Gå til hoved-indhold
Du kan gravér bådens byggenummer flere skjulte steder på båden, så dette byggenummer ikke kan slettes efter et tyveri. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Du kan gravér bådens byggenummer flere skjulte steder på båden, så dette byggenummer ikke kan slettes efter et tyveri. Foto: Troels Lykke

Undgå tyveri af båd og motor - tag fx billede og mærk

Forsikringsselskab anbefales at lave en mærkning på ens båd, fx med et skilt et synligt sted på båden med navn eller personnummer. Få præventive råd her.

Af Sara Sulkjær |

Hvert år bliver der stjålet mange både i hele landet som fra ens bådplads i havnen men også især trailerbåde er udsatte. 

En Beneteau Antares 650 blev fx stjålet for få måneder siden i Danmark. John’s båd forsvandt om aftenen fra et aflukket område med hegn, hvor der endda var døgnbemandet driftsvagt, men alligevel formåede tyvene at stjæle hans trailerbåd. 

- John efterlyste hans båd på Facebook, opslag i havne, annoncer i forskellige magasiner, men politiet fandt aldrig hans båd igen, han fik dog dækket det det fulde forsikringsbeløb. Men det er altid nemmere at se i bakspejlet hvad man mon kunne have gjort mere for at have forhindret dette” forklarer Christine Vu, Business Development Manager fra Velos Insurance Services til motorbaadsnyt.dk.

Hun har følgende råd til at tyverisikre din båd? 

Gør det nemt at identificere din båd 

Det anbefales at lave en mærkning på ens båd, f.eks. kan du fastgøre et skilt et synligt sted på båden med dit navn eller personnummer. 

Du kan også gravér bådens byggenummer flere skjulte steder på båden, så dette byggenummer ikke kan slettes efter et tyveri. Det kan også være en god ide at vise et mærkat, at du er med i ordningen for Operation Mærkning.

Låse, tyverialarm og mærkning

Lås båden fast med en godkendt hængelås 

Lås båden til fortøjningspladsen ved at båden er velforankret med en kæde til broen.

Hvis du har en trailer, så brug en godkendt CE hjullås eller godkendt CE koblingslås.

Påhængsmotoren skal låses fast med en godkendt motorlås eller hængelås og kæde

Indsæt en GPS tracker eller tyveri alarm som kan være forebyggende. Check gerne med dit forsikringsselskab hvilken slags type de godkender eller anbefaler anbefaler, men det er dog som regel ikke et krav.

Prøv at tænke som en tyv hvad de svageste led kunne være. Du kan aldrig beskytte dig selv mod tyveri 100%, men du kan gøre det sværere for tyven, når båden står på land ved at have regelmæssigt opsyn. 

De fleste tyveri sker oftest når der er mørkt om aftenen, derfor er en god belysning vigtig. Så lad ikke båden overnatte på trailer på havnens parkeringsplads eller rastepladser uden opsyn.

Lad være med at have værdifulde udstyr liggende synligt fremme ombord som VHF og lignende, så tøm altid din båd, når den forlades.

Påhængsmotorer er ekstra udsatte disse dage med organiseret kriminalitet, derfor bør du tage små og lette påhængsmotorer med hjem eller lås dem ordentlig fast. 

Større påhængsmotorer kan du sikre med en særlig og forsvarlige låseanordninger som for eksempel med en 5mm kæde eller låsebolt.  

Du kan også fjerne en vigtig motordel, så du generer tænding eller lav en skjult afbryder, så motoren ikke kan starte, og hav ikke benzin i dunke. 

Hvis du har en sejlbåd, så lås centrale dele fast ved at spærre spillene eller mastens hulkehjul, så sejlet ikke kan hejses. 

Hvis du har en motorbåd med benzinmotor, kan du løsne motorens startkabel og fastgøre det med en hængelås.  

Husk altid at låse din bådtrailer mens du er ude på vandet – og brug låse som er godkendt af forsikringsselskaberne.

Hvis du ikke tager noget forbehold med ordentlig tyverisikring, kan dit forsikringsselskab med god ret afvise dit skadeskrav. Så tjek din police igennem eller kontakt dit forsikringsselskab hvad der kræves som minimum. 

Christine Vu anbefaler også at tage billeder af din båd for at kunne genkende din båd, hvis den skulle blive stjålet. De fleste forsikringsselskaber vil spørge efter et billede af din båd som skal bruges til efterlysning.
content-loader
content-loader
content-loader