Gå til hoved-indhold
Robert Stanjek og Claus Olesen var 3. bedste Starbåd i fredagens hårde vejr. Foto: Gilles Martin-Raget/Star Sailors LeagueKapsejlads
Robert Stanjek og Claus Olesen var 3. bedste Starbåd i fredagens hårde vejr. Foto: Gilles Martin-Raget/Star Sailors League

Olesen: Man kan faktisk sige nej til at sejle America's Cup med Prada

Portræt. Efter Claus Olesen sejlede AC med Bank på Victory Challenge i New Zealand, blev han i 2007 tilbudt tre AC-kontrakter i Valencia. Men forskningen vandt. Olesen tog 10. plads på Bahamas.

Af Troels Lykke, Bahamas |

Klik her og se live fra finale-dagen

Der står meget respekt om Claus Olesen, efter han sejlede med Jesper Bank i America's Cup fra 2000 til 2003 i New Zealand.

Siden blev den nu bomstærke, 40-årige familiefar fra Åbyhøj i Aarhus, tilbudt at sejle på flere America's Cup-hold, herunder det store Prada-hold, der betaler sejlerne godt. Men en hverdag som forsker på Aarhus Universitet og mulighed for at få en Ph.d., og et hensyn til hustruen og tre børn, trak mere.

I dag er han seniorforsker og erhvervsambassadør på universitetet inden for proteiner og deres struktur og funktionalitet.

- Det ville være svært at være væk 150 dage om året fra min kone og børn, hvis jeg skulle være professionel sejler. Og jeg har ikke fortrudt mit valg, siger Claus Olsen og smiler skævt i varmen.

OL i Starbåd med Nicklas Holm i 2004

Efter America's Cup tog han også en satsning i Starbåden med Nicklas Holm som rorsmand, hvor de sejlede OL i Athen og faktisk lå nummer to, flere dage ind i OL, der blev vundet af Torben Grael og gast. Holm og Olesen sluttede uden for medaljerækkerne i Athen.

Men lige nu sejler han igen den tidligere olympiske Starbåd i Star Sailors League, hvor vi også befinder os. Her ser vi den 1,92 meter høje bomstærke sejler på 110 kilo, som hænger ud over siden på bådtypen fra 1911.

Rorsmanden han danner duo med, er den regerende verdensmester, 33-årige Robert Stanjek fra Berlin. Han styrer også 100 fods Esimit, hvor Martin Kirketerp er med. Robert var også med i kampen om at sejle på Team Brunel, men efter flere måneders udtagelse på Lanzarote valgte Bouwe Bekking en anden i Volvo Ocean Race.

Alle 40 sejlere, syv journalister, to fotografer, plus stort betalt TV-produktionshold, er inviteret til Star Sailors League med fly og hotel betalt. Og ikke nok med det.

Præmiesummen er 200.000 dollars, mere end 1,1 mio. kroner. 20 hold er i alt inviteret til Bahamas, der ligger i Caribien en times flyvning fra Miami. Det er en schweizisk rigmand, Michel Nicklaus, der betaler det hele.

Rigmanden bag det hele, Michel Niklaus fra Schweiz, vil gøre Star Sailors League til tennissportens ATP-turneringen. Foto: Troels Lykke

Han har en hed drøm om, at Star Sailors League, skal gøre som i tennissportens ATP-turnering. Der er dog noget vej endnu for at det skal ligne en ATP-turnering, da det kun er her der sejles om penge, efter at stævnet startede sidste år, hvor Claus Olesen sejlede med danske Michael Hestbæk og tog en 8. plads.

Ikke desto mindre er præmiesummen højere end man ellers ser til mange andre stævner i kapsejlads, langt mere end OL-sejlerne kan drømme om i deres nylige World Cup i Dubai. 

Nogle af verdens absolut verdens bedste sejlere er her, fx de to brasilianske skippere, Torben Grael og Robert Scheidt, der til sammen har ti olympiske medaljer, heraf fire i skinnende guld.

