Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
På første sal bliver der etableret storkøkken, fælleslokaler, mødelokaler, kontor og den særlige VIP-gæstelounge, der er nødvendig for at kunne afvikle fx verdensmesterskaber.

5 mio. fra Lokale og Anlægsfonden til Aarhus Sejlsportscenter

Dermed er projektet fuldt finansieret med 78,53 mio. kr. Sejlsportscentret etableres på en stor plint med fuld kontakt til havet og bliver i alt på 3.075 m², inklusiv to bådhaller.

Af Troels Lykke |

Det kommende sejlsportscenter på havnen i Aarhus Ø vil skabe bedre træningsforhold for både sejlere på breddeniveau og for den danske sejlsportselite.

Sejlsportscenteret vil også gøre det muligt at afvikle en række særlige events - hvad enten det er sejlkurser for folkeskoleelever eller verdensmesterskaber på højeste niveau.

Sailing Aarhus har i mere end otte år arbejdet på at etablere et sejlsportscenter på højeste internationale niveau, der samtidig fungerer som sejlernes daglige mødested og træningsfacilitet.

Hvis sejlsportscenteret også bliver et attraktivt sted at søge hen for folk, der ikke sejler, men som holder af at færdes i det nye havnemiljø i Aarhus, vil succesen være fuldendt.

Med bevillingen på 5 mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden er Aarhus Internationale Sejlsportscenter nu fuldt finansieret.

For nylig har Nordea-fonden og Salling Fondene givet store millionbeløb til projektet og i forvejen forelå der en stor donation fra A. P. Møller Fonden. Der er også stor opbakning fra Aarhus Kommune, der har ydet et anlægstilskud på 10 mio. kr. og stiller byggegrunden gratis til rådighed.

Lokale og Anlægsfonden støtter nytænkende arkitektur til idræts, kultur og friluftsliv, og yder normalt ikke støtte til opvisningsanlæg til eliteidræt.

Men i de tilfælde, hvor dygtige lokale ildsjæle i samarbejde med inspirerede arkitekter skaber faciliteter, der henvender sig til bredde og elite, er det muligt for Lokale og Anlægsfonden at gå med i projektet. Ikke alene med økonomisk støtte, men i høj grad også ved at stille den store ekspertise til rådighed, som fonden har, om udvikling af idrætsanlæg.

3.075 kvadratmeter med lille og stor bådhal

Aarhus Internationale Sejlsportscenter bliver placeret for enden af Bugtpromenaden på Aarhus Ø. Sejlsportscentret etableres på en stor plint med fuld kontakt til havet og bliver i alt på 3.075 m² med en lille bådhal på 514 m² og en stor bådhal på 922 m².

Den lette adgang til havet sikrer sejlerne, at de hurtigt kan komme ud på vandet til træning – og hurtigt ind igen, når træningen er slut. Sejlsportscenteret får værksted, omfattende arealer til omklædning og bad, et ungdomslokale, sauna, fitnessrum og tørrerum. Og det er kun i stueetagen.

På første sal bliver der etableret storkøkken, fælleslokaler, mødelokaler, kontor og den særlige VIP-gæstelounge, der er nødvendig for at kunne afvikle fx verdensmesterskaber. Bygningen suppleres af en stor udendørs, sydvendt terrasse.

Sejlsport, foreningsfitness og måske havsvømmere

Sejlsportscenteret får selvfølgelig sejlklubbernes medlemmer som brugere, men er det meningen, at bygningens mange muligheder også kommer helt nye brugere til gode. Fx er fitnessrummet planlagt til at være en del af ”Foreningsfitness Aarhus Ø”, der er et samarbejde mellem de lokale afdelinger af DGI, DIF (Danmarks Idrætsforbund) og Idrætssamvirket Aarhus.

Det forventes at foreningsfitness alene vil tiltrække 600 aktive fra området. På længere sigt forventes det, at flere nye brugergrupper vil komme til, da sejlsportscenteret vil blive åbent for flere klubber og selvorganiserede. Det kan fx være andre sejlsportsgrene, åbent-hav-svømmere eller windsurfere.  

Der bliver dermed skabt et sejlsportscenter, der kan det hele. Både for bredden og eliten. Hvilket allerede er bevist ved, at det internationale sejlsportscenter i 2018 bliver centrum for afviklingen af VM for alle 10 olympiske bådklasser.

Projektet er tegnet af arkitektfirmaet Entasis i samarbejde med landskabsarkitekterne fra Schønherr og Henry Jensen Rådgivende Ingeniører. I alt koster projektet 78,525 mio. kr. at opføre. Lokale og Anlægsfonden har netop bevilget 5 mio. kr.

Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet:

”Aarhus er på vej med et enestående sejlsportscenter, der vil blive til glæde for bredde og elite. Der vil være optimale forhold i dagligdagens aktiviteter og til de allerstørste events på verdensmesterskabsniveau. På længere sigt er der tale om et sejlsportscenter, der er indrettet til at efterkomme fremtidens nye idrætsmønstre, hvor vi i Lokale og Anlægsfonden ser en stor interesse for alle slags vandsportsaktiviteter. Det bliver et stort plus for sejlsportscenterets dagligdag, at det også vil kunne rumme en lang række nye brugergrupper også uden for sejlsporten.”

Hans Skou, bestyrelsesformand for Fonden Aarhus Internationale Sejlsportscenter, siger om projektet:

”Vi er meget glade for bevillingen fra Lokale og Anlægsfonden, der betyder, at vi nu er fuldt i hus med finansieringen, og for alvor kan komme i arbejdstøjet. Vi glæder os til sammen med vore mange støtter og bidragsydere i sensommeren 2017 at kunne åbne et Sejlsportscenter med masser af sejlsportsaktiviteter for både garvede og uprøvede sejlere.”

Borgmester: Markant løft til dansk sejlsport

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, siger om projektet:

 ”Det nye sejlsportscenter giver et markant løft til dansk sejlsport og hele det spændende miljø på Aarhus Ø. Med de flotte donationer fra Lokale og Anlægsfonden og andre fonde får vi ikke bare sejlsportsrammer i verdensklasse, men også faciliteter til stor glæde for det lokale idrætsliv og publikum.”

Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, siger om projektet:

“Jeg er glad for den flotte støtte til det internationale sejlsportscenter. Det viser, at der er stor opbakning til sejlsporten i Aarhus. Dermed er vi godt rustet til, at verdens bedste sejlere skal dyste på Aarhusbugten, når vi i 2018 er værter for VM i samtlige olympiske bådklasser. Det nye internationale sejlsportscenter sætter en tyk streg under Aarhus som international sejlads-by. “

content-loader
content-loader
content-loader