Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Fra venstre: Jørgen Svendsen, Mads Bendix og Thomas Mørup.

Sådan vandt Mads Bendix sit første Finnjolle-DM - ny video

Den nye rookie i klassen, Mads Bendix fra Aarhus, vandt DM i første hug. Her en beretning fra Christian Qvist, der lå tilbage i feltet i Køge. Det var 50. år der blev sejlet DM i klassen.

Af Troels Lykke |

Tre afvekslende dage satte rammen for et velafviklet DIF-DM for Finnjoller. Værtsklubben var Køge Sejlklub som lagde land og vand til arrangementet.

Der var 35 deltagere fra fem nationer, efter antal deltagere; Danmark, Holland, Norge, Sverige og Tyskland.

Den yngste deltager var Jacob Stachelhaus fra Kaløvig på 17 år. Den ældste deltager var Christian Kongsbak fra Frederikshavn på 75 år.

Det fortæller Christian Qvist på sin blog, hvor der også er videointerviews.

Dette års Danmarks Mesterskaber var samtidigt 50-års jubilæum for afholdelse af Finnjolle DM, og Peter Malm kan som den eneste prale af, at have deltaget i samtlige afholdte DM siden 1963.

Køge Sejlklub lagde lokaler og frivillige til stævnet, og dommer var Børge Dammand.

Dag 1 blev der afviklet to sejladser i meget let vind og høj sol.

I første sejlads kørte begge fløje af sted, og først så det ud til, at feltet under land ville tage det hele, men sådan gik det ikke. Til allersidst blæste det igennem ude fra venstre side, og Lars Hall runder som etter og Jørgen Svendsen som 3-4 stykker.

I den lette luft, lykkedes det Svendsen, at bruge løberen til at sejle sig op på andenpladsen. Det følgende opkryds var meget nemt, næsten uden kryds og Jørgen Svendsen vinder sejladsen efterfulgt af Lars Hall og Mads Bendix.

Anden sejlads var mere fair med lidt mere vind og lidt mere tryk. Det viste sig dog, at den sprang relativt meget. Første kryds var præget af store vindskift, hvor der hele tiden skulle slås på vindspringene. Her havde Jørgen Svendsen held til, at ramme skiftene rigtigt og rundede som nummer et.

På løberen havde Jørgen problemer med at kontrollere feltet, som kom bagfra med mere tryk. Første gate blev en lettere kaotisk affære, hvor Jørgen runder stort set samtidigt med Max Salminen fra Sverige.

Jørgen og Max valgte, hver deres fløj, hvor Max har fordelen ude i søen, mens Jørgen har den korteste vej.

Da de mødes på opkrydset er de meget lige, men Jørgen trækker det længste strå og får et par heldige løft ved mærket og runder som etter. Jørgen formår at holde sin føring og tager dagens anden prik, efterfulgt af Max Salminen og Thomas Mørup Petersen.

Det samme var vores sejlende jury, Kristian Kjærgaard.

En anden, som havde god grund til at være tilfreds var Mads Bendix’

Aftenen sluttede med chili con carne og håndsejlads i klubhuset.

Dag 2 var der varslet fire sejladser. De blev afviklet i 9-11 m/s, store bølger, høj sol og fri pump.

Dagen var beviset på, at hård træning betaler sig. Max Salminen holdt legestue og førte stort set alle sejladser fra start til slut. Således kunne Max indkassere fire prikker for en hård dags arbejde, efterfulgt af sidste års vinder, den bomstærke hollænder Karel van Hellemond.

Vinden blæste stabilt i styrke hele dagen, søerne var dejligt store og hvis man havde mod på det, så var det bare at gå i gang med pumperiet. Det var ikke den letteste dag at være baneleder, idet dagen igennem var præget 10-15 graders vindspring, i forbindelse med starterne gerne mere.

Generelt var dagen præget af en højre drejende vind, så den gode topmærkebåd ”Tumlingen” med besætning havde nok at se til. Vidst nok mest med, at sejle med uret rundt.

At Køge Bugt ikke er præget af den store vanddybde fik feltet også bevist. Mellem to sejladser var der er en kæntring, hvor en mast gik i bunden og efter lidt kamp desværre kom op i to stykker.

