Gå til hoved-indhold
Jonas Høgh og partneren runder her under OL i London i 2012, hvor parret opnåede sit bedste resultat med en OL-sølvmedalje. ArkivfotoKapsejlads
Jonas Høgh og partneren runder her under OL i London i 2012, hvor parret opnåede sit bedste resultat med en OL-sølvmedalje. Arkivfoto

Afsløret: Høghen slog mig ved flere lejligheder

Bølgerne har gået højt, når Jonas Høgh indædt har kæmpet for guldet. Vi giver ordet til hans trofaste partner gennem flere år.

Af Sara Sulkjær |

Finnjolleklubben og minbaad.dk går alternative veje og interviewer nu Høghens tidligere foretrukne Finnjolle. En polskproduceret jolle, der i den grad har spillet en afgørende rolle for Jonas Høghs karriere. Læs interview med Høghs kommentarer. 

Hvem er du, og hvor hører du hjemme?

- Jollen: Jeg er en smuk og kvik Finnjolle, selvom jeg ikke er helt ung længere. I dag bor jeg i Vallensbæk, hvor jeg tilbringer det meste af min tid på havnen, hvis jeg ikke sejler på Køge Bugt eller til andre sejladser rundt i verden. 

Hvordan og hvorfor kom du oprindelig til Danmark?

- Jollen: Dansk Sejlunion skulle bruge en ny og hurtig Finnjolle til Jonas Høgh Christensen, som han skulle sejle i til OL i Athen i 2004. Så jeg blev hentet til Danmark og smedet sammen med Jonas. Man kan sige, at vi har levet på polsk sammen i mange år. Vi vænnede os hurtigt til hinanden og blev et godt makkerpar.

- Jonas Høgh: Jeg er også meget begejstret for samarbejdet med båden. Det er jo absolut den båd, der har bragt mig flest sejre og medaljer, så på den måde har jeg meget at tilskrive den. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde været så god en sejler uden den båd. 

Hvordan var det at sejle med Jonas?

- Jollen: Det var spændende. Vi var begge nye i det olympiske cirkus, og vores indlæringskurve var stejl. Jeg blev udtaget til OL i Athen i 2004 med Jonas ved roret. Til selve OL-stævnet vandt vi én af sejladserne og blev samlet nr. 9. Samarbejdet med Jonas var rigtig godt, og på trods af at han nogen gange slog mig over hofterne med rorpindsforlængeren (selv om det ikke var min skyld) og på fordækket, hvor det kan ses, havde vi en god tid sammen.

- Jonas Høgh: Det har altså kun været kærlige klap. Den har givet mig en masse smerte, og så har jeg været nødt til at give den lidt tilbage engang imellem. 

Hvad skete der efter OL i 2004?

- Jollen: Jamen, jeg ville jo gerne sejle en hel masse, men Jonas var nødt til at koncentrere sig lidt om sine studier. Jeg ville også rigtig gerne prøve at sejle DM. Da Jonas i sidste øjeblik blev forhindret i at deltage i DM i 2005, overtalte han Michael Staal til at sejle med mig. Her vandt jeg min første medalje, en DM-bronze.

- Jollen: Lidt senere på året kunne Jonas så alligevel ikke holde sig væk fra mig. Jeg fik ham med ud at sejle igen, og vi fik lavet en plan om at blive udtaget og deltage ved OL 2008 i Kina.

Var det svært at komme tilbage efter pausen?

- Jollen: Jeg vidste, at jeg sagtens kunne holde mig i topform hele vejen, og selvom Jonas måtte kæmpe hårdt med at komme i form igen, så troede jeg på ham hele vejen. Allerede i 2006 vandt vi da også vores første VM. Jeg var trods alt lidt overrasket over, at den sejr kom så tidligt. Det var en forrygende tid fra 2006 og frem til og med OL i Kina. 

- Jollen: Jeg var i Kina første gang under for-for OL i 2006, og jeg sejlede også for-OL i 2007 med Jonas. Op til OL i Kina i 2008 blev jeg ret ked af det, da Jonas valgte en yngre model end mig til at sejle OL. Jeg var jo i topform og kunne have gjort det mindst lige så godt som den ’nye’.

- Jonas Høgh: Det gjorde alle andre også (valgte den nye, red.). Jeg havde ikke nosser til at tage den båd, jeg egentlig har haft så meget succes med. Jeg valgte simpelthen forkert, i stedet skulle jeg bestemt have lyttet til mit hjerte og mine følelser.

Hvad skete der så med dig efter OL i 2008?

- Jollen: Efter at Jonas havde fået hvilet ud oven på den lange OL-kampagne til OL i 2008, fik jeg ham revet ud af fjerene igen i sommeren 2009. Der skulle være VM i Finnjolle på hjemmebane i Danmark, i Vallensbæk. Jonas var lidt rusten til at starte med, men i løbet af stævnet fik jeg banket det meste af hans rust af, og jeg vandt mit andet VM med Jonas. Det var vi begge ret stolte over, og jeg synes, jeg fik lidt hævn over ’hende den nye fra OL 2008’.

Og så var der OL i 2012?

- Jollen: Ja. Det er mit bedste OL-resultat. Forinden fik jeg foretaget noget lækker bodywork, som bragte mig fuldt ud på linje med alle de nye både. Jeg førte OL helt frem til sidste dag, hvor guldet glippede, og jeg i stedet vandt sølv. Det var lidt synd for Jonas, men vi var nu begge meget tilfredse, da det hele kom lidt på afstand. Det var i øvrigt en af mine jævnaldrende søstre, ”Rita”, som vandt med en englænder ved roret. 

- Jollen: Vi ligner hinanden meget, bortset fra at jeg er blondine, mens Rita har en mærkelig lyseblå kulør foroven – hun er vel englænder! Der er i øvrigt nogle mennesker, som senere har kopieret Rita. Faktisk har de prøvet at klone hende, men der er gået et eller andet galt for dem. Onde tunger kalder dem ’Kragejoller’. Rita og jeg er faktisk ikke sådan at kopiere…  

- Jonas Høgh: Det var fantastisk, et helt fantastisk resultat. Vi lavede en fantastisk god kampagne op til OL, og til stævnet var både nummer ét og to joller, der var over otte år gamle. 

Var du med til OL i 2016?

- Jollen: Ja. Jeg deltog som reserve for Jonas’ ny kæreste. For et par år siden kom en ny generation af Finnjoller på banen, som de kalder ’Fantastica’. Jeg synes nu ikke, de ser så fantastiske ud. Det har så betydet, at jeg og mine søstre bliver kaldt ’Classic’. Det synes jeg egentlig, at der er meget mere stil over.

- Jonas Høgh: Der var simpelthen kommet en ny model, som beviseligt var hurtigere, hvis man vel at mærke var OL-sejler i topform. Desværre var det et skridt i den forkerte retning, fordi alle de gamle både i løbet af én dag blev meget billigere, og feltet derefter blev delt op i dem, der havde henholdsvis de nye og de gamle både. Men det var svært at give slip.

Hvad byder fremtiden for dig?

- Jollen: I foråret 2017 valgte Dansk Sejlunion at sælge mig til Jens Kristian Andersen, formand i Dansk Finnjolleklub. Jeg holder mig jo tydeligvis i topform i længere tid end Jonas... Jens Kristian var på udkig efter sådan én som mig, med en knop under lønningslisten. Det er et fornuftsægteskab, nu hvor jeg ikke længere er ligeså attraktiv for de unge OL-håb.

Læs hele interviewet med Høghens Finnjolle hos Finnjolleklubben her

content-loader
content-loader
content-loader