Gå til hoved-indhold
Danish Youth Vikings kom ikke sovende til deres delte 3.plads. Foto: Giles Martin-Raget/America's Cup.Kapsejlads
Danish Youth Vikings kom ikke sovende til deres delte 3.plads. Foto: Giles Martin-Raget/America's Cup.

KLUMME: Hvor usselt kan det blive?

Hvor er de store virksomheder henne, når elitesejlads i Danmark skal støttes? Skal vi tro på det, når firmaer med megaoverskud klynker, og alligevel mener at elitesport skal betales over skatten?

Af katrine bertelsen |

Nu har vi hørt både Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri klynke de seneste tre år, mens flere af deres medlemmer kan rapportere om kæmpeoverskud. Det er utroværdigt at kagle løs om om lavere skatter, når arbejdsgiverne samtidig forventer, at sporten skal støttes over skattebilletten og tipsmidler, som også indirekte er skattefinancieret.

Lige nu er seks dygtige unge mænd kommet hjem fra udtagelsessejladser til Red Bull Youth Americas Cup i San Francisco. Turen dertil har været lang og trang, og pengene har være små. Faktisk så små, at de har måttet betale det hele af egen lomme. Husly og forplejning har – takket være en lokal sejlsportsinteresseret amerikaner – været gratis…

Med hatten i hånden

Danish Youth Vikings, med det helt store talent Daniel Bjørnholt ved roret, beviste at de – efter en smule træning – kunne tumle den store AC45, med flotte resultater til følge. Kan det så virkelig være rigtigt, at nogle af dansk sejlsports største ungdomstalenter skal stå med hatten i hånden og vide, at deres fremtidige sejlsportskarriere skal betales af dem selv?

Det er for usselt. Var der virkelig ikke en eneste dansk virksomhed, der kunne finde den relativt lille sum penge, så holdet af unge sejlere kunne komme derover med maner?

SAP kan, hvor er i andre?

De danske elitesejlere Jes Gram Hansen og Rasmus Køstner har – efter et langt sejt træk – fået en sponsor, der både ved noget om sejlsport og støtter den. Nemlig den tyske softwaregigant SAP. Og deres seneste tiltag er netop et ungdomshold, for at støtte unge danske sejlsportstalenter.

Professionalisme efterlyses

Hvor Dansk Sejlunion har sovet i timen, når det gælder alt andet end OL-talenter, formåede de dog, at forsyne de danske unge vikinger med ens t-shirts med sejlunionens hovedsponsors logo på. Men Dansk Sejlunion har ikke ydet så meget som en 25-øre til projektet. Her efterlyses lidt fremsynethed, professionalisme og ikke den noget provencielle tilgang til sejlsport, der er fremherskende herhjemme.

Sover de i Danmarks Radio?

Og mens jeg alligevel er ude med riven undrer jeg mig over, at en licensfinancieret tv-station med utallige kanaler som Danmarks Radio, bevidstløst viser lokale håndboldkampe uge ind og uge ud. Der sker så meget mere derude, bl.a. en flok unge mennesker, der på trods af mange forhindringer gør drømme til virkelighed. DR! Kom ind i kampen for pokker og vis Danmark, at sponsorkroner kan bruges til andet end håndbold, fodbold og cykelsport på steroider!

Kom så til lommerne

En sponsor behøver ikke at være en multinational virksomhed, mindre kan gøre det. Men hvor er f.eks. Coloplast, Danske Bank, Lundbeck, Novozymes og Tryg, der alle kan rapportere om store overskud? For slet ikke at nævne Novo, der har valgt at støtte cykelsporten… Måske de var interesserede i at skifte til en ”sundere” sportsgren?

De unge mennesker skal bruge 600.000 kr senere på året, hvis de bliver udtaget til Red Bull Youth Americas Cup.

Se så at komme til lommerne, det er ufattelig pinligt at overvære den omgang klynk. Vi formidler gerne kontakten.

content-loader
content-loader
content-loader