Så vidt vides, så var det det eneste brud på materiel i løbet af stævnet, og det beviser igen, at det er noget solidt kram vi har valgt at dyrke sport i.

Der var en rorpindsforlænger som hoppede ud af sin sikring, hvilket resulterede i en mand i vandet og en båd som var lidt for langt væk til, at den kunne svømmes op.

Christian Kongsbak blev samlet op af sin navnebror Christian Qvist og genforenet med sin jolle. Christian Qvist fik en godtgørelse, og ikke mindst en gavecheck fra DFDS til et Oslo-Cruise for hele den store familie.

En meget flot belønning for at gøre, hvad alle i feltet ville have gjort. Som sagt endte dagen med fire førstepladser til Max Salminen, med Mads Bendix, Thomas Mørup Petersen, Karel van Hellemond og 17-årige Jacob.

Dagen sluttede med en ordentlig moppedreng af en svinekotelet, mere håndsejlads og generelt ømme stænger, endnu ømmere arme og den årlige generalforsamling. Og mere håndsejlads.

Max Salminen (SWE),, OL-guldvinder i Star i 2012, vinder stævnet med 9 point. Til højre sesen afstøbning af Paul Elvstrøms hånd.

Dag 3 startede i vakuum og endte med et skrald.

Sidste dagen var dagen, hvor det at være baneleder kan vise sig, at være en hård tjans. Dagen startede, som de to foregående dage, med en vindretning fra SØ. Vel at mærke når der var vind.

Dagens første sejlads viste sig at være af den slags, hvor man bare skal være på det rette sted, på det rette tidspunkt, ellers kom man simpelthen bare ikke med. Det vidste Max åbenbart, så han indkasserede sin femte prik, efterfulgt af Karel van Hellemond og Jørgen Svendsen.

I dagens anden start valgte det meste af feltet, at starte helt nede af linjen, mens en lille håndfuld startede helt oppe ved dommerbåden, slog ud i højre side af banen og efter et par minutter kunne høste frugterne af en 70 graders vinddrejning med uret.

Desværre valgte dommeren at skyde sejladsen af lige inden de første rundede topmærkede.

Desværre, fordi det var meget sjovt at ”være god” så længe det varede, og desværre fordi den efterfølgende sejlads, som blev stævnets sidste, måske viste sig at være lige så meget præget af held.

Det mest ærgerlige var dog den ventetid som fulgte, mens vinden endegyldigt besluttede sig for at gennemføre et 180 graders vrid med uret rundt.

Den sidste sejlads kom af sted, og her kunne man holde første mærke oppe ved at starte i pin end og slå over på bagbord halse. Heldigvis fik officials rykket rundt på det hele, så det til sidst mindede om en rigtig sejlads.

Den blev vundet af Jørgen Svendsen som tog sin tredje prik, efterfulgt Max og Mads Bendix. Sidste mand gik i mål kl. 14:50, med ti minutter til at få afviklet en start. Baneleder Børge Dammand valgte dog at sende feltet i mål.

Det var en fornuftig disposition, fordi de langsomste af os fik fornøjelsen af at krydse i havn lige igennem en tordenbyge. Bygen skulle give det eneste regn og det eneste skygge i løbet af vores tre dage i Køge. Og det kan man jo ikke klage over. Slet ikke når man vidste at aftenens menu var helstegt pattegris.

Dagen sluttede med håndsejlads, præmieuddeling, den tvungne badetur, håndsejlads og kamp om at komme først til mærket på natbanen.

Årets vinder er Mads Bendix. Flot sejlet af en rookie i klassen.
 
•Max Salminen (SWE) vinder stævnet med 9 point.
•Mads Bendix vinder guld ved Danmarks Mesterskaberne med 21 point.
•Forsvarende Danmarksmester, Jørgen Svendsen vinder sølv ved Danmarks Mesterskaberne med 27 point.
•Thomas Mørup Petersen vinder bronze ved Danmarks Mesterskaberne med 32 point.

Tak til Køge Sejlklub for et godt stævne.

content-loader
content-loader
content-loader