Gå til hoved-indhold
Havne
Brian Kyed har pause fra arbejdet med pælene. Foto: Troels Lykke

Trætte pæle i truet Ny Fiskerihavn i Sydhavnen udskiftes

50 pæle skiftes ud i havnen af far og søn, der fisker fra Sydhavnen i København. Havnen er fyldt med motor og sejlbåde, men den idylliske havn er truet. Lejeaftale udløber 2020. Vi var forbi.

Af Troels Lykke |

Ny Fiskerihavnen i Sydhavnen synger snart på sidste vers,  det fortæller sejleren Poul Sørensen, forhenværende buschauffør.

- I 2020 udløber lejeaftalen og den bliver nok ikke fornyet for hele Sydhavns området nord for Sjællands-broen er nu udbygget og planen er at det skal forsætte her sydover og så forsvinder vores dejlige idyl, vi skal så flytte til Hvidovre og Brøndby havnene, siger Poul Sørensen.

Men livet går stadig videre. Minbaad.dk var forbi i denne måned.

Og efter 30 år er flere pæle enten knækket eller de er lige ved det i Ny Fiskerihavn, hvor sejlere, lystfiskere og tre aktive erhvervsfiskere er. Derfor skiftes der nu pæle ud.

En Biancia 31-sejler er derfor ved at fjerne sin båd, da pælene bag ham skal skiftes ud, midt på en af broerne.

Helt inde ved kajen sidder erhvervsfisker Brian Kyed. Foran ham ligger hans blå båd, hvor dieselmotoren kører i tomgang med en dunkende lyd. Ved siden af ligger et bundt algefyldte, knækkede pæle, der netop er hævet fra havnen, hvor der på kajen roder med fiskekasser, bøjer og gammelt jern.

Brian Kyed har pause fra arbejdet med pælene. Han drikker en dåsecola på en bænk, mens hunden Rollo, lægger sig op ad ham og vinden blæser forårsblidt. Foran ham ligger fem friske pæle, der snart skal i vandet. Om en uge er alle 50 nye pæle sat i.

Fader hjælper til

Brian Kyeds far, Ivan Kyed, der nu er pensionist, men stadig fisker med sin søn, hjælper også til med at trække pæle op. Han sidder nu også på bænken og har taget sin hund, Oliver med.

74-årige Ivan Kyed, der har fisket på havnen siden 1947, peger hen på sønnens fiskekutter, hvor der er en hæveanordning, der er placeret tre meter oppe på dækket.

- Den kan trække 14 tons, nogle gange tager det en time, at hæve en pæl, andre gange tager det kun ti minutter, hvis bunden er blød. Pælene knækker også, hvis de er for bløde. Flere af pælene er 30 år gamle og har skulle tåle is, og når det er lavvandet får de luft, og så kan pælene lettere rådne. Men nu sætter vi nye egepæle i og de er tykkere, forklarer Ivan Kyed, der er pakket godt ind med en stor pelshue, selvom solen bager ned på havnen, så selv de mørke garn på kajen lyser op.

Sønnen Brian Kyed har rejst sig op og viser nu med hænderne at de nye pæle er blevet bredere end de ældre.

- De er 180 millimeter i toppen og er noget stærkere end de andre. Vi regner med at de holder 30 år, men nu må jeg ud på båden og trække pæle op, siger han, mens han hilser på to kvinder, der kører forbi på cykel.

Måske holder pælene i mange år, men havnen kan være fortid om kun fire år.

Havnen er truet af lukning i 2020.

Knækkede pæle ligger i vandet.

content-loader
content-loader
content-loader