Gå til hoved-indhold
Vinderne ved VM i Zoom 8 i Kaløvig. Foto: Tristan Stedman - fotounlimitid.dkKapsejlads
Vinderne ved VM i Zoom 8 i Kaløvig. Foto: Tristan Stedman - fotounlimitid.dk

Danske Sophus Jarvig vinder VM i Zoom 8 i Kaløvig

Finsk sejler Edvin Thermin troede han blev verdensmester, men så blev han disket på land og i stedet blev 17-årige Sophus Jarvig fra Kaløvig verdensmester i Zoom 8. Julie Havn tog bronze hos pigerne.

Af Troels Lykke |

Det blev til finsk sejr hos pigerne ved Zoom8 World Championship 2014 i Kaløvig Bådelaug, og hos drengene sluttede stævnet med dansk dominans.

Hos pigerne løb finske Ronja Grönblom med sejren efter en finaledag med tre rappe sejladser, og hos drengene strøg danske Sophus Jarvig ind på en samlet førsteplads efter en dramatisk finale med et efterspil, der ændrede på topplaceringerne til fordel for Danmark.

Efter fire dage med forrygende zoom8 kapsejlads under udfordrende vejr- og vindforhold, kom endelig finaledagen i Zoom8 World Championship 2014 som i år blev afviklet i Kaløvig Bådelaug.

Finaledagen bød igen på gode vejrforhold, så sejlerne var på vandet fra morgenstunden og nåede at sejle samtlige af dagens tre planlagte sejladser. Stemningen på vandet var helt i top, og de unge zoom8 sejlere var veloplagte og indstillet på at give alt, hvad de havde i sig på stævnets sidste dag.

Både hos pigerne og drengene var dagens sejladser præget af intens jagt på sejlerne i besiddelse af topplaceringer, og selv om kampen var hård, var det tydeligt, at ingen af de førende sejlere havde tænkt sig at give sin placering i toppen væk uden kamp til stregen.

Derfor kunne man også se de fleste af feltet topplaceringer med helt i front ved finaledagens sejladser.

Hos pigerne havde rumænske Ebru Bolat iført sig den gule ‘fører prik’ i toppen af sejlet, og hun var da også at finde forrest i feltet ved dagens sejlads skarpt forfulgt af finske Ronja Grönblom, danske Julie Havn og svenske Elin Karjel, som inden dagens sejladser lå på henholdsvis 2., 3. og 5. pladsen i den samlede stilling.

Topmærker og gates’ene på pigernes bane ved finaledagen fik i det hele taget kærligheden at føle, hver gang de hårdtarbejdende piger rundede dem, for dernæst at lægge alle kræfter i hen til det næste. Selv trænere og tilskuere på sidelinjen kunne mærke intensiteten og alvoren i det tætte, hurtigt sejlende felt.

Med Ebrus flotte præstation på finaledagen, hvor hun evnede at holde de fleste konkurrenter på afstand, så guldmedaljen ud til at være sikret lige indtil sidste sejlads, hvor hun, grundet en placering som nr. 10, måtte se sig slået på målstregen af finske Ronja Grönblom.

End ikke de to fratrækkere, som sejlerne havde optjent gennem stævnets sejladser, kunne hjælpe hende til at blive på førstepladsen – og dét trods en stabil og fornem indsats gennem hele stævnet, hvor hun formåede at slutte i top 10 i hele 9 ud af pigernes i alt elleve sejladser.

I drengenes lejr bejlede op til flere danskere til medaljepladserne kun overgået af svenske Pontus Karlsson og finske Edvin Therman, som lå henholdsvis nr. 1 og 2 forud for dagens sejladser.

Danske Sophus Jarvig startede dagen på en foreløbig tredjeplads, men allerede ved første sejlads, hvor han fik en drømmestart, lagde han sig forrest i feltet, og der bed han sig fast dagen igennem.

Havde jo hele feltet bag mig

Selv udtalte han, da vi fangede ham ved trænerbåden efter en veloverstået anden sejlads:

“Det var fantastisk. Jeg havde jo hele feltet bag mig, så det var bare konge,” fortæller en glad Sophus Jarvig.

Hvor konge det i virkeligheden skulle vise sig at være, lå på daværende tidspunkt endnu gemt i det uvisse.

Også finske Edvin Therman havde en god finaledag på vandet og formåede at holde fast i toppen af feltet gennem dagens tre sejladser.

Med tre placeringer som henholdsvis 5, 1 og 5, lignede den unge finne en guldvinder på afstand, og det var da også med denne opfattelse, at sejlerne kom i land efter finaledagens tre intense sejladser.

Men en kapsejlads er ikke afgjort før den sidste klage er behandlet og det endelige resultat givet, og dette faktum skulle vise sig at gøre sig gældende ved dette års Zoom8 World Championship i Kaløvig.

Dramatisk efterspil

Efter sejlerne kom i land, gik det stærkt. Umiddelbart lignede det en finsk fest på kajen i Kaløvig, hvor finske flag og jubelråb dominerede det meste af pladsen – og dét med rette, for efter alt at dømme havde Finland vundet Zoom8 Worlds for både piger og drenge i skikkelse af Ronja Grönblom og Edvin Therman.

Jubel blev dog snart afløst af alvorlige miner, da en klage blev indgivet mod finske Edvin Therman umiddelbart efter landgang.

Juryen, med finske Juhani Soini i spidsen, måtte derfor træde i karakter, og medaljeoverrækkelsen kunne således ikke finde sted, før en endelig afgørelse var truffet, eftersom afgørelsen ville få direkte indflydelse på topplaceringerne i drengenes felt.

Da afgørelsen endelig kom, var der frustration i den finske lejr, for Edvin Thermin blev kendt skyldig i sin forseelse og således diskvalificeret fra sidste sejlads.

I den samlede pointstilling blev han dermed overhalet af danske Sophus Jarvig, som rykkede op på en førsteplads samt svenske Pontus Karlsson og danske Sebastian Norup, der sluttede stævnet som henholdsvis nr. 2 og 3.

Hos pigerne var det også de rød- hvide farver, der dominerede toppen af feltet. Ikke færre end ni danske placeringer i top 20 blev det til, hvoraf Julie Havn endte på en flot 3. plads.

Top tre ved Zoom8 World Championship 2014

Zoom8 VM 2014 Top 3 - Piger:
1. Ronja Grönblom (FIN)
2. Ebru Bolat (ROU)
3. Julie Havn (DEN)

Zoom8 VM 2014 Top 3 – Drenge:
1. Sophus Jarvig (DEN)
2. Pontus Karlsson (SWE)
3. Sebastian Norup (DEN)

I dag sejles der uofficielt VM i Zoom8 Hold Mix, som dermed sætter punktum for et forrygende og yderst vellykket Zoom8 World Championship anno 2014 i Kaløvig Bådelaug.
Se alle resultaterne af Zoom8 World Championship 2014 på www.zoom8worlds2014.dk

content-loader
content-loader
content-loader