Den maritime kulturarv er truet
Træskibsbygning var tidligere et hovederhverv ved Det Sydfynske Øhav. Nu er resterne af den maritime kulturarv på vej til helt at forsvinde flere steder, hvor beddinger rives ned.
Ét skibsbyggeri er overlevet
I Marstal holdes skibsbyggerhåndværkets traditioner i hævd på det godt 40-årige Ebbe Bådebyggeri & Sejlloft, og værftsområdet Eriksens Plads er genetableret af Marstal Søfartsmuseum.
Værftets bedding er desuden anvendt til overhaling af lokale fartøjer som bugserbåden Rudskallen, koprammen Yrsa, fiskefartøjet Frk. Nielsen og galeasen Palnatoke.
Politikere vil ikke ofre 5 mio. kr.
I rapporten vurderes, at en udbedring af bedding, skinner og spilhus vil beløbe sig til omkring fem mio. kroner. Heraf skønnes omkring en tredjedel at gå til håndtering og deponering af slam - det vil sige udskyllet bundmaling - fra det nuværende anlæg.
Det er ikke noget, de lokale politikere jubler over. Her er anbefalingen fra teknik-udvalget at følge direktionens henstilling om, at der ikke ofres kommunale penge på at genopbygge det forfaldne anlæg.
I stedet lægges der op til at udarbejde en plan for området uden dog i første omgang at pille beddingen ned.
Turister gider ikke mobilhomes
- Langeland har en maritim kulturarv at byde på. Den skal vi passe på. Turister kommer ikke her for at se på parkeringspladser eller mobilhomes. De kommer her bl. a. for at opleve noget, som er værd at se på, fortæller han.
- Det er jo netop bl. a. øens maritime kulturarv. Derfor skal vi passe på den,
<iframe width="600" height="423" src="https://www.youtube.com/embed/BnK0hy0EiaE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Hør Ole Mortensøn, maritim historiker, fortælle om den truede bedding i Rudkøbing.