Gå til hoved-indhold
Mange sejlere og klubber har bidraget med gode historier i jubilæumsbogen.Kort Nyt
Mange sejlere og klubber har bidraget med gode historier i jubilæumsbogen.

Boganmeldelse: 100 års skuffelse med Dansk Sejlunion

Jeg havde glædet mig til at læse 100 års-jubilæumsbogen ”Hundrede år med Sejlerglæde”. Men svær var skuffelsen over et værk, der anpriser DS og glemmer de mange knaster, banen også var belagt med.

Af katrine bertelsen |

Anmeldelse: Stor var glæden, da PostDanmark dumpede en stor bogpakke på mit dørtrin. Men glæden blev kort, og pludselig følte jeg mig meget ensom, da indholdet ikke afspejlede ret meget af det, jeg opfatter som at være sejler. Hvor var pulsen, hvor var brokkerøvene, og hvor var jeg selv i alt dette? Det lignede ikke ret meget, det Sejlerdanmark jeg kender.

Jeg læste med glæde de mange historier, som sejlere og klubber fra nær og fjern havde fået optaget i bogen. Men de fortællinger/artikler, der er skrevet af Dansk Sejlunions nuværende eller tidligere tilknyttede medarbejdere/frivillige er næsten alle ret selvfede, og dermed også ret kedelige og forudsigelige.

Tolv fotos af Natorp

Hvor sejlere med lune før i tiden kaldte det Dans Sejlunion, må det vel nu kunne kaldes Hans Sejlunion. Ikke mindre end 12 fotos af den nuværende formand kan findes i jubilæumsbogen, der er på 320 sider.

Var det så bare det, var det ikke så slemt. Men det er en lang selvforherligende tale, og rigtig, rigtig meget om DS lige nu. Det er IKKE en jubilæumsbog. Det er en anprisning af Dansk Sejlunion – et øjebliksbillede af nuet – pakket ind i en masse gode historier fra Sejlerdanmark gennem tiderne. Det redder den på stregen.

Hvor er prioriteringen?

Det første kapitel, gennemgår sejlsportens udvikling tilbage fra 1893, men stopper brat i 1978, hvorefter seks formænd får lov til at fortælle om deres tid i Dansk Sejlunion. Og det er her prioriteringen begynder at skride. Det havde være befriende, om nogle af de mange kritiske røster gennem tiderne havde fået bare lidt spalteplads.

Jubilæumsværket er til dels skrevet og redigeret af tidligere formand for DS Carl Gerstrøm og fhv. generalsekretær Dan Ibsen. Sidstnævnte måske garant for, at der ikke kom noget kontroversielt stof med, eller skribenter med andre meninger kom til fadet?

Ikke desto mindre er der mange gode historier i bogen, især fra forgangne tider, men der mangler noget. Jeg har f.eks. ikke kunnet finde en linje om Sjælland Rundt, Americas Cup, og ikke et ord om flerskrogsejlads.

Hvad er meningen?

En af de helt store anstødssten er, at det er komplet umuligt at finde hoved og hale i de mange artikler. Der er nemlig ikke nogen indholdsfortegnelse. Midt i beretningerne fra klubber og sejlere, er der pludselig en liste over Dansk Sejunions ærestegn! Senere 33 sider om klubkonferencen 2012. Hvad i alverden laver det i et 100 års jubilæumskrift? Og hvorfor skal der bruges 10 sider på den nuværende bestyrelse, og fotos af sejlunionens medarbejdere? Hvad med alle de andre gennem 100 år?
Det er ikke relevant i et jubilæumsskrift. Det hører hjemme i en årsberetning, hvis man da hedder IBM.

Bogen er noget roderi, der stritter i alle retninger. Med andre ord: Det er kastet på med en skovl. Hvis det må være tilladt med et godt råd, så skulle man nok have hyret en proffer uden tilknytning til sejlsport, til at skrive/redigere værket.

Hvor skal vi hen du?

Der er ikke meget, der kan give et hint om, hvor Dansk Sejlunion og dansk sejlsport er på vej hen efter de første 100 år. Det er formand Hans Natorp, der har fået den utaknemmelige opgave at følge jubilæet til dørs. Og måske er det bare mig, men det lyder som varm luft: ”Sejlunionen i øjenhøjde, Strategiplan og Sejlerfokus”, jamen hvordan? Det får vi ikke svar på.

Man siger, at det er sejrherrerne, der skriver historien… Men om den nuværende ledelse af Dansk Sejlunion er sejrherrerne, det vil fremtiden vise. Den historie kan de i alt fald ikke selv skrive.

Køb bogen, om ikke andet fordi, der er mange fine fotos og gode historier fra sejlere og klubber, man ikke ellers kan læse andre steder. Og så kan man jo springe alt det andet over.

”Hundrede år med Sejlerglæde” koster 200 kr plus forsendelse på Sejlershoppen

content-loader
content-loader
content-loader