Gå til hoved-indhold
Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner fra Aarhus har nu analyseret deres 4. plads fra Oman. Foto: Lloyd ImagesKapsejlads
Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner fra Aarhus har nu analyseret deres 4. plads fra Oman. Foto: Lloyd Images

Cool analyse fra SAP efter Oman - værd at læse

SAP Sailing Analytics viser at danske SAP Extreme Sailing Team er et af de hold, der ligger bedst ved første topmærkerunding og sejler sig mest op igennem feltet, med Gram-Hansen ved roret.

Af Troels Lykke |

Sidste dagen ved Extreme Sailing Series stævnet i Muscat, Oman kunne ikke have været meget tættere. Der blev kæmpet til allersidste sejlads, før vinderen blev fundet.

Men hvor tæt var det egentligt? Og hvad er det for nogle forhold, der afgør om man vinder eller taber?

For at besvare disse spørgsmål har SAP Extreme Sailing Team kigget sejladserne igennem ved hjælp af det analyseværktøj, som SAP har udviklet, til at hjælpe sejlere med at analysere deres indsats og optimere strategien.

Det lønner sig at sejle længere
Inden sidste sejlads var danske SAP Extreme Sailing Team sammen med tre andre tophold – The Wave, Muscat, Emirates Team New Zealand og Alinghi – med i opløbet om den overordnede sejr i Oman.

Bare fire point skilte dem ad. SAP’s analyse værktøj viser også, at disse fire hold skilte sig ud, hvad angår fart og taktiske beslutninger.

Alle fire hold havde en gennemsnitsfart på omkring 9 knob, mens ingen af de øvrige hold kom over 8,9 knob.

Desuden brugte de fire tophold markant kortere tid på at færdiggøre sejladserne end de resterende hold.

Mens de fire tophold færdiggjorde de 29 sejladser på under 400 minutter, brugte de øvrige hold mellem 406 og 427 minutter på at sejle samme antal sejladser.

Hvad der dog er endnu mere bemærkelsesværdigt er, at SAP Extreme Sailing Team faktisk var det hold, der sejlede den tredjelængste distance af alle holdene. Co-skipper og taktikker Rasmus Køstner forklarer:

“I Oman var vi et af holdene, der sejlede den længste distance. Det var til dels en strategisk beslutning, da vi ofte startede på styrbord og gik til layline og somme tider også over layline afhængig af trafik og frihed til at slå. Det gjorde dog, at vi kunne holde antallet af manøvre nede i sammenligning med både, der startede på bagbord og havde to vendinger.”

Avancerer fra gode starter
SAP Sailing Analytics viser også, at SAP Extreme Sailing Team er et af de hold, der ligger bedst placeret ved første topmærkerunding og desuden sejler sig mest op igennem feltet i sejladserne.

Rasmus Køstner:

“Ved første topmærkerunding er vi med blandt de bedste. Desuden er vi – sammen med The Wave, Muscat – et af de hold, der sejler os mest frem i løbet af sejladserne fra første runding. Generelt scorer vi en lige så stor andel af podieplaceringerne som de bedste hold, men kan dog ikke matche Alinghis imponerende 8 race wins.”

Ser frem mod Kina
Med resultatet fra Oman er SAP Extreme Sailing Team avanceret i den samlede stilling og ser nu frem mod næste del af Extreme Sailing Series i Kina, som sejles fra den 1.-4. maj. Rasmus Køstner afslutter:

“Oman var et rigtigt fint stævne, hvor vi formåede at udfordre de bedste hold indtil sidste sejlads. Vi har vist vi er konkurrencedygtige, har en god bådspeed og evner at sejle os frem igennem feltet. Dynamikken på holdet er rigtig god, og vi er sikre på, at vi er på rette vej i forhold til at performe godt og mere stabilt fremover.”

Danskerne har gode nøgletal, men sluttede lige uden for podiet i Oman. Foto: Lloyd Images

content-loader
content-loader
content-loader