Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Foto fra U-VM 2012 af Frederik Melson og Markus Nielsen. Foto: David Branigan/ISAF

Dansk medaljepotentiale ved Ungdoms-VM

Youth Sailing World Championship (U19 VM) løber af stabelen i Limassol, Cypern i næste uge. Det danske team er klar til medaljekampen. Celine Carlsen har især chancer i Laser Radial.

Af Troels Lykke |

Youth Sailing World Championship er en af ISAFs største events og den største ungdomsevent med 61 nationer til start. Danmark er repræsenteret i de to én-personers discipliner samt skiff og i flerskrog.

Den danske gruppe af sejlere til U-VM, blev for de fleste discipliners vedkommende udtaget under TORM Grand Prix'et i Bønnerup. Det har givet sejlerne fin tid til at genoplade efter udtagelsen, og forberede sig til det som for alles vedkommende bliver årets sportslige højdepunkt. Kieler Pfingstbush og Kieler Woche har været anvendt i optakt og træning.

ISAF U19 VM er en "major event" som på flere måder adskiller sig fra mesterskaber i klasserne.

Her kommer kun én deltager med fra hver nation, per disciplin, der på denne måde ligner et OL. Sejlere som Ben Ainsle, Robert Scheidt og Nathan Otteridge er nogle af de internationale top-sejlere, som viste deres kapacitet første gang ved at tage medaljer i YSWC.

Vejrforhold kan udfordre medaljechancer
Danmark stiller med seks kompetente sejlere, fordelt på fire af de i alt otte events.

"Vi har mulighed for at komme hjem med medaljer ved dette års mesterskab. Men der er på forhånd nogle usikkerheder, som mest handler om de vejrforhold vi kommer til at møde," fortæller Dansk Sejlunions talentudvikler Jan Christiansen der er holdleder under U-VM. Kraftcenter-træner Finn "Beton" Jensen fra Aarhus er også med som træner på Cypern.

Jan Christiansen giver her sin vurdering af de danske sejleres form forud for starten på U-VM:

Christian Rost, Egå Sejlklub - Laser Radial
Christian har deltaget i U-VM en gang tidligere i 2011 i Zadar, Kroatien. Her var han en ung og ret uprøvet Laser-sejler og leverede derefter med en ustabil serie og en placering lidt nede i feltet.

I år er det Christians sidste chance i U19-sammenhæng. Han er nu så langt med Laseren, at han i denne sæson deler tiden imellem Radial og den olympiske Standard og U-VM bliver den sidste optræden i Radial.

Christian har som mål at ende i top 5, hvis alt går efter planen. Men netop fordi han størrelsesmæssigt er på vej ind i Laser Standard, så vil han være en smule afhængig af vindforholdene og tilstrækkeligt tryk til, at han kan udnytte sin størrelse og fysik.

Christian Rost kommer direkte fra Kieler Woche med en sejr i Laser Radial.

Céline Carlsen, Egå Sejlklub - Laser Radial
Céline Carlsen er med til U-VM for tredje gang, og også for hende er det sidste optræden.

Céline har haft en stigende formkurve i U-VM sammenhæng, og særligt frem til i år har der været stor præstationsmæssig fremgang. Om det kan omsættes til resultater, vil konkurrencen vise.

Men Céline er den af de danske sejlere, som kender både konkurrencen og hendes konkurrenter bedst. Hun har en drøm om medalje og en realistisk forventning om top 5 og dette er absolut ikke uopnåeligt.

Frederik Melson og Markus Nielsen, Middelfart Sejlklub - 29er
29er-disciplinen er åben, hvilket betyder at alle konstellationer af piger og drenge kan stille til start. I år er Danmark repræsenteret for anden gang i træk ved Frederik og Markus som deltog sidste år i Dublin.

Ved den lejlighed var besætningen på en meget stejl formkurve og måske af samme grund lidt uerfarne i international sammenhæng. I år tilhører Frederik og Markus den absolutte top på ungdomssiden.

Besætningen er allerede nu langsomt i transaktion til den olympiske 49er og de hører ligesom Christian til i den tunge ende.

Derved bliver deres muligheder lidt afhængige af de vindforhold, vi kommer til at sejle under i Limassol. Deres forventning er top 5 eller top 3, hvis alt virkelig flasker sig for dem.

De arbejder også, ligesom de øvrige danske besætninger, med en lavere resultatforventning, såfremt de møder mere modstand i konkurrencen end forventet.

Camilla Eden og Nicklas Heide-Jørgensen, Svendborg Sunds Sejlklub/Faaborg Sejlklub - SL16
Camilla og Nicklas er de mest urutinerede af de danske sejlere ved U-VM. Først og fremmest fordi besætningen er sammensat til lejligheden, og kun har et lille år på bagen som team. Samtidig er katamaranen SL16 en ny båd for dem, idet de til daglig sejler Hobie Cat.

Camilla og Nicklas har vist stærke sider i forhold til at få katamaraner til at sejle hurtigt. Men besætningen mangler stadig vigtige nuancer i samarbejde og rollefordeling, som kommer til udtryk i konkurrencer i forhold til overblik og præcision.

Det er noget der er blevet arbejdet hårdt med i den sidste fase frem til afgang og holdningen er, at nu må det briste eller bære. Besætningen er kommet for at yde deres maksimale og måske sejle konkurrencen lidt chancebetonet.

Katamaran disciplinen er i øvrigt en spændende disciplin af følge, idet den vil afspejle den internationale interesse for den nye olympiske disciplin Nacra 17. Forventningen er, at langt flere nationer vil forsøge sig i katamaran og at feltet dermed er blevet en del stærkere end i forrige år.

Varmt med søbrise
Cypern og Limassol er i juli måned et varmt sted præget af søbrise og dermed meget ensartede forhold fra dag til dag.

"Mikkel Oldrup, DMI og Sejlerlandsholdets metrolog, har lavet statistik på området, og vi forventer i konkurrenceperioden søbrise hver dag fra middagstid med retning 250-260 grader og 9-15 knob. Céline Carlsen har trænet her en uge og mødt forhold indenfor det forventede område," forklarer Jan Christiansen.

I dag, fredag, tjekker det danske alle forhold på land, træner fysisk og forbereder sig på de kommende dage. I morgen, lørdag, bliver bådene udleveret til sejlerne og træningen begynder. Sejladserne løber fra den 15. juli til 19. juli.

Følg med på den officielle stævneside www.isafyouthworlds.com samt på www.sejlsport.dk/direkte  hvor Jan Christiansen sender et par daglige opdateringer.

content-loader
content-loader
content-loader