Gå til hoved-indhold
Svend Aage Leth Christensen blev 79 år. Foto: Søren Stidsholt NielsenUdstyr
Svend Aage Leth Christensen blev 79 år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Bianca 27’s far er død

Konstruktøren af Bianca 27, Svend Aage Leth Christensen er død, 79 år gammel. Sammen med sin bror stod han bag succesen Bianca 27, som der blev fremstillet over 500 af.

Af katrine bertelsen |

Bianca 27's konstruktør, Svend Aage Leth Christensen, Revninge på Østfyn er død, 79 år. Det skriver Søren Stidsholt Nielsen, Bianca27.net.

Svend Aage Leth Christensen var bådebygger og skibsingeniør, og hans pionér-indsats er for længst skrevet ind i et vigtigt kapitel i historien om dansk lystsejlads.

Svend Aage Christensen var manden, der slog stregerne til den første dansk-tegnede og dansk-byggede, serieproducerede lystbåd af glasfiber, Bianca 27.

Sammen med lillebror og bådebygger Holger Leth Christensen, Rudkøbing, viste han det mod, der skulle til for at formgive og igangsætte produktion af en båd i det dengang nye materiale for branchen, polyesterarmeret glasfiber.

Årstallet var 1964, og salgskurven viste hurtigt, at de to brødre havde set rigtigt. En succes var skabt i fremtidens materiale for bådebyggere og lystsejlere.

500 bygget i Rudkøbing

Fra værftet i Langelandsbanens nedlagte remiser i Rudkøbing blev der i det følgende årti leveret langt over 500 styk Bianca 27-lystbåde til Danmark og til et betydeligt eksportmarked.

Helt fra de tidlige drengeår i det østjyske legede de to knægte med modelskibe og både. De havde begge to glade minder om det første maritime fællesprojekt, jollen "Lille Nøbel".

Svend Aage Leth Christensen indledte brødrenes professionelle makkerskab på lillebroderens bådebyggeri på Stige Ø omkring 1960. Til bygning her tegnede Svend Aage Leth Christensen sit første større, seriebyggede lystfartøj, den 29 fods lystbåd, Peti.

Omkring 30 både blev der søsat af denne fine klassiker i træ, dels ved Odense Fjord og dels på Langeland. Svend Aage Leth Christensens signatur ses også på konstruktioner som bl. a. Bianca Motorsailer 33 og på dele af Biancas Commander 31.

Meget præcision og detaljerigdom

Svend Aage Leth Christensens konstruktionstegninger var kendetegnet ved en meget høj grad af præcision og detaljerigdom, - og det vel at mærke udført i en tid, da konstruktørens værktøj var blyant, passer, lineal og papir. Tegningerne til Bianca 27 er i dag opbevaret med samme omhu på Langelands Museum i Rudkøbing.

Efter tiden i Rudkøbing flyttede Svend Aage Leth Christensen til Grønland og brugte sine evner på bl. a. konstruktion af fiskefartøjer i glasfiber. Karrieren som skibsingeniør blev afsluttet som den begyndte, det vil sige med en årrække på Lindø-værftets daværende tegnestue i Munkebo.

For fire år siden var Svend Aage Leth Christensen hovedtaler (billedet), da Bianca27.net arrangerede træf for bådtypen i Rudkøbing. Sammen med sin bror Holger, der døde sidste år, glædede han sig meget over at se hele 30 af "hans" både vende tilbage til byen, hvor de blev bygget.

Svend Aage Leth Christensen var gift to gange og havde både børn og børnebørn. Den altid aktive fritid brugtes på bl. a. omhyggelig vedligeholdelse af huset.

Han hørte også gerne god jazzmusik, og sådanne liflige toner fik gerne hans tanker til at swinge tilbage til en anden succes, han var med til at skabe i Rudkøbing-tiden - Langelands Jazzklub.

content-loader
content-loader
content-loader