte taktikken, gætter vi på. Foto: Rune Drasbæk DorowKapsejlads
Xp 44 vinderne fra Brejning Bådklub. Mads Christensen fra North Sails kørte taktikken, gætter vi på. Foto: Rune Drasbæk Dorow

XP 44 hurtigste kølbåd i Palby Brandsø Rundt men X-40 vinder efter DH

Brandsø Rundt blev sejlet første gang i 1964 med 15 både, nu snart 50 år senere, lever kapsejladsen stadig men med 90 både fordelt på 63 bådtyper fra 18 sejlklubber. Se overalt-resultater og fotos.

Af Troels Lykke |

En XP 44 fra Brejning Bådklub, med skipper Kim Melsen var hurtigst på sejltid blandt kølbådene da Middelfart Sejlklub afholdte Brandsø Rundt med fantastisk vejr på årets første efterårsweekend, men der skulle kun en besætning på 3 til for at vinde.

Det fortæller  Rune Drasbæk Dorow fra Middelfart i denne artikel. Han forklarer videre om sejladsen i Lillebælt.

Se overaltresultater

Palby Brandsø Rundt blev sejlet første gang i 1964 med 15 deltagende både, nu snart 50 år senere, lever kapsejladsen stadig da starten gik for 50. gang med 90 både fordelt på 63 bådtyper fra 18 forskellige klubber.

Sol, 24 grader og  2 - 4 m/sek.
Inden skippermødet samledes de mange deltager i sejlklubben og teltet på havnen.

Mere en 190 sejlere havde tilmeldt sig morgenmaden, som delvis blev sponsoreret af brød-om-bord.dk, som blev serveret på den flotte morgen med masser af sol. Vejrprognosen holdte stik og ved skippermødet kl. 09 kunne man mærke vinden komme fra sydøst.

Rolige starter
De mange forskellige tilmeldte bådtyper fordelte sig på alt lige fra store hurtige top trimmede både over små lette kapsejlere til de mere tunge tursejlere. Et spænd der bød på et fantastisk flot syn for alle.

Bådene var blevet delt i 16 løb fordelt på i alt 10 starter som alle forløb roligt, dog med et strejf af dramatik blandt de mere hærdede kapsejlere, som alle forsøgte sig med, at komme så tæt på bagbord start mærke som muligt for at komme i strømlæ.

Netop den stærke modgående strøm var med til, at mange fejlbedømte tiden til startlinien.

Se fotos fra sejladsen af Rune Drasbæk Dorow

Konceptet med et startområde begrænset af startlinie og begrænsning mærker har gjort, at der er ro på starterne, så dommer og de startende både kan koncentrere sig om starten og ikke alle de andre 80 både som venter på deres start.

De 10 minutter mellem hver start sikre også at start linien er fri af forgående start.

Med den sydøstlige vind valgte man, at sende deltagerne ud på første ben mod Wedellsborg hvor den nordgående strøm betød, at dem som sejlede længst ind i bugterne vandt mange meter.

Derefter gik det på tværs af bæltet syd for Brandsø med en agten for tværs mod Anslet hage, hvor feltet igen blev trukket nord på at strømmen.

På benet fra Anslet hage til udlagt mærke i Mosvig skulle man vælge om man ville gå ud i med strømmen eller holde sig til jyllandskysten, i håb om at vejrprognosen holdte den højredrejning der var lovet så man kunne få mere skæring og fart på.

Tilbage til Fyn

Fra Mosvig blev deltagerne igen sendt tværs over bæltet tilbage til fyn. Her gav vinden mange udfordringer da vindretningen var skiftende.

Flere deltager fortalte, at der på den 5 sømil lange strækning både blev sejlet med udskødet fok, genakker og spiler for at ramme vind vinklen bedst muligt.

Da mærket ved Ålehoved var rundet gik turen igen for spilerskæring hjem til Middelfart hvor målgangen blev et fantastisk syn da de mange deltagende både krydsede linien på en plat læns med spillerne oppe.

Dygtige sejlere fra både ind og udland

Dette års deltagere bød virkelig på mange dygtige sejlere og besætninger, både for ind og udlandet. Der var derfor også en rigtig god udfordring for dem som stræbte imod sejren.

Ofte forventer man, at de store besætninger med masser af hænder vil være de bedst placerede. Den deltagende XP 44, med den 9 mand store besætning, var dog også første kølbåd i mål med hurtigste sejltid, men på resultatlisten måtte de dog se sig slået af en langt mindre besætning.

Peer Jensen, som blev overaltvinder, stillede op i hans X - 40, som foruden ham selv talte 2 gaster.

Peer er sikker på at hans valg af sejl garderobe, som er optimeret til at kunne håndteres af få gaster, havde virket efter hensigten.

Han håber, at andre også vil stille til start selvom man ikke har et fuldt hold gaster, det drejer sig i høj grad om, at kunne sejle båden optimalt med de hænder man har, frem for at have de største sejl som ofte er vanskelig at håndtere.

Socialt
Foruden dem som havde bestilt morgenmad, valget mange andre også at mødes i klubhuset inden skippermødet.

Dette gav et kæmpe fremmøde hvor venner kunne mødes inden de blev forvandlet til fjender på banen. Klokken 18 var der præmieoverrækkelse, med præmier fra Palby Marine, hvorefter mange besætninger havde valgt at deltage i sejlermiddagen om aftenen.

Mange sejlere ser Brandsø Rundt som en flot afslutning på sæsonen. Distancen er af perfekt længde, lang nok til at skabe en udfordring samtidig med, at den ikke er længere end at man kommer i mål igen i løbet af eftermiddagen.

Man bliver omhyldet af det smukke nordlige Lillebælt sammen med hyggeligt samvær på land med de andre sejlere. En begivenhed som mange vender tilbage til år efter år og som Middelfart Sejlklub håber at endnu flere vil blive ved med at deltage i.

Palby Marine var til stede hele dagen på havnen med rigtige gode tilbud fra deres event trailer, fortæller Rune Drasbæk Dorow.

Foruden løbspræmier blev der uddelt følgende:
⦁ Champagne til første kølbåd i mål.
⦁ Champagne til første flerskrogsbåd i mål.
⦁ Præmie og vandrepokal til hurtigste sejltid for kølbåde
⦁ Præmie til hurtigste sejltid for flerskrogsbåde
⦁ Vandrepokal til hurtigste kølbåd efter DH
⦁ Vandrepokal til hurtigste indenbys kølbåd efter DH
⦁ Vandrepokal til hurtigste klub efter DH
⦁ Vandrepokal til hurtigste flerskrogsbåd efter TEXEL

Se resultater og masser af billeder på www.brandsørundt.dk

Ny XP33 fra med Elvstrøm Sails hold ses th. Holdet blev nummer fire overalt efter DH.

Peer Jensen blev overaltvinder i en X-40 med kun to gaster om bord.

content-loader
content-loader
content-loader