Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
X-35ere kæmper løs på Øresund. Det gælder VM. Foto: Frederik Sivertsen

60 både slutter X-Yachts Gold Cup i dag

Fredagens X-Yachts Gold Cup bød på let vind fra syd. VM i X-35 afgøres i dag, hvor tidligere Oracle-sejler Sten Mohr er med i toppen. Mathilde Ive fra KDY giver en rapport fra Tuborg Havn.

 

Af Mathilde Ive, KDY |

Solens stråler dansede på det spejlglatte vand på tredjedagen ved X-Yachts Gold Cup, der bød på let vind fra syd, klar blå himmel og højt humør ombord på de 60 X-både. 

Det lykkedes sejlkomiteen at få to sejladser igennem ved X-Yachts Gold Cup i dag, i X-35 feltet, hvor svenske Nautiska erobrede andenpladsen fra Finske Audi Ultra, samt i sportsklasserne A og B, hvor de førende både, hhv. danske Mille og svenske Gertrud bibeholdt deres førsteplads fra i går.   

Sådan skriver Mathilde Ive på KDY.dk hvor man også kan se resultater.               

De lette forhold gav KDY en chance for at lægge vejen forbi nogle af de internationale både, der i anledning af Gold Cup har lagt vejen forbi København – og høre lidt historier fra de varme lande - imens vi ventede på vind.   

En dristig dame fra Israel   

Besætningen på den israelske Xp 44, Afrita, ligger henslængt i skyggen af storsejlet og venter på at frokosten dukker op fra cockpittets dyb. Ejeren, Easy Swissa, der har sejlet flere generationer af X-både, har samlet gamle sejlervenner, sin søn og hans generation til at sejle den splinternye båd, leveret direkte fra værftet i Haderslev, ved årets Gold Cup.

De spejlglatte vande er ikke dagligdagskost for de Israelske sejlere:

”Vi har langt større bølger i Israel – det er som at sejle i åbent hav, men vi har også moderate vindforhold.” Til trods for landets korte 67-årige historie, har Israel fostret en del OL-sejlertalenter allerede, især inden for vindsurfing, forklarer Swissa. Og det med at sejle er kommet for at blive i Israel, understreger den Israelske ejer, hvis egen søn er tredje generation af sejlere i deres familie. Han har dog ingen ambition om at vinde Gold Cup: ”Vi skal stadig lære båden at kende med nye sejl og nyt gear. Men vi har det sjovt, og det er det vigtigste,” griner Swissa.                  
 
Efter Gold Cup sejler båden, hvis navn betyder dristig dame, til Amsterdam og derefter direkte tilbage til Tel Aviv.       

Down-under på nordlig visit    
 
Over på den Australske IMX-40, Xplorer, skinner besætningens gule trøjer om kap med solen. Ejeren, John Hatch, hvis båd til daglig sejler i Norge, har besøg af sin bror, Steven, fra Sydney, der sammen med sin kone og søn er rejst til Danmark for at deltage ved X-Gold Cup. Det er første gang australierne deltager som hold, og ambitionen er at hygge sig og nyde Danmark.

”Det er god kapsejlads imod mennesker med samme passion, og smag i både,” griner Hatch, og fortsætter, ”og så er der fladt vand. Det har vi ikke i Sydney – der er bølger på højde med huse, når man kommer ud på havene.” Men australierne nyder vandet på afstand, imens de venter på vinden:

”Vejret er lidt ligesom den australske sommer. Vi er vel lidt forvente, men flere af danskerne ser ud til at nyde vandet,” griner Steves kone, der er habil havsvømmer.                  

En russisk racer   

Styrmanden på den russiske Xp 50, Mati Sepp, der er kommet fra Estland for at styre den imponerende sejlbåd ved weekendens regatta, på vegne af ejer Alexander Vostronosov, virker helt rolig forud for tredje sejlads. Dette til trods for at ejeren har købt Xp’eren for at vinde:

”Ejeren tabte konstant i deres tidligere båd, så de købte båden for at kunne vise deres forretningsforbindelser i Rusland, at de kunne vinde på vandet,” forklarer Sepp. Og det gjorde de russiske ejere ved en regatta i Rusland få uger tilbage.

”Konkurrencen er lidt mere intens ved Gold Cup, så vi må se hvad, der sker,” konstaterer Sepp. Efter dagens sejladser ligger Xp’eren på en samlet tredje plads i 50-fods-klassen, men i morgen er en ny dag, hvor russerne kan håbe at komme tættere på den norske Xp 50, NorXL, der fører kapsejladsen.  

X-35ere i start. Foto: Frederik Sivertsen                

content-loader
content-loader
content-loader