Den regerende OL-guldvinder i Starbåden fra 2012, Freddie Lööf er her også med Anders Ekström og han vandt fredag de indledende kvalifikations-sejladser, mens Torben Grael og gast ikke kom blandt de 11, der i dag lørdag går videre til kvart-, semi- og finale.

I fredagens første sejlads rykkede Olesen og Stanjek op på en samlet 9. plads, da det blæste op til 12 m/sek.

- Vi lavede kun en fejl i tre sejladser på opkrydsene og gik rigtigt stærkt. Og Finnjolle-sejlerne, der er med (bl.a. verdensmesteren Scott Gilles, red.) da vi fik bedre fordel af at kende Starbåden, fortalte Claus Olesen lige efter han og rorsmanden blev vejet efter fredagens sejladser, hvor mange sejlere var godt smadrede.

Om at sejle Starbåd på Bahamas, siger Claus Olesen:

-Det er jo super fedt at møde de bedste sejlere i verden og det er det virkelig. Samtidig er Starbåden en kompleks og fysisk krævende båd at sejle og Bahamas er jo også et fedt sted at sejle, siger Claus Olesen, der i år også har sejlet to stævner i Dragen, her sluttede han hhv. som nummer et i Cannes med Lars Hendriksen som skipper bl.a. og to i et hårdt felt.

OK-jolle og Spækhugger til det sjove

En OK-jolle har han også stående på Kaløvig Havn, den får han ikke sejlet i. Mens hans Spækhugger, bliver brugt mere. Den har han sammen med båddesigner Jan Pedersen.

- Spækhuggeren er super fed og sejler godt, vi skal sejle 'VM' i den næste år, sagde han smilende til sin rorsmand og en engelsk journalist, som kiggede undrende på ham, foran swimmingpoolen ved Nassau Yacht Club.

Følg finalen i dag live fra klokken 17.

Stilling efter onsdag, torsdag og fredagens indledende runder

1. Loof/Ekstrom (SWE) - (4+[12]+4+3+6+5+1+2+1): 26 pts
2. Scheidt/Prada (BRA) - (7+1+2+7+4+4+[21]+1+2): 28 pts
3. Mendelblatt/Fatih (USA) - (1+10+3+1+1+2+[11]+11+9): 38 pts
4. Negri/Lambertenghi (ITA) - (5+5+[10]+6+5+8+2+8+3): 42 pts
5. Zarif/Boening (BRA) - (15+7+1+[17]+11+3+8+4+6): 55 pts
6. Rohart/Ponsot (FRA) - (6+2+[13]+9+2+10+7+7+12): 55 pts
7. Polgar/Koy (GER) - (9+3+6+2+13+1+6+[21]+21): 61 pts
8. Kusznierewicz/Zycki (POL) - (10+8+12+4+7+7+[13]+3+11): 62 pts
9. Stanjek(GER)/Olesen (DEN) - (12+[18]+14+8+10+13+4+5+4): 70 pts
10. Gaspic/Sitic (CRO) - ([14]+14+7+10+3+12+5+13+7): 71 pts
11. Scott/Milne (GBR) - (13+4+5+11+8+11+10+[21]+14): 76 pts

Robert Stanjek og Claus Olesen i går efter tre hårde sejladser.

Torben Grael blev bedre og bedre i stævnet, men er nu slået ud.

Verdensmesteren i Finnjolle, Gilles Scott og gasten Milne, gør det utroligt godt, de sejlede dog en tysker ned, så hans storsejl gik i stykker i går. Og der er ingen godtgørende point, da der sejles efter reglerne, som i medal race ved OL. Englænderne trak sig fra sejladsen efter deres fejl, men er blandt de 11 bedste der sejler i dag. Foto: Gilles Martin-Raget - se Oracles Racing fotografens billeder fra Bahamas

Scheidt måtte udgå i går. - Vi kunne måske have sejlet med i sejladsen, men valgte at stå over, forklarer han til minbaad.dk. Foto: Gilles Martin-Raget

Det blæste i går på Bahamas. Foto: Gilles Martin-Raget

Gast fra Bahamas røg i vandet.

content-loader
content-loader
content-loader