Gå til hoved-indhold
Udstyr

Urtossen Lorenzen: Jesper Bank uret med to udtryk

Sejlikonet Paul Elvström har det, og så skal Jesper Bank da også ha´et - hvem skal ellers have sit eget ikon ur?

Af Morten Lorenzen |

OL-guldvinder og verdensmester i forskellige klasser, Jesper Bank, har lagt navn til meget - een af de mere succesfulde lanceringer var da han lagde navn til Georg Jensen´s første og hidtil eneste sejlerur.

Sejleren Michael Ring, daværende adm. direktør for Georg Jensen (og nuværende ejer af STELTON) besluttede i 2001 at lave en moderne udgave af det klassiske sejlerur, men nytænkt med en masse nye funktioner og med Jesper Bank som krævende "test pilot" og ur-desgineren Morten Linde som kreativ kraft.

Det var i høj grad Luffe-sejleren Michael Ring´s fortjeneste at uret blev til noget, og faktisk solgte ganske pænt både i ind- og udland.

Jesper Bank var i 2002 skipper ombord på det svenske Americas Cup hold, Victory Challenge der nåede kvartfinalen i Louis Vuitton Cup, hvor italienske PRADA blev for stor en mundfuld.

Sammen med sine ol-gaster, Thomas Jakobsen og Henrik Blakskjær udgjorde de tre grund-stammen på den svenske AC udfordrer Victory Challenge. På billedet nedenfor kan man se Jesper Bank styre ”Örn” i Auckland, med sit "eget" sejlerur på håndleddet.

Jesper Bank med Jesper Bank-ur i America's Cup.

Skrap designer

Designeren Morten Linde var den kreative stjerne, som udtænkte alle de smarte funktioner og design-elementer i Bank-uret, som må siges at være ganske unikke.

I dag er Morten Linde sammen med Jørn Werdelin hovedkræfterne bag det ultraluksuriøse urmærke LindeWerdelin, som har opnået kult status i visse kredse af ursamlere. Deres ure ses på celebreties verden over.

Trekløøveret Jesper Bank, Morten Linde og Michael Ring designede et ægte sejlerur, som jeg har glæden af at have i min egen samling.

Genial dobbelt ur

Det blev til en hybrid, et traditionelt analog ur med tre visere, og så en digital løsning til de sejlsportsmæssige funktioner.

Men derudover fik uret en helt speciel funktion - uret kan trykkes ud af urkasserne, så selve uret kan sættes over i enten stålkassen med kalveskindsrem (til fin brug) eller titaniumkassen med velcrorem og hajskindsrem (til sejlsportsbrug). Det er ganske enkelt genialt, og giver faktisk brugsmæssigt to ure, men du betaler kun for eet.

Selve urværket er schweizisk kvalitets-quartzværk. Uret har alarmfunktion, visning af to tidszoner, chronographfunktion, nedtællingsfunktion og tåler 10 atm tryk. Diameter: 40 mm (ekskl. krone) i stålkasse og 43,5 mm (ekskl. krone) i titaniumskasse.

Pris: Uret produceres ikke længere, men ses ofte på vintageur-sites og på auktioner. Jeg har senest set eet solgt på www.Lauritz.com til en pris lige under 10.000 kr inklusive salær.

Bedømmelse: På en 10 skala, hvor 10 er bedst:

Anvendelighed som sejlerur: 9 - Nedtællingsfunktionen som digital er genial, eneste problem kan være at minut viseren står i vejen en gang imellem, men ellers rigtig godt startur, med klassisk startlinie-fordels-beregner og layline viser.

Og så er det genialt, at man skifter til titanium urkassen når man skal sejle.

Signalværdi på havnen eller i byen: 10  - et meget smukt og klassisk ur, når det kommer over i stålkassen. Man kan ikke se at det er det samme ur. Stiligt og smukt.

Value for money: 9 - har man "kun" brug for eet ur som sejler, er Bank uret det rigtige valg, for du får to ure til prisen for eet.

Pris: Sælges udelukkende som Vintage (brugt) - er set fra 8.500 kr til 12.000 kr.

PS: Og hvem skal ellers have sit eget sejlerur - hvem er så ikonisk "nowadays" ?

 

 

content-loader
content-loader
content-loader