Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Vinder i Little Cup.
Kapsejlads
Nr. to i Little Cup.

Groupama vinder Little America's Cup efter matchrace

- Det bizarre i finalen var, at Groupamas båd foiler modsat Axons båd, fortæller Skovshoved-sejler Thomas Paasch, der styrede på tysk båd og tog 4. plads.

Af Troels Lykke |

De indledende fleet race sejladser ved “Little Cup” blev afsluttet torsdag, og resultatet var at franske Groupama og Axon racing fra Schweiz skulle møde hinanden i match race finale i en ”bedst af 5” dyst.

Det forklarer Thomas Paasch, der til dagligt er A-Cat sejler i Skovshoved. Han forklarer videre.

Det bizarre i denne finale var at Groupamas båd kan foile mens Axons båd ikke kan. I C-Cat klassen kræves minimum 4 knobs vind for at starte en sejlads, og Groupama var i stand til at foile ved allerede 5-6 knobs vind, så Axons chancer var små.

Heldigvis let luft for Axon

Heldigvis for Axon startede fredagen med meget let luft, og første kryds og halvdelen af første lænser var rimelig tæt, men så fik Groupama et pust, og dermed var sejladsen afgjort. Anden sejlads var ikke meget anderledes, og spændingen var reelt ikke tilstede.

”Petit finalen” (fleet race for alle dem der ikke var i match race finalen) fik derefter 2 sejladser.

Systemet var her at points fra de indledende kvalifikationssejladser indgik i den samlede score, og da point afstanden fra 3. pladsen til os på 4. pladsen og igen ned til 5. pladsen var tilpas stor, ville der ikke kunne ske nogen ændringer på placeringerne på resultatlisten.

Lørdag blev de to finalister sendt på vandet, men vinden udeblev, og dermed vandt Groupama dette års Litte Cup. (Tidligere hed det ”Little Americas Cup”, men som led i Alinghi og Oracles stridigheder i retssalene, blev ”Americas Cup” registreret som varemærke, og C-Cat klassen måtte ikke længere bruge det. I folkemunde hedder det dog fortsat Little Americas Cup eller LAC).

Vores team ”Sentient Blue” endte på 4. pladsen, hvilket vi var godt tilfreds med, når man tager i betragtning at vi kun havde siddet på en C-Cat i 1½ time i havblik inden vi ankom, og desuden heller ikke havde sejlet sammen før.
Ved præmieoverrækkelsen blev det også bemærket at vi var de eneste der tog en førsteplads fra Groupama.

Fremtiden - to både til næste cup
Vi tager nu en 2 ugers pause for at falde ned på jorden igen, og så starter Sentient Blue så småt op på processen med at designe en ny foilende platform og en ny vinge til næste udgave af Little Cup.

Men afgørende for projektet vil det naturligvis være om det bliver muligt tiltrække sponsorer for senere at kunne bygge båden.

Planen er at beholde vores båd ”Alpha” som base-line, så vi har noget at teste op imod, og skulle budgettet tillade det, vil vi gerne bygge 2 både til næste Cup, for virkelig at kunne optimere forberedelserne.

Abudabi, St. Tropez og Kiel har lagt bud ind på at ville afholde næste Little Cup i 2017. Inden for de næste par måneder vil klassen vælge hvem der får stævnet.

Video fra Little Cup:

https://youtu.be/3beN439BMAk

https://youtu.be/kP69T4LR1eQ

https://youtu.be/rXD6GuFcta0

https://youtu.be/8dr6xNnEagY

Thomas Paasch var ti dage i Schweiz og blev klogere på foils og flerskrog.

content-loader
content-loader
content-loader