Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Et DS-kitekursus kan sammenlignes med at tage et speedbådskørekort.

Flere og flere kitesurfer i Danmark

Over 1000 begyndere er hvert år introduceret til den populære kitesurfing. Alene i maj og juni i år er mere end 500 begyndere introduceret til sporten gennem ”DS-kitekurser”, fortæller Dansk Sejlunion

Af Troels Lykke |

”DS-kitekurser” er den nationale standard for kurser i kitesurfing for begyndere. Begynderkurserne tilbydes på Dansk Sejlunion certificerede kiteskoler, hvor begynderne får en god og sikker introduktion til sporten.

Instruktørerne på certificerede kiteskoler er uddannet og certificeret af Dansk Sejlunion, og et diplom og en række faste retningslinjer for instruktionen sikrer, at begynderne efter bestået kursus har opnået de nødvendige og basale kompetencer for at komme sikkert videre i sporten.

Ekstremsport?

For at bestå et ”DS-kitekursus”, skal begyndere typisk igennem et forløb, der tager 6-12 timer for at beherske alle færdigheder. Et DS-kitekursus kan sammenlignes med at tage et speedbådskørekort – der er ingen beståelsesgaranti, men man gør sig fortjent til det, når færdighederne er på plads. Derefter skal færdighederne naturligvis øves mange gange, før de maritime kompetencer sidder på rygraden. Dog er det ikke et lovkrav at have et diplom for at kitesurfe.

Kitesurfing bliver fra tid til anden omtalt som ekstremsport. Kitesurfing kan være ekstremt, men i udgangspunktet er det ufarligt, hvis man griber det rigtigt an. Omvendt har kitesurfing nogle risikomomenter, der kan være ekstremt farlige, hvis ikke man mestrer nogle basale færdigheder.

Der er få uheld i kitesurfing set i lyset af aktivitetsniveauet, og når der sker uheld, er det for det meste på land. At launche og lande kiten med en forkert vinkel til vinden kan ende fatalt, ligesom det er essentielt at kunne frigøre sig hurtigt fra kiten i en tilspidset situation. Blandt andet disse færdigheder er der fokus på, når man tager et ”DS-kitekursus” på en certificeret kiteskole.

Kurser med fokus på færdigheder

I samarbejde med den landsdækkende klub Kiteboarding Danmark og en række erfarne instruktører har Dansk Sejlunion udviklet en instruktøruddannelse med fokus på sikkerhed og færdigheder. Et af fokuspunkterne i instruktøruddannelsen er ”Kitesurfer Diplomet”. I kombination med en progressionsvejledning til instruktører, der underviser i kitesurfing, er ”Kitesurfer Diplomet” begynderes synlige bevis på at kunne beherske de basale og nødvendige færdigheder, der skal være på plads, for at komme forsvarligt videre i sporten.

En af udviklerne bag den nationale standard for begynderkurser i Danmark og daglig underviser i kitesurfing på Oure Højskole, Rasmus Kaysen Kier, fortæller:

”En af fordelene ved DS-kurser med diplom er, at begynderne fra starten har en idé om, hvornår de er klar til at stå på egen hånd. Og det er dét man arbejder frem mod. Begynderne ved, at instruktøren er uddannet og certificeret af Dansk Sejlunion og underviser i overensstemmelse med grundlæggende retningslinjer. Som uddannet instruktør, er man bevidst om at undervise i færdigheder i forhold til væsentlige risikoelementer, som nogle autodiakte instruktører glemmer at tildele opmærksomhed - måske fordi de tages for givet.

DS-instruktøren har ikke blot reflekteret over, hvordan man lærer begyndere de mest fundamentale tekniske færdigheder, men også hvordan eleven rustes til at træffe kvalificerede beslutninger i fremtiden om eksempelvis spotvalg.

Forståelsen efterprøves altid, og det er afgørende, at eleven ved kursets afslutning ikke sendes videre uden et konkret overblik over sit eget niveau med styrker, svagheder og begrænsninger. Her benyttes enten diplom eller et evalueringsskema”, slutter Rasmus Kaysen Kier.

Vil du lære kitesurfing?

Dansk Sejlunion samarbejder med en lang række kiteskoler. En del af kiteskolerne er kommercielle aktører, men flere traditionelle sejlklubber har ligeledes kitesurfing på repertoiret af klubaktiviteter.

Kilde: Sejlsport.dk

content-loader
content-loader
content-loader