minbaad.dk
onsdag 23. maj

Hjortø blev bygget hos Henningsens Bådeværft i Rantzausminde i 1954. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Hjortø: Hundested-glødetrådsmotor er fundet - i Hundested

Når veteranpostbådens motor drager sit sidste tøf, står afløseren nu klar i kulissen. Motoren, der er ferskvandskølet, blev fundet hos en privat samler.

Glødetrådsmotoren i veteranpostbåden Hjortø har tøffet, siden bådfører Jørgen Greve Rasmussen fik den monteret i 1972.

Dengang afløste den aktuelle 21 hk Hundested-motor bådens 15 hk motor. De 15 heste var lagt i, da Hjortø blev leveret af Henningsens bådebyggeri i Rantzausminde i 1954.

Kølerørene et problem

Hjortøs nuværende motor tøffer stadig lystigt. Det får den lov at gøre, så længe den kan.

I lavet, der passer Svendborg Museums båd, er rettighed omhu også en dyd. Derfor er de frivillige begyndt at tænke på den dag, den 45 år gamle motor drager sit sidste tøf.

- Problemet er mest kølerørene. Der er tæring. For at begrænse det, har vi skiftet fra søvands- til ferskvandskøling, forklarer formand Kjeld Søberg, Svendborg, til Fyens.dk.

Bådelaugets plan er at have en glødetrådsmotor køreklar den dag, der er brug for det. Den kommende motor skal helst være så identisk som muligt med Hjortøs nuværende motor.

Fortid i fiskerfartøj

Sådan en motor er det nu lykkedes at finde hos en privat samler i Hundested. Motoren, som bådelauget besigtigede i mandags, er også en 21 hestes såkaldt type C af nogenlunde samme årgang, vurderer Kjeld Søberg.

Motoren har en fortid i et fiskerfartøj, og den har været ferskvandskølet i ca. 12 å: 

- Det skulle betyde, at der er noget mere levetid i den, end i vores nuværende motor, siger Kjeld Søberg.

Sælgeren gør nu motoren køreklar og laver en video af den i drift. Når det er på plads, og der er er enighed om prisen, kommer motoren til Svendborg.

- Vi kunne godt tænke os at styrke frivilligheden omkring Hjortø og satser på at finde tre-fire mand, der kan renovere motoren i et hjørne, vi har fået lov at låne på lystsejlads-museet. Derefter vil motoren blive brugt til udstilling og demonstrtation, indtil vi skal have den monteret i Hjortø, siger Kjeld Søberg.

Kilde: Fyens.dk

Bookmark and Share
FLERE NYHEDER


SEJLKLUBBER OG KLASSER


Få nyheder og deltag i konkurrencer

Besøg os på facebook


MORTEN LORENZEN TAGER ORDET