22 både sejlede Tåsinge Rundt der fyldte 120 år
Svendborg Sunds Sejlklub var i weekenden vært for Elvstrøm Sails Tune Up i lørdags og for Tåsinge Rundt Riggerne Cup dagen efter i let til frisk vind.
Lørdag formiddag mødte ni sejlbåde op i Rantzausminde Havn, hvor Svendborg Sunds Sejlklub havde inviteret til Tune Up sejladser i samarbejde med Elvstrøm Sails Fyn, som stillede med meget kyndige eksperter fra henholdsvis Elvstrøm Sails og Riggerne.
Det fortæller Louise Balslev fra Svendborg Sunds Sejlklub. Hun fortæller videre.
Sejlerne fik tilbud om en grundig gennemgang af sejl, rig og trim fra eksperterne - først inde i havnen og efterfølgende på vandet. Sejlerne havde mulighed for at få stillet meget individuelle spørgsmål om netop deres båd og deres sejl.
På vandet cirkulerede eksperterne rundt blandt bådene, hvor der igen var mulighed for at få egne ønsker om vejledning opfyldt.
De der ønskede råd om nemmere og mere behagelig tursejlads fik det og andre fik pudset kapsejladsformen af på små intensive kapsejladser, hvor trim og manøvre grundigt blev kigget efter i sømmene og kommenteret af eksperterne.
Alt i alt en forrygende dag i perfekt sejlervejr, som blev afsluttet med en lille efterrationalisering, hvor Elvstrøm Sails delte gaveposer ud til alle deltagere inden grillen blev tændt til fællesspisning, for dem der ønskede dette punktum på en forrygende dag.
Tåsinge rundt Riggerne Cup - sejlet første gang i 1894
Søndag kl 09.00 indledtes den traditionsrige kapsejlads Tåsinge rundt med et skippermøde.
Tåsinge Rundt blev sejlet første gang i 1894 og havde som sådan 120 års fødselsdag i år og må regnes for en af Danmarks ældste kapsejladser, om ikke den ældste.
22 både havde tilmeldt sig sejladsen, hvilket er nogenlunde på niveau med de tidligere år. Typerne var vidt forskellige lige fra den klassiske Folkebåd og til en helt moderne Melges 32.
2 både deltog i løbet for både uden målerbrev og de øvrige både blev inddelt i 5 løb, som så vha. det såkaldte målerbrev kunne konkurrere mod hinanden. Folkebådene stillede med 4 både, så de fik deres eget løb.
Styrbord rundt
Bådene startede i 3 starter, hvilket blev styret med kyndig hånd fra dommertårnet på Rantzausminde havns vestmole, og de blev sendt øst på ind igennem Svendborg Sund, således at Tåsinge under hele sejladsen blev holdt om styrbord.
Det er vindretningen, der dikterer sejlretningen, idet sejlads imod vinden forsøges undgået på de snævreste dele af turen, som til tider foregår i meget snævre løb, hvor det næsten ikke er muligt at krydse imod vinden.
Vejret var ganske perfekt med en let til frisk vind fra nord og nordøst, hvilket sikrede at alle både kunne fuldføre inden tidsfristen for sejladsen udløb. Første båd i mål var en Melges 32 ført af Arvid Tage.
Efter sejladsen var der tid til en grillpølse og en enkelt øl eller vand medens de sidste både kom i mål og resultatet blev regnet ud.
Flotte præmier
Der var lodtrækningspræmier hvor Museet for Lystsejlads donerede et antal årskort og Svendborg Sunds Sejlklub udloddede et antal ”Hotseats” til Match Race Svendborg senere på sæsonen.
Disse lodtrækningspræmier blev uddelt inden den egentlige præmieoverrækkelse, hvor sejladsens hovedsponsor Riggerne havde doneret meget fine gavekort til de hurtigste sejlere, ligesom vandrepokalen ”Blåbyhus-pokalen” gik til den hurtigste folkebåd.
Svendborg Sunds Sejlklub håber alle sejlere, hjælpere og sponsorer havde et par gode dage omkring Strandgården i Rantzausminde.
Løbsvindere
Turløb. Svendborg Senior ”Thilde” med skipper Thomas Esmark. Svendborg Sunds Sejlklub
Løb 1: Spækhugger ”Godtnok” med skipper Kaj Thomsen, Fåborg Sejlklub
Løb 2: Folkebåd ”Sofie” med skipper Per Røssel, Fåborg Sejlklub
Løb 3: Ylva ”Havanna” med skipper Per Brøndum, Svendborg Sunds Sejlklub
Løb 4: B-One ”B-One” med skipper benjamin Böhme, Svendborg Sunds Sejlklub
Løb 5: Melges 32 ”Flo-Jo” med skipper Arvid Tage, Thurø Sejlklub