Gå til hoved-indhold
SAP Extreme 40-sejlerne Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner forsøger at trænge igennem med deres budskaber hos Dansk Sejlunion.Kapsejlads
SAP Extreme 40-sejlerne Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner forsøger at trænge igennem med deres budskaber hos Dansk Sejlunion.

Professionelle sejlere presser Dansk Sejlunion

Toppen i Dansk Sejlunion mødtes i sidste uge med toppen af dansk professionel sejlsport, Køstner og Gram-Hansen, som føler sig svigtet af unionen.

 

Af Lars Jørgensen |

Dansk Håndbold Forbunds sportslige flagskib er Ulrik Wilbeks VM-sølvvindende landshold med alle Danmarks bedste professionelle håndboldspillere.

Dansk Boldspil-Unions sportslige flagskib er Mortens Olsens landshold med alle Danmarks bedste professionelle fodboldspillere.

Dansk Sejlunions sportslige flagskib er Thomas Jacobsens landshold med alle Danmarks bedste olympiske sejlere...men uden alle Danmarks bedste professionelle sejlere.

Det er en gammel nyhed, at de bedste professionelle sejlere føler sig oversete af Dansk Sejlunion. Men ikke desto mindre er den stadig aktuel.

I sidste uge mødtes toppen af sejlunionen med toppen af professionel dansk sejlsport for at drøfte mulighederne for et samarbejde i fremtiden.

Det skete med formand Hans Natorp og generalsekretær Mads Kolte-Olsen fra Dansk Sejlunion. Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner fra det professionelle danske sejlerhold SAP Extreme Sailing.

Mangel på ressourcer

Men på trods af de gode intentioner er parterne ikke kommet hinanden ret meget nærmere end i de seneste mange år, hvor Danmark har haft et tocifret antal deltagere med i alle sejlsportens største internationale konkurrencer for professionelle - fra matchrace-stævner i Extreme Sailing Series og America´s Cup til kapsejlads jorden rundt i Volvo Ocean Race.

- Jeg vil selv følge sommerens America´s Cup i San Francisco med meget stor interesse. Og både den politiske vilje og Dansk Sejlunions strategimål om, at det danske sejlerlandshold også bør have plads til Danmarks bedste professionelle sejlere, er i høj grad tilstede, siger Hans Natorp.

- Men uanset, hvor meget jeg gerne ville, at Dansk Sejlunion også kunne bidrage med hjælp til at udvikle den platform, de professionelle danske sejlere befinder sig på, har vi altså ikke ressourcerne til det i øjeblikket. Og det er derfor heller ikke lige det, der står øverst på sejlunionens dagsorden i den kommende tid.

En måned før det danske SAP Extreme Sailing Team tager hul på sin anden sæson i den professionelle kapsejlads Extreme Sailing Series, og et halvt år før afviklingen af det første finalestævne i America´s Cup siden 2007, er det ikke en udmelding fra Dansk Sejlunion, der imponerer Jes Gram-Hansen.

- Det er da rart at blive anerkendt af Dansk Sejlunion. Men den har i virkeligheden nok mere brug for os, end vi har for den. Og så længe sejlunionen har låst sig fast på sine Team Danmark-støttede OL-satsninger, sker der desværre nok ikke så meget, siger Jes Gram-Hansen.

Mange penge på spil

Han blev kåret til bedste startende rorsmand i den seneste America´s Cup i Valencia, hvor han og Rasmus Køstner var ansat på det professionelle italienske team Mascalzone Latino, mens yderligere 12 professionelle danske sejlere deltog i verdens ældste kapsejlads på andre udenlandske hold.

- I en stor sejlsportsnation som f. eks. New Zealand er det lige omvendt. De satser mest på den professionelle sejlsport og næsten intet på de olympiske sejladser. Når man tager i betragtning, at hele fundamentet for en satsning på professionel sejlsport også findes i Danmark, virker det tåbeligt af Dansk Sejlunion, siger Jes Gram-Hansen.

Han mener, at Dansk Sejlunion begrænser sine muligheder for at ekspandere og markedsføre dansk sejlsport.

- Der er rigtig mange penge i professionel sejlsport. Omvendt er den olympiske platform ikke særlig interessant for de største danske virksomheder, som måske kunne være med til at markedsføre dansk sejlsport, siger Jes Gram-Hansen.

Ingen omtale

Århusianeren er ikke i tvivl om, at Dansk Sejlunion mener, SAP Extreme Sailing Team gør det fantastisk godt på den internationale sejlsportsscene.

Men han undrer sig over, at Dansk Sejlunion end ikke omtaler holdets resultater i Extreme Sailing Series på sejlunionens egen hjemmeside:

- Jeg kan i hvert fald ikke få øje på det. Det ville ellers være et godt sted at starte et samarbejde. Medieomtale er helt afgørende for professionel sport. Generelt er det et kæmpeproblem for sejlsporten som helhed, at vi ikke er synlig nok i medierne, siger Jes Gram-Hansen.

- For os ville det derfor være en stor hjælp, hvis Dansk Sejlunion f. eks. hjalp med at omtale vores sejladser eller indkaldte danske medier til pressemøder med os. Og det ville formentlig også gavne Dansk Sejlunion.

Lars Jørgensen, th., interviewer her Natorp og Kolte-Olsen i Brøndby i sidste uge. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader