Gå til hoved-indhold
Aktive Finnjollesejlere var i Dragør, hvor frivillige og sejlere sikrede et super stævne. Foto: Mogens HansenKapsejlads
Aktive Finnjollesejlere var i Dragør, hvor frivillige og sejlere sikrede et super stævne. Foto: Mogens Hansen

Bøggild: Finnjollesejlads er noget, vi giver til hinanden

Fødselshjælpere fra Dragør indbød til stævne, hvor Finnjollehustruer var i linjebåden. Tre sejlere stod over for at give super weekend til klassen, skriver sejler Kenneth Bøggild.

Af Kenneth Bøggild, Finnjollesejler |

En større medievirksomhed har et lignende slogan, blot med et noget mere diffust indhold end det, som udspillede sig i weekenden for Finnjolleklassen.

Fødselshjælpere inviterede

Dragør Sejlklub, klassens moderne arnested, havde kaldt til samling. Under det slående navn, Dragør Open for Finnjoller, hurtigt forkortet til Finnjolle Dope, mødte klassens aktive sejlere op til endnu et stævne. 

Dragør har en længere tradition for, at de lokale Finnjolle-fødselshjælpere inviterer til et årligt weekendstævne. Her laves alt præcis, som Finnjollesejlerne gerne vil have det. 

Det betød, at der ombord på mærkebådene var Finnjollesejlere, ligeså på dommerbåden. Linjebåden var til dagen bemandet med to Finnjollehustruer, så scenen var sat til to fantastiske dage.

Endeløs planning mod bundmærket

Og hvilke dage, sejlsporten har aldrig haft bedre vilkår! 8 – 10 m/s fra øst, vandet fortsat nærmest middelhavstemperaturer – så bliver det simpelthen ikke bedre.

Efter en kort interimistisk briefing, hvor det blev aftalt, hvor mange omgange der skulle sejles, stævnede alle joller ud. På vandet havde det super kompetente banecrew lagt en bane i behagelig afstand fra havnen, så efter knap 10 minutters planetur, hvor Finnjollen for alvor kom til sin ret, var det tid for dagens første sejladser.

Finnjolle sejlads i 8 – 10 m/s fra øst er vel det nærmeste, man kommer sejlerhimlen. På kryds er båden i perfekt balance, og med fri pump i herlige bølger på læns får sejleren for alvor valuta for investeringen op af bakke, når jollen i en endeløs planning søger mod bundmærket.

Men selv de bedste sejlbetingelser kan gøre ende på glæden, når det sidste strøm ombord er brugt. Efter fem meget effektive sejladser var det slut. På land ventede shorecrew med grill og drikke, så depoterne kunne fyldes op.

Trætte sejlere 

Søndag morgen mødte de nu knap så ranke sejlere op på havnen, let mærket af gårsdagens sejladser. Med udsigt til høj blå himmel og igen 8 – 11 m/s var det dog et beslutsomt felt, som stod til søs.

Igen havde det toptunede banecrew sikret perfekte betingelser, naturligvis godt hjulpet af den fortsatte blå himmel og de 8 – 11 m/s fra øst. 

Efter tre sejladser begyndte trætheden at spores i feltet, enkelte både havde været nede, og det blev besluttet, at en fjerde sejlads skulle blive dagens sidste. Et super valg fra baneledelsen, da der specielt i sidste sejlads nu var stor spredning på feltet, som bekræftede, at sejlerne var ved at være trætte.

En perfekt weekend blev afsluttet omkring grillen, hvor Dragør sejlklub igen sørgede for mad og drikke til sejlerne og banecrew.

Tre sejlere valgte at stå over

Dragør Sejlklub bekræftede igen, at de er synonym med moderne Finnjollesejlads. Finnjolleklassen er den klasse, hvor alle hjælper alle, og information flyder frit. De tre Finnjollesejlere, som valgte at stå over for at give en super weekend til klassen bekræfter dette, og resultat blev derefter. 

En weekend, hvor sejlsporten ikke har stået skarpere, naturligvis var forholdene noget nær perfekte, men det, som gjorde den store positive forskel var et baneteam, som lagde perfekte baner, en baneledelse, som lyttede til sejlerne, og absolut ingen ventetid på vandet eller land. Ligeledes ingen diskussioner om resultater, protester eller andet, som er med til at gøre sejlsporten vanskelig.

Næste aktivitet for Finnjolleklassen er den kommende weekend, hvor en del af feltet tager til Steinhuder Meer i Tyskland, hvor det traditionsrige stævne Kehraus Regatte afvikles. Op mod 60 Finnjoller fra hele Europa plejer at deltage.

Næste event i Danmark, udover de to ugentlige træningsdage, bliver Flæske Cup i Vallensbæk Sejlklub 12. november 2016, som også er startskuddet til den organiserede vintertræning.

Kenneth Bøggild, Finnjollesejler

8-11 m/s var perfekte forhold for Finnjollerne. Foto: Dragør Sejlklub

content-loader
content-loader
content-loader