Gå til hoved-indhold
Bouwe Bekking tager på sin 7. Volvo Ocean Race. Ingen om bord har drukket alkohol i månedsvis, før sejladsen, der starter 11. oktober mod Sydafrika.Kapsejlads
Bouwe Bekking tager på sin 7. Volvo Ocean Race. Ingen om bord har drukket alkohol i månedsvis, før sejladsen, der starter 11. oktober mod Sydafrika.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

VOR: Team Brunel - et hold der kan og vil vinde

Med Bouwe Bekking ved roret har det hollandske team, med Jens Dolmer, sat sig et klart mål: At vinde Volvo Ocean Race. Og jeg tror de gør det, siger Lorenzen. Inshore-sejlads starter lørdag.

Af morten lorenzen, kommentator |

Det bliver 51-årige Bouwe Bekkings 7. tur rundt om jorden. Det hele startede som co-skipper på Phillips Innovator i 85/86, den gang racet hed Whitbread Round The World Race, for skipperen, der bor i Nordsjælland og er dansk gift.

Så var han watchcaptain på Dennis Conners Winston, hvorefter han sejlede med som rorsmand og taktikker på Grant Daltons Merit og derefter som co-skipper på Amer Sport.

Han fik sin debut som ansvarlig skipper på Pedro Campos spanske Movistar og var senest skipper i 2008/09 på Telefonica Blue.

Specielt turen på Movistar var en udfordring i Volvo Ocean Race. På første ben ramte de en genstand i vandet og fik ødelagt en del af roret, et daggerboard og værst af alt blev svingkøls konstruktionen beskadiget.

Herefter gik det blot ned af bakke for teamet der flere gange måtte søge nødhavn og udfører reparationer. På turen over Atlanten sidst i løbet gik det helt galt med kølkonstruktionen på Movistar, og til sidst måtte Skipper Bekking tage den vanskeligste beslutning af alle - at forlade båden midt på Atlanten.

Gik i redningsflåden

Teamet gik i redningsflåden og blev samlet op af ABN AMRO TWO, der også havde haft en katastrofal sejlads over atlanten, hvor hollandske Hans Horrovoets blev skyllet overbord og desværre døde inden man fik ham ombord igen. Movistar båden blev aldrig fundet, trods intensive eftersøgninger.

Bouwe har præcist den erfaring som der skal til for at vinde - han lever efter devisen “If you wanna finnish first, first you have to finnish”.

Han er en rolig skipper der sjældent lader sit temperament løbe af med sig, og han omgiver sig med yderst kompetente sejlere, bla. danske Jens Dolmer, som efter en længere karriere som match race sejler, blev hyret af Bouwe og har været hans wingman i mange af de storbåds projekter som Bouwe Bekking har været skipper eller taktikker på.

Jens er indbegrebet af en rolig sejler, der ved hvad der skal til og som konstant er på forkant med bådens tilstand. Intet, absolut intet, bliver overladt til tilfældigheder og man ser ofte Jens arbejde på båden, når alle andre er gået hjem.

En yderst velfungerende sejler som alle teams ville have glæde af om bord. Stærk som en okse, med fokus på alle detaljerne og med et vindende gemyt.

Bouwe er som bekendt “halvt dansk”. Bosiddende med sin familie i Gilleleje og kronprinsens foretrukne taktikker på kronprinsens Team Nanoq. Bouwe har stor empati for dansk sejlsport, og har mere end en gang deltaget i intense forhandlinger med store danske virksomheder om at skabe et dansk Volvo Ocean Race hold.

I år havde vi glæden af, at Team Brunel valgte at bruge Sjælland Rundt som en del af deres forberedelse. Her fik mange danskere lejlighed til at besøge båden i Helsingør, hvor både Bouwe og Jens svarede på mange nysgerrige spørgsmål.

Selv fik jeg en "speciel tour” om bord, hvor Jens Dolmer viste nogle af de små detaljer som man har udviklet på Team Brunel.

At sejle One-Design giver stadig muligheder for små, men vigtige justeringer og udviklinger, og jeg er faktisk overbevist om at Team Brunel har et par stykker, som vil overraske konkurrenterne når starten går fra Alicante.

Team:

Bouwe Bekking - Holland (og lidt dansk) - 51 år - Skipper. Deltager i sit 7. VOR

Gerd-Jan Poortman - Holland - 38 år - Trimmer og rorsmand - Deltager i sit 3. VOR

Laurant Pagés - Frankrig - 38 år - Vandt med Groupama sidste gang og deltog med Bouwe på Telefonica Blue 08/09.

Louis Balcaen - Belgien - 26 år

Rokas Milevicius - Lithuania - 28 år - Olympisk Laser sejler

Andrew Cape - Australien - 52 år - 5 VOR turer og 1 Americas Cup sejr med Alinghi (2003) - vel nok den mest respekterede navigatør i

Jens Dolmer - Danmark - 45 år - Deltog på Ericsson 3 i 2008/09 og har også deltaget i Americas Cup på svenske Victory Challenge i 2005/07.

Pablo Arrarte - Spanien - 34 år - Trimmer og rorsmand - sejlede med Telefonica Blue i 08/09 og Team Telefonica i 11/12.

Timo Hagoort - Holland - 27 år - Reservesejler

Placering: Bouwe Bekking har aldrig vundet Volvo Ocean Race, men han er blevet nr. 2 to gange. Bouwe og navigatøren Capey har vundet utroligt mange races, men begge mangler lige netop sejren i Volvo Ocean Race - en mega stor motivationsfaktor.

I min optik har teamet den helt rigtige fokus og balance. De vil være med helt fremme når sejladsen når til Gøteborg i slutningen af juni næste år. Mit bud er, at de står øverst på podiet som vinder af Volvo Ocean Race 2014/15 !

Så nu har I mine bud på de endelige placeringer i Volvo Ocean Race 2014/15. Det er rent gætværk omend jeg har forsøgt at være objektiv i mine analyser. Ikke mindst det faktum, at der er tale om One-Design for første gang i racets historie, vil betyde at det bliver tæt og formentligt bliver det hele først endeligt afgjort på "benet" til Gøteborg i juni måned 2015  

Det bliver utroligt spændende denne gang, og jeg glæder mig helt vildt til at følge sejladsen på de mange platforme det nu er muligt på. Og jeg får nok også svært ved at holde mig væk fra stop-over besøg. Ses vi derude eller på nettet….det tror jeg nok vi gør ;-)

Mine bud på den endelige rangliste: (tryk på teamet hvis du vil læse mere)

Nr. 1 - Team Brunel (Holland)
Nr. 2 - Team Abu Dhabi (United Arab Emirates)
Nr. 3 - Team Mapfre (Spanien)
Nr. 4 - Team Vestas Wind (Danmark)
Nr. 5 - Team SCA (Sverige)
Nr. 6 - Team DongFeng (Kina)
Nr. 7 - Team Alvimedica (USA)

Jens Dolmer fra Nykøbing Falster er bådkaptajn om bord.

content-loader
content-loader
content-loader