Gå til hoved-indhold
Bredt felt af sejlere fra Danmark, Holland, Sverige og Tyskland deltog i Finnjolle DM. Foto: Christian Qvist, Dansk Finnjolle KlubKapsejlads
Bredt felt af sejlere fra Danmark, Holland, Sverige og Tyskland deltog i Finnjolle DM. Foto: Christian Qvist, Dansk Finnjolle Klub

Finnjolle: DM-vinder laver Giles Scott

Højt bundniveau sikrer Thomas Mørup-Petersen DM-guldet med én sejlads i overskud - nærmest som OL-vinder Giles Scott. Gæsteoptrædende Christian Gunni fik sølv.

Af Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub |

34 både havde fundet vej til den lille perle, Nivå Bådelaug. Sjældent set gladere klubfolk, der med smil hele vejen rundt, sublim forplejning og afslappet stemning sikrede det perfekte udgangspunkt for afvikling af Finnjollernes DIF-DM 2016.

Afsluttet under svære forhold

Efter en langsom start kom sejladserne i gang under særdeles myndig og kompetent ledelse af baneleder Jan Madsen, KDY. På kort op/ned bane umiddelbart uden for Nivå Havn blev Finnjollerne sendt afsted i let til jævn vind og, for området ganske bemærkelsesværdigt, absolut ingen strøm. 

I løbet af dagen kom og gik vinden, og strømforholdene normaliserede sig, således at de tre afsluttende sejladser blev afviklet under meget svære forhold. Her blev målt strøm op til 1,2 knob på langs af banen. Det stillede store krav til fastlæggelsen af layline, da vendinger ved topmærket var en kostbar manøvre.

Gunni imponerer i lånt båd

Hurtigt tegnede der sig et billede af feltets styrkeforhold, dog med meget få point mellem bådene hele feltet igennem. Navnlig imponerede den gæsteoptrædende Masters VM Champion, Christian Gunni, KDY, som i lånt båd viste overbevisende fart og stor forståelse for de taktiske momenter. Dog var det Vallensbæk-sejleren Thomas Mørup-Petersen som med et imponerende bundniveau viste, hvordan banen skulle sejles.

Kampen om guldet stod efter førstedagen mellem Thomas og Christian Gunni, mens bronzemedaljen skulle afgøres mellem Michael Staal, Dragør Sejlklub, og Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub. Afstanden op til sølv fra de to sejlerede var så stor, at muligheden for at avancere reelt kun var teoretisk.

Ingen vind og tiltagende strøm

På stævnets sidste dag blev sejlerne mødt af tåge og absolut ingen vind. Ikke optimale betingelser for afgørelse af et Danmarks Idrætsforbunds Danmarksmesterskab. Efter et par timers venten på land besluttede baneledelsen at sende bådene på vandet, da der i vejrudsigterne var lovet et lille vindvindue, hvor én eller to sejladser kunne afvikles.

På vandet var der lidt luft, og banen blev udlagt. Desværre var strømmen tiltaget, så selv med 1½-2 m/s var det ikke muligt for Finnjollerne at stævne strømmen. Med kun 15 minutter til at nå topmærket var mulighederne for sejlads ikke til stede. 

Efter yderligere to timers venten, og mange opkald til baneleder-kollegaer rundt omkring på Øresund for at høre, om der var vind på vej, besluttede Jan Madsen, efter dialog med sejlerne, at afblæse sejladserne.

DM-mester laver Giles Scott

Med den beslutning betød det, at resultaterne fra dagen før nu var endelige. Efter de syv sejladser stod det altså klart, at Finnjolleklassen har fået en ny Danmarksmester i Vallensbæk-sejleren Thomas Mørup-Petersen. 

Thomas havde som dårligste placering en tredjeplads, hvorfor man kan sige, at han næste lavede en Giles Scott (OL-guldvinder, som vandt guld inden finalesejladserne, red.), da Thomas reelt var vinder af DM med én sejlads i overskud. Christian Gunni, KDY, vandt sølv og Vallensbæk-sejler Kenneth Bøggild tog bronzen i en tæt fight med Michael Staal, Dragør sejlklub. 

Bedste sejler over 60 år blev Mik Mak, Hellerup Sejlklub.

Nytænkning og yngre kræfter 

Thomas’ overlegne sejr tegner dog ikke det fulde billede af DM 2016, da alle sejladser blev afviklet meget tæt. Med få point mellem alle både gennem hele feltet tegner der sig et billede af, at det testede banekoncept med kraftigt forskudt gatemærker, og derved kort anden lænser, sikrer tætte sejladser med mange båd-mod-båd situationer. Og tilmed sejladser, som oftest blev afgjort på sidste lænser.

Under DM valgte klassen også ny bestyrelse, da næsten hele den siddende bestyrelse, efter lang og tro tjeneste, gav plads for nye kræfter. Klassen er i vækst, og der er kommet nye sejlere til klassen. Dette efter en periode, hvor der har været et mindre generationsskifte, da en del af de sejlere, som grundlagde klassen i Danmark, har trukket sig tilbage fra kapsejladsbanerne, og derved givet plads for nye kræfter. 

Startforberedelse med udsigt til fri pump. Foto: Christian Qvist, Dansk Finnjolle Klub

content-loader
content-loader
content-loader