Gå til hoved-indhold
15-årige Therese fra Egå har Kitesurfet siden hun var 11. Foto: Lasse GuldagerKapsejlads
15-årige Therese fra Egå har Kitesurfet siden hun var 11. Foto: Lasse Guldager

Nye kitesurfere kommer galt afsted

Derfor har Sejlunionen nu uddannet 50 instruktører. Flere danskere dyrker kitesurfing. Men for mange nye udøvere mangler undervisning i sikkerhed, hvilket kan føre til ulykker. Video.

Af Troels Lykke |

Dansk Sejlunion er gået aktivt ind i problematikken og har i år uddannet over 50 instruktører andet over.

Kitesurfing er en af de hurtigst voksende sejlsportsdiscipliner på verdensplan, og i Danmark dyrker flere og flere sporten. Det fortæller Dansk Sejlunion.

Sporten er blandt andet blevet populær, fordi den er forholdsvis billig og nem at give sig i kast med, men netop disse forhold skaber også en sikkerhedsmæssig udfordring.

I udgangspunktet er der intet farligt ved kitesurfing. Sporten henvender sig til alle aldre og alle kan lære kitesurfing relativt hurtigt. 

Dog er der den forskel til anden sejlsport, at den traditionelle sejler får en grundig uddannelse i sikkerhed på havet, men det er ikke tilfældet med kitesurfere, som typisk benytter sig af kommercielle tilbud og ikke er organiseret i traditionelle sejlklubber. 

Bedre sikkerhed

Dansk Sejlunion har indgået et samarbejde med den landsdækkende klub Kiteboarding Danmark og en række kommercielle virksomheder, der alle ønsker en sikker introduktion til den flyvende vandsport.

”Når man færdes på vandet, er det utrolig vigtigt, at man har styr på sikkerheden. I Dansk Sejlunion har vi en stor viden om sikkerhed til søs, og den viden kombinerer vi nu med Kiteboarding Danmarks ekspertise indenfor kitesurfing til at uddanne instruktører, så det bliver mere sikkert og
trygt at dyrke kitsurfing,” siger Henrik Tang Kristensen fra Dansk Sejlunion.

Dårlig kvalitet i undervisningen


Samarbejdet går i korthed ud på, at Dansk Sejlunion har certificeret en række kiteskoler, som underviser efter en ny national standard for hensigtsmæssig instruktion. 

Standarden skal ses i lyset af, at det er vigtigt for begyndere, at de fra starten af deres karriere har faste holdepunkter i forhold til sikkerhed og dét at færdes til søs – ikke mindst fordi kitesurfing tiltrækker mange, der ikke har erfaring med at dyrke sejlsport.

Svingende kvalitet i kommercielle kurser

I Danmark bugner det kommercielle marked af kurser i kitesurfing og med en meget vekslende kvalitet i undervisningen. 

I udgangspunktet er kitesurfing hverken farligt eller ekstremt, men kan være det, hvis man ikke lærer det basale på den rigtige måde. 

En forkert vinkel til vinden, når kiten sættes op kan være anledning til uheld – herunder også alvorlige. Derfor er det vigtigt, at man som begynder tager et kursus i kitesurfing på en certificeret kiteskole, hvor man opnår de basalen færdigheder, så uheld undgås.

Certificerede kiteskoler

Den nye nationale standard henvender sig direkte til den nye udøver i kitesurfing, idet standarden på certificerede kiteskoler er gennemskuelig ved brugen af undervisningsdiplomet ”Kitesurfer 1”.

I samarbejdet med Kiteboarding Danmark og kommercielle kiteskoler, har Dansk Sejlunion gennem de seneste måneder uddannet 50 instruktører fra kommercielle kiteskoler fordelt over hele landet.

Cirka 90 procent af de danske kiteskoler har valgt at uddanne instruktører og benytte sig af tilbuddet om en certificering af undervisningskvaliteten.

”Det glæder mig, at der bliver taget så godt imod tilbuddet om instruktøruddannelse. Det er et godt skridt på vejen til en markant forbedring af sikkerheden hos kitesurferne,” siger Sejladschef i Dansk Sejlunion, Steen Wintlev-Jensen.

Videoer:

Se et eksempel på, hvor hurtigt tingene kan gå galt med kiten, når den sættes op, hvis man ikke har styr på det helt basale: www.youtube.com/watch?v=TCetGxEb9D4

Se et eksempel på, hvordan hensigtsmæssig instruktion foregår. En lignende instruktion foregår på

Dansk Sejlunions certificerede kiteskoler:
www.youtube.com/watch?v=AAgZUFelwlw&feature=related

content-loader
content-loader
content-loader