Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Vinderne i X-40 roser jagtstart i Watski2Star

Jan Hansen og Henrik Jørgensen i X²box havde 22 timer og 36 minutters hårdt arbejde. Her er en beretning og video fra vinderne, der roser jagtstart i Watski2Star, hvor starten gik i Rungsted.

Af Troels Lykke |

Perfekt vejr prægede doublehand kapsejladsen Watski2Star 2013, hvor bådene skulle sejles af to personer, hverken mere eller mindre.

Det skriver KDY-sejler og ejer af X-40eren X²box, Henrik Jørgensen. Rungsted-sejleren fortæller videre fra sejladsen, han er ret vild med.

Doublehand kapsejladser er krævende for deltagerne, da en kapsejladsbesætning normalt er på mellem 3 og 10 mand, afhængig af bådtype.

Start i Rungsted  - Hven, Hallands Väderö og Hesselø rundes

Watski2Star var arrangeret af Helsingør Sejlklub (HAS) og Kongelig Dansk Yachtklub (KDY), og sejladsen betød at deltagerne skulle runde øerne Hven, Hallands Väderö og Hesselø, hvorefter sejladsen sluttede hvor den startede:

Ud for Rungsted Havn. Her fik de trætte sejlere rig lejlighed til socialt samvær, udveksling af røverhistorier og hen ad aften masser af god mad på Restaurant Nokken i Rungsted Havn.

På Watski2Star, som har en distance på 123 sømil, blev der i år budt på vanskelige vejrforhold. Der var svag vind, vindhuller, 180 graders vindspring og til tider en ganske frisk vind, der dog aldrig kom over ca. 8 sekundmeter.

Sejladsen foregik således på den store bane, der førte deltagerne ud på både Øresund og Kattegat, og blev for X²box?s www.x2box.dk vedkommende på 22 timer og 36 minutters hårdt arbejde. Det var derfor en meget træt tomandsbesætning, der kom i mål lørdag morgen kl. 8:37.

Jagtstart er godt

Som noget nyt havde HAS/KDY i år valgt at lade sejladsen foregå som jagtstart. Det betyder, at de langsomste både blev startet først, således at alle i princippet ville ende på målstregen samtidig.

Jagtstarten skabte spænding og gav nogle intense manøvrer undervejs, når konkurrenterne fik indhentet hinanden og kæmpede om pladserne stort set hele vejen rundt.

Konceptet sikrede også at de mindste både og den ofte langsommere crusingklasse kom rundt i god tid, så de kunne nå middagen lørdag aften.

Under dele af Watski2Star optog vi på X²box en video, som nu er har klippet ned til blot 11 minutter.

Video med manøvrer og udfordringer

Videoen i toppen af denne artikel giver et godt indblik i glæder og udfordringer ved doublehand sejlads, der byder på mange manøvrer for de to personer om bord. Og ikke mindst kunne man sidst på sejladsen godt have brugt friske folk til at tage over, for det var ikke megen hvile man fik undervejs.

I videoen kan I se nogle af de mange manøvrer, herunder tomandsspilersætning og utallige skift af sejl. Men der var også lavtflyvende fastfood og et kig på nogle af konkurrenterne, da vi passerede dem.

X²box endte med at vinde sejladsen, og blev desuden dansk doublehand mester for 2013.

Vores opskrift på sejren er, at man vælger en konservativ taktik, har en velforberedt båd, respekt for mandskabets styrker, evner og rutine samt ikke mindst et godt fartoverskud.

Sidst og ikke mindst, at de to personer på båden har vi sejlet sammen, hvilket for X²box nu er de seneste to år. Det betyder, at mange ting nu kører på rutinen.

Stor tak til Watski for virksomhedens sponsorering af denne helt unikke sejlads, som oser af god stemning og flot kapsejlads. Og naturligvis også stor tak til arrangører, HAS og KDY.

På X²box kan vi allerede nu melde ud, at vi naturligvis er klar til at stille op næste år.

Vi ses på havet.

Jan Hansen & Henrik Jørgensen

Sådan ser vindernes båd ud. Foto: Peter Søgaard

content-loader
content-loader
content-loader