Gå til hoved-indhold
Min pubven, fiskeren Roger. Foto: Bøje LarsenTur
Min pubven, fiskeren Roger. Foto: Bøje Larsen

Bøje: Vil du være rig - tag til Kirkwall (4)

45-årige Roger får mor til at passe regnskabet og hyrer fiskere til at sejle båden. Selv sidder han på land, mens han får 1/3 del af indtægterne, blogger Bøje Larsen.

Af Bøje Larsen |

Erik Venøbo anbefalede mig, nu jeg var i Kirkwall, at besøge sejlklubben. Der skulle være åben hver eftermiddag. Jeg gik afsted, men de var lukkede. Senere blev jeg fortalt, at der kun var åbent om lørdagen. Lidt spadseren på havnefronten førte mig dog til en pub, som sugede mig ind.

Derinde var et par mænd og en kvinde. Jeg fik anbefalet en lokal øl, Scapa Special. Ifølge deres slogan: ”Goes down better than the German fleet”. Det refererer til den tyske flåde, der blev sænket i Scapa Flow i 1919 efter Første Verdenskrig. Illustreret af en tegning af et krigsskib, der synker.

De er ikke pivede med reklameslogans. Foto: Bøje Larsen 

Mor styrer regnskaberne 

Efterhånden kom jeg i samtale med manden ved siden af mig, Roger. Først syntes jeg kun, at han havde én tand i munden, men det var nok blot, når man så ham fra min side. Huller i tandrækken var der dog. Først sagde han; ”I am just a poor fisherman”, så jeg tænkte: de stakler her på øen. Danskeren var, normalt selvbedraget, vant til at se fattige overalt – de kan ikke have det så godt som i Danmark. 

Men han fortæller, at han har en fiskerbåd, som fanger scallops = kammuslinger. Han fortalte, at de kunne være 10-15 cm store. Båden blev sejlet af tre hyrede fiskere. Han selv holdt sig i land, hans mor klarede regnskaberne og afregningerne. 1/3 til ejeren = Roger, 1/3 til båden, dvs. dens udstyr og vedligehold, og 1/3 til deling mellem de hyrede.

Han var åbenbart ikke helt opdraget i den pænhedsskole, som den danske middelklasse, inkl. jeg, er, og som bl.a. indebærer, at man ikke praler og ikke taler om sig selv for meget. Han talte gerne om sig selv og var stolt af sine resultater – og jeg kom til at tro ham.

4000 engelske pund på et par dage

Han var blevet smidt ud af skolen som 14-årig. Vist noget med småvold. De næste mange år sejlede han i handelsflåden – over hele verden. Han fortalte, at han dengang læste alt, hvad han kunne få fat på. 

Og han var faktisk orienteret om forhold, som en skotsk fisker, efter danskerens fordom, ikke normalt ved noget om: Forholdene i Norge under besættelsen, Irak-krigen, den tidligere guldstandard for dollars. Som andre det går dårligt i skolen, kan han godt være begavet. Havde han fået et par tænder her og der, og var hans begavelse blevet trimmet, kunne han være blevet professor. 

Så havde han tjent penge til at købe sin båd. Og det var ikke lidt, han kunne tjene ifølge egne opgivelser. Et par dage kunne give 4000 engelske pund og tilsvarende imponerende beløb. Ganske vist kunne der komme pludselige udgifter eller i hvert fald afbrud i arbejdet, som når, som nu, trawler-grejet var forsvundet, wirerne knækket. Hans forsikringsudgifter var omkring 9000 engelske pund om året.

Sød kone i Thailand 

Han fortalte, at han boede 186 dage af året i Thailand. Skattefrit. Og at han alligevel her kunne få tilskud til fiskeriet og investeringer. I Thailand havde han en sød kone, jf. eget udsagn og mange billeder. Og et flot hus under bygning. Så var han til andre tider her i Kirkwall og boede hos moderen, der jo også var hans, sikkert gratis, forretningsfører.

Afstemningen om UKs forbliven i EU kærede kan sig ikke om. Det ville ikke betyde noget. De skulle nok klare sig her. England gav han ikke meget for. Han fremhævede med glæde, at dronningen ikke var på nogle af de skotsk udstedte pengesedler, som de åbenbart har.

Da han fortalte, at han var 45 år, fik jeg et chok. Han kunne i mine øjne let være 10 år mere.

Klogere at droppe ud af skolen

Nej, de er ikke fattige i Kirkwall. Da jeg lå for anker på den lille naboø og så de små forblæste huse, tænkte jeg, at dette var et fattigt udkantsområde. Måske er småøerne det, men Kirkwall er rig. Der er olieindustrien og støttefunktioner og både hertil, færgerne til småøerne, fiskeriet samt den reparations- og servicevirksomhed, der følger heraf. 

Det viser de store både i havnen, de dyre biler, man ser. Også de unge menneskers tunede biler, som de fræser rundt i og prøver på de korte distancer, der er til rådighed, på en vej på en kort mole eksempelvis, at opnå den størst mulige fart. Det afspejles også i forretningerne.

Jeg er nødt til at overveje, om jeg har gjort rigtigt ved at lade mig føde i Danmark og studere. Måske havde det været klogere at droppe ud af skolen og blive fisker.

Foran pubben. Foto: Bøje Larsen

I "gågaden", hvor der i øvrigt gerne må køre biler. Foto: Bøje Larsen

En delikatesseforretning. Superdyr og dejlig, med vin fra alle lande og mange lækre lokale produkter, f.eks. laks, ost, kød. Foto: Bøje Larsen

content-loader
content-loader
content-loader