Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

X²boxs smarte værktøjer til planlægning af 2014 sæson

X-40 sejler Henrik Jørgensen giver gode råd til vinteropbevaring, kapsejladskalender og planlægning af sejladserne i 2014. Print tjeklisterne ud og bliv en smartere sejler.

Af Henrik Jørgensen, X²box, Rungsted |

Det er ingen hemmelighed at gode resultater på kapsejladsbanen, ud over talent, kræver en god planlægning, fortæller Henrik Jørgensen.

Derfor er det også her i vintertiden at planlægningen bør starte for at sikre det rette fundament for årets sejladser.

Der er mange emner at tage fat på ... sikring af båden til vinter, planlægning af næste års sejladser, klargøring af båden, logistikken og ikke mindst sikring af den optimale forberedelse op til selve sejladserne.

Hos X²box - en X-40 fra Rungsted - er vi allerede godt i gang med forberedelserne, og har i den forbindelse opdateret en række af de værktøjer vi bruger til dette.

Vigtige værktøjer

Følgende er der en kort gennemgang af nogle af de vigtigste værktøjer som vi bruger. De er udfærdiget i Microsoft Excel og PowerPoint så andre også kan bruge det som basis for deres planlægning:

VINTEROPGAVER 2013/14
Der er altid en lang række detaljer der skal styr på hen over vinteren. Derfor laver vi hvert år en komplet oversigt over de opgaver der skal laves. Listen dækker over alt fra mindre detaljer, optimering af sejl, elektronikken til udbedring af små og store skavanker.

Samtidig har jeg opdaget at vi med alderen er begyndt at glemme et eller andet i forbindelse med vinteropbevaringen. Derfor har vi lavet en tjekliste
over de vigtigste detaljer.

X²box - Tjekliste ved vinteropbevaring

X²box - Vinteropgaver 2013-14

KAPSEJLADSKALENDEREN 2014
Vi regner med at X²box skal deltage i en del sejladser i 2014. Således stiller vi op i Dobbelt Hand Serien (CFR, Å2S og W2S) og i Dansk Big Boat Serie (ÅBB, BSC og RaceRig-Tig).

Derfor er en praktisk kalenderoversigt over de sejladser vi sejler i 2012. Udskrevet fylder den ikke mere end 1 side og kan sættes på køleskabet så familien kan se hvor du er henne ;-)Bemærk at ikke alle kapsejladserne har offentliggjort datoerne, så kalenderen løbende vil blive opdateret.

X²box - Kapsejladskalender 2014 

DOBBELHAND SEJLADS

Dobbelhand sejlads har sine helt specielle udfordringer. Derfor har vi lavet en tjekliste så vi sikre at alle detaljer er på plads... listen er ikke komplet men altid en god basis til planlægningen.

Under AFI2Star og Watski2Star optog vi videoer der viser de noget vanskelige manøvre under Dobbel Hand sejladser .. hvor alle opgaverne skal løses af 2
mand :)

Videolink:  www.youtube.com/watch?v=b5eNQNzRb4k Watski2Star 2013 med X²box

Videolink :  www.youtube.com/watch?v=_QyO2JfAsnM Århus2Star 2013 med X²box

Tjekliste til Dobbelhand sejlads

BIGBOAT SEJLADS
BigBoat sejlads byder på mange udfordringer. Alt fra planlægning af sejladserne og ikke mindst boathandling er en kunstart.

Boathandling, det kræver en del træning og planlægning. Vi har igennem de sidste mange år optimeret vor basis opsætning på båden og dokumenteret
denne.

Her fremgår roller og opgaver til alle positioner med besætning på 9-10 mand. Modellen kan også bruges ved mindre/større både.

Vi har på X²box lavet en checkliste, så vi får alle detaljerne i forbindelse med de store sejladser.

X²box - Boathandling


X²box - BigBoatSerie - Planlægning Før/Under/Efter

PLANLÆGNING AF DISTANCESEJLADSER

Distancesejladserne kræver en del planlægning. Derfor har vi lavet en tjekliste så vi sikre at alle detaljerne er på plads.

Der er altid mange folk involveret i sejladserne hvorfor det er vigtigt at have styr på detaljerne inden / under og efter sejladsen.

X²box – Tjekliste til Distance sejlads (PDF)

RESPITTABELLER
På samme måde som sidste år regner Quantum Sails og X²box også med at udarbejde respittabeller og taktisk kort til en række kapsejladser.

I 2014 vil vi derfor udarbejde ca. 10 af disse tabeller til Big BoatS eries (Aarhus Big Boat, Baltic Sea Challenge og Race Rig-Tig), Dobbelhand (Classic Fyn Rundt, Århus2Star Star, Watski2Star) samt et par ekstra sejladser som Palby Fyn Cup, Mumm/Stelton og sikker også et par ekstra.

Disse vil blive udarbejdet i samarbejde med Quantum Sails, hvor også modellerne vil blive distribueret fra.

I finder respittabellerne her: www.quantumsails.dk/node/895

Ud over de ovenstående dokumenter har vi naturligvis også en rækkedokumenter til måloptimering, konkurrentanalyser og ikke mindst taktiske løsninger til selve sejladsen.... men dem holder vi for os selv :)

Vi ses på havet 2014!

Henrik Jørgensen

X-40eren under Watski2Star, som Henrik Jørgensen og Jan Hansen vandt overalt. Foto: Peter Søgaard

content-loader
content-loader
content-loader