Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kenneth Bøggild kunne sejle fra de bedste svenskere på kryds, men på læns mistede han OL-guldvinderne fra Starbåden.

Svensk Finn-mesterskab blev publikumsidræt

Bedste dansker ved det svenske mesterskab i Skanör var Kenneth Bøggild på en 5. plads. Starbåds-guldvinder-gast Max Salminen vandt over sin skipper i et mesterskab med masser for publikum.

Af Troels Lykke |

I den forgangne weekend blev de Svendske mesterskaber for Finnjoller afviklet på tidligere dansk grund.

- Skanör sejlklub var årets værter og beviste på tre dage at Sverige kan leverer excellent racemanagement, super forhold på land og enestående opbakning fra klubben og de utrolig mange frivillige hjælpere, forklarer Finnjollernes danske formand, Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub

To OL guldmedaljevindere til start
Den danske invasion blev mødt af stærkeste opstilling fra den svenske Finnjolle fleet, hvor de til lejligheden havde allieret sig med hele to OL 2012 guldvinder (Starbåd), ved at Max Salminen og Fredrik Löof begge stillede til start.

Frederik er, i forhold til Finnjollen en levende legende der dog sidst havde siddet i båden til OL i 2000, hvor han i øvrigt vandt OL bronze i båden.

I dagene optil Svensk mesterskab havde Frederik pudset formen af ved imponerende 25 timers træning afviklet på kun 4 dage, så der var ingen tvivl om at Frederik mente hans deltagelse seriøst.  Også Max var i skarpeste form, efter at have vundet Danmarks Mesterskaberne kun 5 dage før Svensk mesterskab.

Coutts stiller til start
Udover de to OL medaljetagere var der også deltagelse fra Holland, Norge, New Zealand og Danmark.

Den New Zealandske deltager er ud af en legendarisk sejler familie ved at hans forpligtende efternavn er Coutts og hans sejler opdragelse har han fået fra ingen ringere end Russel Coutts som næppe kræver nogen præsentation.

Fra Danmark stillede 7 sejlere ,som alle kom kampberedte direkte fra Dansk Mesterskab. Så alt i alt var scenen sat for en prægtigt søslag udenfor Skanör havn.

Sejlsport som publikums idræt med dansk TracTrac
Efter en imponerende åbning af stævnet, med deltagelse af lokale spidsborger og affyring af signal kanon, kunne søslaget tage sin begyndelse.

- Første dag bød på let vind, og efter et par omstarter kom alle både af sted, dog med en enkelt danske over linjen i første sejlads. Navnlig den venstre side af banen var favoriseret, men nedover banen var der gaver at finde i den lette skiftende vind, fortæller Kenneth Bøggild.

Da dagen var omme, hen under aftenen og de trætte sejlere søgte mod havn, i den nedafgående sol blev de mødt af et inferno af glade hjælpere, online interview, live musik og klapsalver fra den store gruppe af tilskuere som havde fulgt sejladserne på storskærm og live TracTrac!

Direkte efter ankomst til havnen blev alle sejlere inviteret til lasagne og tilhørende drikke vare. Helt enestående og i traditionel sejlads lang udover det som er set tidligere i forbindelse med stævner i Sverige!

Svær dag på kontoret, enkelt dansk lyspunkt
For Danskerne var det en svær dag, enkelte sejlere havde udnyttet de gaver som var lagt ud på banen og var med i toppen.

Navnligt Michael Bæk, Dragør sejlklub afsluttede dagen med en imponerede 6. plads i det stærke felt, andre havde haft en tung dag på kontoret. Kenneth Bøggild lå bedst umiddelbart efter de udpegede favoritter, mens en af klassens unge sejlere Martin Bodin havde det svært med en tyvstart og en 15. plads.

Håndsejlads i det medbragte Head Quarter
Den Danske fleet afsluttede dagen i den medbragte Head Quarter, hvor der blev håndsejlet, diskuteret maste kurver, vægt og sejlfaconen dygtigt suppleret med sømands historier fra de helt store verdens have ved klassen kaptajn Richard Berg Larsen.

Fri pump og høj sol
På anden dagen blev sejlerene mødt fra morgenstunden af hårdvind, dog aftog denne umiddelbart efter morgen maden til behagelige 5 – 7 m/s. Scenen var nu sat til 3 fantastiske sejladser i bragende sol og hurtigt blev Oscar (Fri pump) sat fra dommerskibet, og kampen kunne begynde.

I toppen af feltet sejlede de fire hurtigst både deres eget race ved at de to OL guld vindere, forsvarende Sm mester, Bjørn Allansson og unge Coutts sejlede i en liga for sig selv.

Specielt på læns var de fire både markant hurtigere end resten af feltet, mens på kryds kunne enkelte både følge de dem. Navnlig Martin Boidin og Kenneth Bøggild udviste gode takter og sejlede i perioder lige op med de fire både.

Efter endt arbejdsdag tegnede der sig nu et klart billede af styrkeforholdet i feltet, og det stod nu også rimeligt klart at den danske invasion stod til at mislykkedes og dansk land igen var tabt.

Derved at de fire hurtigst både havde sluppet resten af feltet, og alene Kenneth Bøggild og Martin Boidin halsende efter på de efterfølgende pladser, dog nu med en del point op til de fire førende både.

Igen blev der håndsejlet til meget sent, og igen var Skanör sejlklub vært for et fortrinligt socialt arrangement. På land havde der også været live dækning af sejladsen, dels via Track Trac og dels via live speak fra banen ud over hele havnen.
 
Storm og legend Christian Kongsbak Poulsen viser tænder
På sidste dagen blev sejlerne mødt af hyllende master og meter høje bølger. 12 – 15 m/s fra vest stod ind over havnen. I feltet var lysten til at forlade den trykke kaj begrænset, dog besluttede knap 20 både at begive sig ud i elementernes inferno, herunder de fleste danskere.

Inden sidste sejlads var der pludselig spænding omkring resultatet da fire sejlere, Max, Coutts, Bjørn og Frederik realt alle havde en chance for at vinde stævnet, det resulterede i en hektisk start hvor tre af de førende både alle blev taget for tyvstart, hvorved at Max i enlig majestæt kunne afslutte søslaget ved at vinde sidste sejlads overbevisende, med Kenneth Bøggild og Martin Boidin halsende efter på de efterfølgende pladser i den afsluttende sejlads.

Størst hæder skal dog tilfalde den danske sejler Christian Kongsbak Poulsen, som med sine 75 år og status af legende, på trods af flere kæntringer gennemførte alle tre afsluttende sejladser i den hårde vind!

Fra den skjulte idræt til publikumsidræt
Svensk mesterskab var i år helt uden sidestykke. Skanör sejlklub viste helt nye standarder for hvordan sejlsport kan formidles, samt hvordan sejlerne kan aktiveres i forhold til formidling.

Dels via live interview ved ankomst til kajen, ny brug af Track Trac (GPS sporing via internettet), men også via publikums intense klapsalver når sejlerne kom i land.

- Ligeledes satte Skanör sejlklub nye standarder for lokal involvering. Altid var de klar med hjælpere, lige fra hjælp ved ankomst til havnen med tilrigning af bådene, montering af stævnnumre, til at forplejningen altid var på plads og righoldigt. Mere end 40 frivillige brugte de tre dage og ugen op til at sikre afviklingen af et enestående stævne. Så kære Sverige for den da i imponerede, forklarer Kenneth Bøggild.

Max Salminen i midten, slog sin skipper fra OL Frederik Löof th.
 
Resultater  www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6068

Billeder www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6067

Film fra alle tre dage www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6072

content-loader
content-loader
content-loader