Gå til hoved-indhold
25 besætninger fra mere end 12 forskellige sejlklubber deltager indtil videre i stævnet. Foto: Ole VognstoftKapsejlads
25 besætninger fra mere end 12 forskellige sejlklubber deltager indtil videre i stævnet. Foto: Ole Vognstoft

H-båd: Bredde og elite til VM-udtagelse i Amtoft

Bredden er elitens fødekæde, og stævner, der kan tiltrække bredden, er en forudsætning for, at vores elite kan holde niveau og udvikle sig, fortæller firedobbelt verdensmester i H-båd Claus Høj Jensen.

Af Sara Sulkjær |

VM-udtagelsen for H-både i Amtoft den 5., 6. og 7. juni bliver ikke kun tumleplads for de bedste konkurrence-sejlere. 

Arrangørerne i Amtoft Lystbådelaug har nemlig en masse initiativer, som appellerer til de sejlere, der ikke plejer at komme først. Der er for eksempel ”Regel-kursus”, ”Bedste Begyndere”, ”Fair Play” og såmænd også en pokal til den sejler, som på flotteste vis ”kvajer sig”. 

- De nye initiativer er en succes, fortæller Amtoft Lystbådelaug i en pressemeddelelse. 

Da Sejlklubben i Amtoft lavede et lignende arrangement sidste år, var der deltagelse af ikke mindre end 35 H-både. Amtoftstævnet blev på den måde det største H-bådsstævne i 2014.

Kapsejlads som folkesport

Amtoft har i de seneste år brandet sig med kapsejlads som ”folkesport”. Det er byen med 200 indbyggere og en af Danmarks største H-bådsflåder. 

Her mødes ”høj & lav” og ”gammel & ung” hver torsdag i sommerhalvåret og sejler kapsejlads. Efter hver sejlads har H-bådscafeen åben, og en flok frivillige serverer noget lækkert til sejlerne. Sådan er kulturen i Amtoft.

Det er meningen, at de tilrejsende sejlere skal opleve en masse ”Amtoft-kultur”. Madholdet har annonceret, at der igen i år laves bacon & scramblet eggs til sejlerne, inden de sendes på fjorden. 

Der vil også blive serveret hjemmebag og andre lækkerier i løbet af weekenden. 

- Det er selvfølgelig et kæmpe arbejde at lave alle frikadellerne, stege flere hundrede meter bacon og holde styr på alt det, som hundrede sejlere og en masse hjælpere godt kan tænke sig, fortæller Karen Brix Hansen, en af Amtoft-kulturens faste køkkenpiger. 

- Der er samtidig en stor tilfredsstillelse i at opleve, hvordan indsatsen virkelig værdsættes af sejlerne, fortsætter hun. 

Regerende verdensmester 

Stævnet har allerede en uge før sidste tilmelding god tilslutning. 25 besætninger fra mere end 12 forskellige sejlklubber har givet tilsagn om deltagelse. Tilmeldingerne fortsætter med at dumpe ind i brevsprækken. 

Fra Limfjorden er Amtoft, Thisted og Struer naturligvis repræsenteret. Derudover er der også sejlere fra helt andre egne. 

På deltagerlisten finder man for eksempel regerende verdensmester i H-både Claus Høj Jensen fra Holbæk, Ole Engblom fra København og Friedhelm Eckert, som er sejlerskolelærer på Elben, men i denne weekend gast på et dansk-tysk kapsejladsteam.

- Det handler måske om globalisering. For mig er det vigtigere, at Friedhelm er en rar fyr og en rigtig dygtig sejler, fortæller Peter Brix Hansen, skipper på den dansk-tyske båd.

Blandt alle elitesejlerne er der stor opbakning til, at også bredden føler sig velkomne ved udtagelsesstævnet. 

Flotteste præmie til nummer sjok

Høj Jensen Sejl har igen i år udlovet stævnets flotteste præmie. Den tilfalder det team, der slutter som nummer 17. 

- Vi vil gerne støtte, at de sejlere, der præsterer en flot indsats, men ikke kommer inden for den almindelige præmierække, oplever, at det værdsættes, at de deltager, forklarer sejlmager og firedobbelt verdensmester i H-båd Claus Høj Jensen. 

- Bredden er vigtig. For hele H-bådsklassen er det vigtigt med et godt samspil mellem bredde og elite. Bredden er jo elitens fødekæde, og stævner, der kan tiltrække bredden, er en forudsætning for, at vores elite kan holde niveau og udvikle sig, fortsætter sejlmageren. 

Thisted Kommune er hovedsponsor for VM-udtagelsesstævnet. Derudover er kommunen også breddeidrætskommune i 2014-16.

Læs mere på stævnets hjemmeside.

H-båden blev konstrueret i 1967. Foto: Ole Vognstoft

Der skal en 3-4 mands besætning til at styre H-båden. Foto: Ole Vognstoft

content-loader
content-loader
content-loader