Gå til hoved-indhold
Havne
Havne
Havne
Havne

Video: Med øhopperen rundt i Det Sydfynske Øhav

Svendborg og fire småøer er sommeren igennem forbundet med det lille passagerfartøj Sea Hawk. Med 20 knob hopper det kvikt ud gennem Øhavets bølger.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Mens katamaranen Sea Hawk pisker afsted med 20 knob gennem Øhavet, lunter færgerne til Ærø, Skarø, Drejø imod os med godt den halve fart.

Undervejs på øhop-rundturen møder vi også veterancoasteren Caroline S ude ved Lyø. Den logger godt 8 knob.

Passagerer kan hoppe af og på

En tur med Sea Hawk er øhop på speed. Hastigheden er også langt fra sundfarten Helges adstadige tempo.

Men mens Helge hopper fra bro til bro i Svendborgsund, forbinder Sea Hawk Svendborg og fire småøer. Passagerne kan hoppe af og på, som de vil, og sejladsen kan kombineres med færgerne.

Selvom Sea Hawk med sine små 40 km/t signalerer fart med et meterhøjt springvand af øhavsskum omkring agterenden, er den behagelig at sejle i. Skulle skumsprøjt og sommervejr bliver upassende, er der læ og havkik fra sofaerne i salonen.

Taxfree-priser ombord

Her tilbydes også slik, kaffe og kolde drikke til nærmest taxfree-priser. Ude på det delvis overdækkede agterdæk kan motorerne lige under dørken blande sig lidt højlydt i konversationen.

Men børn vil uden tvivl synes, at det vil være sjovt at stå på platformen agterude med propellernes havskum-sprøjt helt tæt på - lige under fødderne.

Det bedste øhavskik får man oppe fra øverste dæk. Stå op eller sid på de polstrede bænke. Da Søsiden tog den store øhop-sejlads i mandags, var der særdeles meget vind i håret. Frisk ånde fra vest - 9-10 m/s. Kasketten fløj af en passager.

Små øer er store attraktioner

Øhop-tilbudet er under indkøring. Den første sejlads med passagerer blev gennemført i weekenden. På it-bookningen har der været lidt indkørings-knask, og vejret har heller vist sig fra sin smukkeste side.

- Vi tror på konceptet. Sidste år havde vi en fantastisk premiere-sæson med vores Hjortø-båd. Alt udsolgt. Det skal nok komme, siger havnemester Hans Søby, Svendborg.

I denne sommer dækker den indchartrede Sea Hawk småøer i Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommuner. På sigt kunne Hans Søby tænke sig, at hele Øhavet bliver omfattet af dette sommer-tilbud. Det kræver, at Langeland og Ærø kommuner også kobler sig på det sejlende netværk.

- De små øer er blandt de største attraktioner, vi har her i det sydfynske. Derfor skal det være let og hurtigt at komme til og fra, hvis man vil det. Sejladserne giver også de fastboende nogle nye muligheder om sommeren, siger Hans Søby.

Indarbejdede havnemanøvrer

Søsiden gik ombord ved morgenafgangen fra Jessens Mole i Svendborg. Om natten havde der været unge, ubudne gæster. Men de fortrak hastigt, da skipper Michael Jensen dukkede op fra sit lukaf under fordækket.

På vej mod dagens første hop-stop passerer vi uden problemer m/f Marstal ved Svendborgsundbroens afviserøer. Tyve minutter efter gør skipper Michael Jensen og bådsmand Henrik Christensen klar til at gøre fast langskibs på Skarøs ydermole. Rutinen er indarbejdet.

I løbet af dagens øhop-runder anløbes Skarø, Drejø og Avernakø hver otte gange. Lyø må nøjes med et enkelt anløb om formiddagen. Ø-Færgens Faaborg III kan så klare dagens videre hop til Avernakø eller Faaborg. Tre gange daglig - en morgen og to aften - afgår Sea Hawk fra Svendborg.

Øtummelumsk

Videre øhopper vi nu til Drejø, Avernakø og det vestlige yderpunkt, Lyø. Hvert øhop tager mellem et kvarter og en halv time. Hvis man ikke er stedkendt i Øhavet, kan man let blive tummelumsk.

Øerne set fra søsiden ligner hinanden. Visse steder er der ovenikøbet øer hele kompasset rundt. I øvrigt: Hvorfor har øerne egentlig ikke et stort, synligt stednavn-skilt på havnen ligesom på en banegård?

Da Søsiden afmønstrer på Skarø, står en familie fra Tåsinge og spørger Sea Hawks skipper om øhoppets muligheder:

- Det kan da godt være, at vi vil prøve en tur!

Se video og foto af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis, øverst i artiklen. 

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader