Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Tæt fight ud for Tårbæk rev. Foto: Mick Anderson/Sailingpix.dk

Finanskrisen var aflyst under X-Yachts Gold Cup

Danmarks største bådværft, X-Yachts og Danmarks største sejlklub, Kongelig Dansk Yachtklub havde besøg af 106 både fra syv nationer i X-Yachts Gold Cup.

 

Af Troels Lykke |

Finanskrisen var ikke at spore da der var X-Yachts Gold Cup udfor Tuborg Havn. Der var nemlig både for masser af millioner kroner da 106 både mødte op, lige fra 33 fod og op til 65 fod.

- En ting er sikkert i stævnet. Det bliver en X-Yachts der vinder, sagde hovedaktionæren i X-Yachts, Ib Kunøe, under en af de mange festmiddage om aftenen i et kæmpe telt på Tuborg Havn.

Uofficielt VM i X-99
 
Stævnet bød også på et uofficielt VM i X-99 klassen, der var det største felt i klassen, hvor tyske Christian Soyka vandt over 27 X-99ere.

I X-35 klassen blev der sejlet nordisk mesterskab, her vandt finnen Teemu Kekkonen. I X-41 klassen vandt finnen Aaro Cantell EM, med den danske America's Cup-sejler, Sten Mohr som taktiker.

X-35 vinder, Teemu Kekkonen, var tilfreds efter tre dage i stævnet.

- Det er altid dejligt at sejle i København. Vi har haft tre dage med sol og perfekt vind, der også har været skiftende, men det er jo sådan sejlsport er.

Ny X-bådtype med i stævnet

Firmaet X-Yachts fra Haderslev med 150 ansatte har netop sat en ny Xp55 i vandet. Den blev sejlet af australieren Graham Smith, der netop havde fået båden leveret.

-Vi fik et godt stævne og er glade for bådene båden at kende efter tre dage. Vi lærte en del under stævnet, siger Graham Smith, der blev nummer seks i stævnet i klassen 50 plus.

Største båd i stævnet var X-65eren, som der på tre år, er bygget seks styks af. Båden, der koster et tocifret millionbeløb er ejet af australieren Andrew Boller.

- Normalt sejler min kone og jeg båden alene, jeg kan ikke fortælle hvor god båden er. Den er hurtig og meget komfortabel, selv når vi var mange om bord, der skulle lære at sejle sammen. På fjorten måneder har vi sejlet 10.000 sømil i båden, lige fra Caribien til Skotland. Her til  sommer vil vi sejle til det Nordlige Norge og bagefter skal båden til X-Yachts og tjekkes igennem, siger Andrew Boller.

Mindste båd var mest suveræn

Mindste båd i feltet var en Xp33, der kan købes for 1,3 mio. kroner. I den klasse vandt William Friis Møller helt suverænt med otte førstepladser i otte sejladser.

-Vi har trænet en del inden Gold Cup og det har givet resultater, men jeg har selv svært ved at forstå at vi lavede så mange førstepladser, siger William Friis Møller, der til dagligt arbejder hos Elvstrøm Sails.

Idémanden til X-Yachts Gold Cup er chefdesigner Niels Jeppesen, der sammen med sin bror, Lars, og Birger Hansen startede X-Yachts i 1979, er stolt over stævnet.

- I tre dage sejlede over 1.000 sejlere på to baner, så det er det største stævne i år på en bane i Danmark, så det er vi virkelig godt tilfredse m. Med stævnet får vi samlet X-Yachts-sejlerne og jeg er en meget stolt fader til disse både, ikke mindst de nye Xp-bådes fart. De er gjort lettere og hurtigere og jeg er tilfredse med deres performance og de ser smukke ud på vandet, siger Niels Jeppesen, der er en anerkendt båddesigner i verdensklasse.

Læs mere om stævnet med video, billeder og resultater: www.x-yachts.com

 

content-loader
content-loader
content-loader