Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det har kunne tage op til flere måneder at få papirerne i orden i skibsregisteret, men nu kommer det til at gå hurtigere med Personbogen, når der skal registreres pant i både. Foto: Troels Lykke

Registrering af pant i både flyttet fra skibsregisteret til Personbogen

Mulighederne for registrering af pant og andre rettigheder i mellemstore fritidsfartøjer er blevet forenklet. Det forventes at føre til øget omsætning af lystbåde, skriver Erhvervsministeriet.

Af Troels Lykke |

Folketinget har vedtaget nye regler på fire områder, skriver Erhvervsministeriet til pressen:

Reglerne om udenlandske ejeres adgang til at få skibe under dansk flag er blevet justeret og gjort klarere. Dette skal bidrage til, at Danmark kan fastholde og udbygge sin globale position som en stor og attraktiv flagstat og som maritimt kraftcenter.

Mulighederne for registrering af pant og andre rettigheder i mellemstore fritidsfartøjer er blevet forenklet. Dette sker gennem en flytning af registreringen fra skibsregistret til Personbogen.

En hurtigere og lettere adgang til registrering af pant forventes at føre til øget omsætning af fritidsfartøjer og øget brug af lånefinansiering med positive økonomiske konsekvenser for banker, finansieringsinstitutter og bådforhandlere til følge.

Ansvarsbegrænsningsbeløbene for vragfjernelse er også blevet hævet. Herved er der skabt en højere grad af sikkerhed for, at udgifterne til fjernelse af vrag efter søulykker m.v. afholdes af rederiet og dettes forsikringsselskab, og ikke af staten.

Endelig er der vedtaget en række andre ændringer, herunder en ændring af reglerne om søpant, hvorved havneafgifter bliver sikret ved søpanteret i skibet, også når havnen er privatejet.

”Med disse initiativer bidrager vi til, at det danske flag fortsat er attraktivt i en globaliseret verden. Vi fortsætter samtidig vores arbejde med at forenkle en række regler til gavn for bl.a. fritidssejlerne i Danmark,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

De nye bestemmelser træder i kraft 1. januar 2018. Dog træder ændringerne for fritidsfartøjer i kraft 1. marts 2018.

Se hele lovforslaget her

content-loader
content-loader
content-loader