Gå til hoved-indhold
Tur
Gunboat 4 er 12,4 m lang og 6,78 m bred.
Tur
Tur
Tur

Gunboat G4 - foilende turkatamaran med 32 knob

Gunboat G4 testes nu af kompetente katamaransejlere. Fra 6 m/sek. skal katamaranen kunne foile, mener skrap A-Cat sejler.

Af Jacques Filtenborg |

Vi så i 2013, ved America’s Cup, at en 72 fods katamaran, godt kan løftes ud af vandet, og dermed nå nye ekstreme hastigheder.

Nu kommer den første cruisekatamaran, gøre det samme. Hvor svært kan det være?

Teamet bag Gunboat G4’eren regner med hastigheder på over de 40 knob, da Misha Heemskerk tidligere har haft en GC32 oppe og runde de 37 knob foilende.

A- Cat sejleren Misha, som har været med til at udvikle Gunboat G4’eren regner med at denne vil kunne sejle godt 10-15 procent hurtigere en GC32'eren.

32 knob over bølgerne

- Mischa (A-Cat sejler) beretter, om reel tophastighed på 32 knob, fra en af de mange testsejladser der bliver fortaget netop nu på St. Martin.

Båden er designet ud fra de krav at man skulle kunne få en stabilt, men hurtigt sejlende katamaran, men med stor fokus på at den skulle bruges som cruise katamaran med plads til familien.

Gunboat, forventer at G4’eren skal begynde at sejle foilende ved vindhastigheder på 6 m/sek. og med en gennemsnitsfart på 18 knob. 

Der er tænkt meget over vægt og design af denne båd, derfor er hele båden bygget i kulfiber, samt mast og bom.

Hvis man ser efter på billeder af båden, vil man se at broen, ikke er designet som de fleste andre cruisekatamaraner, som på en Lagoon fx.

Hos Gunboat G4 er broen designet meget lav, og strømlinet. Dette skyldes at man havde meget stor fokus at båden skulle danne så lidt drag og turbolens omkring sejlene, da dette ville påvirke hastigheden, og stabiliteten på båden.

Stikker kun 61 centimeter

Ikke nok med at sejltiden fra punkt A til B bliver minimal, så har G4’eren også et stort potentiale inden for cruisesejlads. Da hydrofoilerne kan hæves og dermed gøre at båden kun stikker 61 centimeter.

Hvem drømmer ikke tit om, lige at kunne smutte ind på stranden, og lade børnene bade, alt imens man ligger og slikker sol på fordækket?

G4’eren er udviklet af det hollandske DNA Team, som er ansvarlige for den nuværende dominerende A-class katamaran. Der har vundet A-Cat verdensmesterskaberne de sidste par år.

 

content-loader
content-loader
content-loader