Gå til hoved-indhold
Selvoppustelige redningsveste er blevet meget udbredte i danske lystbåde i de senere år. Collage: KBUdstyr
Selvoppustelige redningsveste er blevet meget udbredte i danske lystbåde i de senere år. Collage: KB

Din selvoppustelige redningsvest kan være ubrugelig – tjek den

Omtrent hver tiende selvoppustelige redningsvest er defekt, viser en gennemgang fra Søsportens Sikkerhedsråd. Få gode råd til, hvordan du selv kan tjekke om din redningsvest er i orden.

Af katrine bertelsen |

Søsportens Sikkerhedsråd har ved forskellige arrangementer rundt om i landet gennemført et tjek af rigtig mange selvoppustelige redningsveste. De mange tjek viser en klar tendens. Omkring hver tiende redningsvest er behæftet med fejl. 

Daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg, uddyber:

- Vi fandt alvorlige fejl ved 5-10 % af vestene, og mindre alvorlige fejl på hver 5 vest. De alvorlige fejl kan eksempelvis være en tom CO2 patron eller en utæt opdriftsblære. Hvis man ved en ulykke ender i vandet med en redningsvest med sådan defekt, kan redningsvesten vise sig at være ubrugelig. Det siger sig selv, at en sådan situation kan være ganske farlig.

Søsportens sikkerhedsråd opfordrer derfor bådejerne til en gang om året at gennemføre en såkaldt ”selvundersøgelse” af alle deres oppustelige redningsveste. En selvoppustelig redningsvest er et mere kompliceret produkt end en traditionel redningsvest. Flittig brug af vesten kan slide på eksempelvis opdriftsblæren, så den ikke længere er tæt. Derudover kan forkert opbevaring ødelægge den automatik, der skal udløse vesten. Med selvundersøgelsen kan bådejeren forebygge falsk sikkerhed og opdage de defekte veste og udbedre eller eventuelt kassere dem.

I 2010 druknede 12 fritidsfiskere og –sejlere. Ingen af dem brugte redningsvest

At bruge redningsvest er stadig den vigtigste anbefaling til forebyggelse af drukneulykker fra fritidsbåde.

Selvoppustelige redningsveste er blevet meget udbredte i danske lystbåde i de senere år på grund af deres gode komfort og høje sikkerhed. De giver god bevægelsesfrihed, som i en svømmevest, men sikkerhed som en ”gammeldags” redningsvest. Således er redningsvestene altid i signalfarver og har samme gode opdrift som den almindelige fastvest.

Yderligere oplysninger kan findes på www.soesport.dk i pjecen ”Værd at vide om rednings og svømmeveste”

content-loader
content-loader
content-loader