Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Her ses den nye Dragonfly 25, som også vil sejle Palby Fyn Cup. Foto: Michael Svensson

Bestyrelsesmedlem i Dansk Sejlunion: Vågner sejlsporten igen?

Sejlunionen er i gang med en megaundersøgelse – ‘Havets motionister’ – der retter sig mod sejlklubber for at få et billede af årsager til udvikling og afvikling, skriver Henrik Voldsgaard fra Aarhus.

Af Troels Lykke |

De tørre og grånende tal

Gennem en årrække er vi i sejlsporten blevet bombarderet med tal, der fortæller om nedgang og overvægt af de gråhårede. De unge mangler, og de der kommer holder ikke ved. Der er mangel på sejlere mellem 20 og 40 år, og der er en stor overvægt i segmentet 50++.

Sådan blogger bestyrelsesmedlem i Dansk Sejlunion og flerskrogssejler, Henrik Voldsgaard, bl.a. på trimaraner.dk

Dansk Sejlunion er i øjeblikket i gang med en megaundersøgelse – ‘Havets motionister’ – der retter sig mod de danske sejlklubber for at få et billede af årsager til udvikling og afvikling.

Det er nemlig sådant, at ca. 1/3 af klubberne har fremgang, 1/3 har moderat tilbagegang, mens den sidste 1/3 har stor tilbagegang. Resultaterne skal give ideer til de klubber, der har det svært – og forhåbentligt ny energi til mange af de klubber der allerede er igang med at knække koden.

Samtidigt med tilbagegangen kan vi konstatere, at kapsejladsaktiviteten er for nedadgående både lokalt, til DM’er og til de større DH kapsejladser. Endeligt fortæller interessede og new-comers i sejlklubberne, at det er alt for vanskeligt at blive en del af sejlerfællesskabet. Det sidste skyldes ikke investeringen, men mere manglende åbenhed og imødekommenhed.

Og ungdommen – ja den mangler mange steder eller er utilstrækkeligt repræsenteret de fleste steder. Men det er nok også fordi de unge zapper mere og vil have alt serveret – og iøvrigt går det jo tilbage i alle sportsgrene – eller…. hvordan er det nu? Vågner sejlsporten igen?

Der er grøde i dansk sejlsport. Det er som om, der er en kollektiv opvågning på vej. Det er som om det er gået op for sejlerne, at der ikke er nogen, der gør det for dem. De må gøre det sammen. Skabe nye ideer, finde nye veje at gå – smide mageligheden og igen få det sjovt med den sport, som de synes er fedest i verden.

Men hvad er det så der sker?

Lad mig nævne tre af de mest synlige initiativer, der er taget bare det seneste år:

*  Sejlsportsligaen
 hvor klubber kæmper med hinanden om at blive Danmarks bedste klub i sportsbåd. Den blev startet på initiativ af DS, men er nu forankret i Liganetværket, der sammen med DS skal drive og udvikle Sejlsportsligaen i årene fremover – bl.a. med en 2. division.

* Ungdomsnetværket
 som har stiftende generalforsamling i marts, men allerede er igang med egen basecamp-gruppe og Facebookgruppe. Netværket er åbent for alle der er interesseret i at bidrage til rekruttering til og fastholdelse af unge mennesker i sejlsporten. Det er klasseorganisationerne for ungdomsjollerne og en række ungdomsledere, der har taget initiativet. Alle der er interesseret kan deltage.

*Klassenetværket
 som har påbegyndt sit arbejde i her i februar måned. Klassenetværket har deltagelse af de fleste klasseorganisationer for voksenjoller og kølbåde, og formålet er at fremme ideer og organisering, der kan styrke klassebådssejlads.

Fælles for disse tre netværk er, at de organiserer interesser inden for 3 forskellige områder og dels vil sikre at nye initiativer hurtigt kan realiseres, dels kommer til at fungere som sparringspartner for Dansk Sejlunion i de beslutninger, der vedrører udviklingen af dansk sejlsport og DS’s organisation.

Det er en mega god nyhed, at der nu gennem disse netværk åbnes mulighed for at finde nye løsninger og løfte i flok. Der er et fundament for nye ideer, og en mere koordineret indsats, og dermed muligheden for at skabe en langt bedre og mere kvalitativ sammenhæng mellem centrale og lokale aktiviteter i dansk sejlsport – på en række særskilte områder.

Prioriteringerne i Dansk Sejlunions indsatser er ligeledes ændret gennem de seneste par år, med temaet ‘Puls og vand i håret’ og et større fokus på klubudvikling, bl.a. via innovativt bestyrelsesarbejde. Og der vil helt sikkert komme nye ændringer i takt med, at netværkene trækker i arbejdstøjet.

Læs hele Henrik Voldgaards blog på www.trimaraner.dk

content-loader
content-loader
content-loader