Gå til hoved-indhold
Anders Thomsen var fattet, men dybt over situationen, som han mener at Dansk Sejlunion har håndteret forkert. Foto: Das BüroKapsejlads
27-årige Anders Thomsen er fattet, men dybt skuffet over situationen, som han mener at Dansk Sejlunion har håndteret forkert. Foto: Das Büro

Vraget 49er-gast skyder på Dansk Sejlunion

- Det er et organisatorisk problem, at Dansk Sejlunion ikke holder deres principper om fairness og kammeratskab. Vi var jo begge udtaget til OL, siger Anders Thomsen til Aarhus Stiftstidende/minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Med blot fem måneder til OL i Rio er det danske sejlerlandshold ramt af et tilbageslag. Jonas Warrer fra Aarhus og Anders Thomsen fra Hellerup opgiver deres videre samarbejde i 49er-klassen.

Det sker til trods for, at de for mindre end to uger siden sluttede på en femteplads ved VM i Clearwater.

Et resultat, der formelt banede vej for indstilling til OL-udtagelse, men det bliver opgivet nu på grund af indbyrdes personlige forhold mellem de to sejlere. Det var Jonas Warrer der trak stikket da han ikke synes at samarbejdet fungerede.

Warrer: En kæmpe lettelse

- Det var en kæmpe lettelse da beslutning var truffet (om at samarbejdet med Anders Thomsen var slut, red.). Jeg kan ikke præstere optimalt, når der er dårlig stemning, som der var mellem os. Og jeg kender mig godt nok til at det skal være sjovt at sejle for at præstere optimalt Og når vi har næsten et halvt år sammen i en båd, så måtte jeg tage den svære beslutning. Det er svært at være venner med alle, hvis man skal til tops. Jeg er desværre dårlig til politisk korrekthed. Der skal åbenbart være lidt drama i mit sejlerliv, siger 36-årige Jonas Warrer, som har sejlet 49er siden 2000 og har haft faste gaster i flere år uden problemer, men for to år siden stoppede han også pludselig samarbejdet med OL-bronzevinderen Peter Lang før tid, hvorefter Anders Thomsen fik pladsen.

Lige nu er Jonas Warrer på træningslejr på Mallorca med sin nye gast Christian Peter Lübeck (24), tidligere 49er-sejler gennem fire år på højt niveau. Christian Peter Lübeck har de seneste knap to år har været en del af det danske Nacra 17-projekt, hvor han har sejlet med Aarhus-sejleren Lin Ea Cenholt.

Men da de to ikke blev udtaget til OL kunne Hellerup-sejleren Christian Peter Lübeck skifte til Jonas Warrer, der ikke overfor avisen vil ind på hvad der helt konkret gik galt i samarbejdet med Anders Thomsen, en gast som han vandt VM-sølv med og EM-bronze med i 2014.

Skuffet gast skyder på Dansk Sejlunion

Mere åben er gasten. For ved VM i Argentina i november 2015 kulminerede det dårlige samarbejde med et dårligt resultat, forklarer en dybt skuffet Anders Thomsen, der nu misser OL, efter utallige træningstimer.

- Jeg er rimelig ærgerlig og skuffet fordi jeg mener at vi kunne have lykkedes Jonas og jeg. Men vi kunne ikke skille tingene ad. Det sociale fungerede ikke med venskab, når vi var på land, sådan har det været hele tiden, men selve sejladsen og samarbejdet virkede. Jeg ville gerne have løst problemerne, der i høj grad var Jonas' problemer, siger Thomsen og uddyber.

- Hvis CP  (Christian Peter Lübeck, red.) ikke havde været der efter VM i sidste måned, var vi fortsat sammen mod OL, det sagde Jonas jo også selv. Men det der undrer mig mest over beslutningen var, at Dansk Sejlunion ikke holdte fast i vi skulle fortsætte. Vi var jo begge udtaget til OL. Jeg synes der er et organisatorisk problem i det, at Dansk Sejlunionen ikke viser at deres principper om fairness og kammeratskab. Jeg kunne forstå at de accepterede et brud mellem os, hvis det var to år før OL, men ikke fem måneder før OL. Det er ærgerligt at det danner præcedens for hvordan man organiserer landsholdet, siger 27-årige Anders Thomsen, der nu overvejer at læse videre på sit cand.merc.-studie. Han ved til gengæld slet ikke hvad der sker med sin OL-fremtid lige nu.

Sportschef: Vi dikterer ikke holdene

Sportschef fra Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen, siger til den kritik.
-Vi dikterer ikke hvem besætningerne sejler sammen med. Vi vil gerne have at de er med i beslutningerne omkring deres projekter.

Om sagens forløb forklarer han videre.

-Jonas og Anders har i længere tid haft mere end svært ved at få deres samarbejde til at fungere på det personlige plan. Vi har gennem hele perioden og med alle tænkelige midler – bl.a. samtaleforløb med Team Danmarks sportspsykolog – forsøgt at rette op på tingene, men må desværre konstatere, at vi ikke kan finde en holdbar løsning. Derfor må vi desværre opgive projektet med Jonas og Anders og søge andre muligheder med henblik på OL. Det er en dybt beklagelig situation. Ikke mindst set i lyset af, at Jonas og Anders for bare to uger siden opnåede en femteplads ved VM og dermed bekræftede deres niveau blandt verdens bedste 49er-besætninger, siger han videre.

Thomas Jacobsen mener at hensynet til det samlede OL-hold vægter højere end hensynet til en enkelt besætning.  

- Én af dansk sejlsports største styrker er, at vi tager til de store stævner som et samlet hold, hvor alle deler viden og bakker hinanden op. Det er en styrke, som skaber resultater, og som andre nationer misunder os. Vi hverken kan eller vil risikere, at hele vores OL-hold bliver påvirket negativt af én båd, der ikke fungerer. Derfor kan vi ikke presse yderligere på for at holde Jonas og Anders sammen i 49eren, fastslår Thomas Jacobsen.

- Hvis CP  (Christian Peter Lübeck, red.) ikke havde været der efter VM i sidste måned, var vi fortsat sammen mod OL, det sagde Jonas jo også selv, siger Anders Thomsen. Foto: Das Büro

content-loader
content-loader
content-loader