Gå til hoved-indhold
Udstyr
Udstyr
Udstyr
Udstyr

Hobart "Hobie" Alter er død

Hobart "Hobie" Alter, der startede med surfboards – og endte med at starte en hel kultur, døde i sit hjem i Californien d. 29. marts. Han blev 80 år.

Af katrine bertelsen |

Hobart "Hobie" Alter: 31. Oktober, 1933 – 29. marts, 2014.

Historien starter i 1950, hvor den 17-årige Hobart "Hobie" Alter startede med at bygge 9-fods surfboards til vennerne i Laguna Beach, Californien, hvor hans familie havde sommerhus. Her kunne Hobie kombinere sin glæde ved træarbejde og vandsport. Forretningen gik strygende, og da hans far var blevet noget træt af savsmuld, åbnede Hobie områdets første surf shop i Dana Point, en mindre by syd for Laguna Beach.

Efterhånden som kundekredsen voksede – og balsatræ blev sværere at få fat i – blev fremstillingsprocessen langsommelig og besværlig. Hobie tænkte ud af boksen, og i al hemmelighed begyndte han og vennen Gordon “Grubby” Clark at eksperimentere med, og fremstille surfbrædder med en kerne af skum i stedet for balsatræ.

Det lettere bræt, i kombination med hans evner for at producere kvalitets-surfbrædder, gjorde hurtigt hans bræt til det førende mærke i verden. Et utal af berømte surfere arbejdede og testede for ham (Hobie var selv en topsurfer), og Dana Point ses i dag som starttidspunktet for Californiens ikoniske surf-industri.

Efter succesen med surfbrædderne vendte Hobie Alter sig mod katamaraner. I 1961 fik han ideen til den første Hobie Cat, på en bådmesse i Anaheim, Californien.

Efter en lang række eksperimenter stod den første Hobie Cat klar i 1965. ”Katten der kunne flyve” var en katamaran designet til strandsejlads, med ror der kunne klappes op. Den blev et hit og fra 1967 og fremad blev det nystiftede Hobie Cat Company verdens største producent af mindre katamaraner

I 1967 designede Alter Hobie 14, og i 1969 kom den mest populære og mest solgte katamaran nogensinde: Hobie Cat 16. Derefter gik det slag i slag med Hobie 18, Hobie 17, Hobie 21 etc. Se hele striben her.

I sin ungdom sagde Hobie Alter, at han ønskede at leve vest for Californiens Pacific Coast Highway og altid gå uden sko med hårde såler. Man må sige, at han realiserede sin drøm. En æra er slut nu, men Hobart "Hobie" Alter efterlader en livsstil, ”The Hobie way of life”, en masse spændende både, og arven efter ham vil leve længe endnu.

Du kan læse mere om Hobie Alters historie og både på disse to links:

The Innovations of Hobie, part 1

The Innovations of Hobie, part 2

og for nylig udkom en bog om Hobie Alter og hans liv. Den kan købes her.

En meget ung Hobie, med sit første egenproducerede surfbræt.

Om bord i en Hobie 14.

Hobie Alter med millionæren Ted Turner, stifter af bl.a. CNN.

content-loader
content-loader
content-loader