Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Tunet Granada 23: Truet af osmose - bundmaling fjernet

Jacques Filtenborg fortæller igen om forvandlingen af sin fars Granada 23 ”Family”, til ”tour sport” i Frederikssund. Familien frygtede osmose og fjernede over 15 lag maling.

Af Jacques Filtenborg |

Vi opdagede en dag nogle små blærer, og var bange for at disse var fyldt med osmose. Vi besluttede os derfor at rense bunden til bunds. For at se om der var noget i blærerne.

Da vi kunne låne skraber med støvsuger på havnen, som man kan på de fleste havne, gjorde dette det hele meget nemmere… troede vi…

For det viste sig da vi var kommet i gang med at skrabe bundmaling af, at det ikke kun var 5 lag der lå på, nok nærmere 20. Vi snakkede den ene dag med den tidligere ejer og han sagde at han i hvert fald ikke havde haft den renset i bunden, de år han havde haft den.

Så hele processen med ”bare lige” at skrabe bundmaling af, blev gjort meget længere, end vi havde regnet med i første omgang.

Prikkede i blærerne

Efter mange arbejdstimer, gode grin over alternative løsninger og 2 sæt meget lange arme, kom vi endelig ned til gelcoaten. Vi kunne nu begynde at prikke blærerne og tjekke om der var nogen form for væske i dem.

Vi fandt nogle meget få, af de ellers utallige blærer, som der var noget i. Men det var ikke noget slemt, så vi besluttede os for at vaske den ud.

Bunden blev derfor højtryksrenset og tørret, gentagene gange indtil vi mente at den var renset ordentligt ud. Båden blev til sidst dækket over og sat til at lufte ud, over vinteren.

Da foråret kom igen, gentog vi processen med at højtryksrense og tørre. Efter dette, spartlede vi alle hullerne med epoxy spartel.

Her er bunden efter alle hullerne var blevet spartlet.

Vi gik nu i gang med at slibe bunden plan, efter vi havde spartlet. Dernæst gav vi den 8 lag, ekstra vandtæt epoxyprimer. Hvor vi til sidst tilførte hård bundmaling.

Nu er bunden halvt primet.

Da hele denne proces havde taget noget længere tid end ventet, nåede vi derfor ikke at vandslibe bunden, så den ikke havde en ru overflade, som den havde fået efter vi havde påført den hårde bundmaling, med en malerrulle.

Bundmalingen mens den var ru.

Bunden er nu efter denne vinter blevet slebet plan, og rullet over en ekstra gang, nu uden nogen form for ru overflade. Bedst af alt var der ikke nogle blærer at spotte, da vi tog den op af vandet igen.

Her er det færdige færdige resultat

Opsummering:

2 bøtter epoxyspartel.
6 bøtter primer.
2 bøtter hård bundmaling.

Jacques Filtenborg er 17 år og går i gymnasiet i Allerød. Han ejer selv en Maxi 68, som han fik i konfirmationsgave.

content-loader
content-loader
content-loader