Gå til hoved-indhold
Den fire mand store familien Veber sejler på langtur i en Allegro 30, som de har ejet siden 2001. Foto: Familien VeberTur
Den fire mand store familien Veber sejler på langtur i en Allegro 30, som de har ejet siden 2001. Foto: Familien Veber

Erfaren sejler: Langturssejlads er bedst for børnene på sigt

Mathilda og Troels var ikke begejstrede, da deres forældre hev 14 måneder ud af kalenderen for at sejle i Caribien. Alligevel er det en fordel for børnene, mener deres far, Thomas Veber.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Langturssejlads er noget, alle sejlere kan gøre, mener sejler Thomas Veber, der netop er vendt hjem fra 14 måneders sejlads i Caribien med sin kone og børnene Mathilda på 12 og Troels på 9 år. De tog afsted, selvom børnene ikke var begejstrede inden afgang. 

Det er han selv og konen Margareta helt bevidste om. Langturssejlads er deres ønske og valg, og der har da heller ikke altid har lydt jubel fra børneværelserne. Sønnen meldte før deres sidste tur, at han ville komme til at savne sine venner, og datteren ville ikke forlade sine veninder.

- At være ude på havet er vores drøm. Det er ikke deres. Som voksne må vi så tage en beslutning. Vores vurdering var, at sådan en sejlads var det bedste for dem på sigt, mener sejlerfaren Thomas Veber.

Ville ikke med i starten

Børnene lærer nemlig meget af livet på vandet, hvor det blandt andet er nødvendigt, at også de tager ansvar og deltager aktivt i det daglige liv ombord: 

- Vores datter har fx fået en enorm selvtillid af det. Hun har forstået at tage ansvar, vise selvstændighed og blevet bevidst om, at i sådan et lille samfund, som en båd er, er alle nødt til at bidrage. Madlavning, skrubbe bund. Det har været en fornøjelse at se, hvordan hun har udviklet sig, selvom hun i første omgang ikke ville med, understreger Thomas Veber. 

Han må dog erkende, at børn ikke i samme grad som voksne kan nyde stilheden, bølgebruset eller kikket ud over et solglinsende Atlanterhav.

- Børnene fik videoer, som de måtte se alt det, de ville. Nogle gange så de to-tre på en dag, specielt når det var dårligt vejr. Og så har de fået læseglæde. Vi havde svært ved at skaffe bøger nok. De fandt også på at bage boller, og vores datter brugte lang tid på at skrive en kogebog, fortæller Thomas Veber.

8000 kr. i måneden

Økonomi er selvfølgelig ligeledes en væsentlig faktor. Jorden rundt-eventyreren Svend Billesbølle sejlede nærmest som en havets vagabond. Det gjorde familien Veber dog ikke:

- Vi har sejlet på et budget på 8000 kr om måneden, senere fik vi mulighed for at hæve det til 10.000 kr. Det er ret stramt. Der er ikke råd til besøg på strandbaren ret mange gange, forklarer Thomas Veber: 

- For at spare op, har vi holdt alle vores ferier i båden. Vi er ikke taget på ski eller charter. Ved det fravalg sparer man nemt 25.000 kr for en familie på fire. Det svarer så til tre måneders sejlads. Og så er valget ret let. 

Hellere sejle end større båd

Når beslutningen om en langtursejlads er truffet, er et af de mange valg desuden at finde en passende sejlbåd. Thomas Vebers erfarne råd er ikke at vælge en sejlbåd, der er for stor:

- Mange kigger på en 40, 42 eller 45 fods båd. Jamen jeg siger, tag dog turen i en båd på 30-35 fod. Når man kommer ud på oceanet spiller det ikke nogen rolle, om en båd er 35 eller 40 fod. Det betyder ikke noget for bekvemmeligheden. I stedet for at bruge alle pengene på en båd, så brug dem på at sejle. Svend Billesbølle og hans 18 fods er jo et perfekt eksempel på det, siger Veber.

Danmark eller Caribien?

Søsidens udsendte kan ikke tilbageholde spørgsmålet om Thomas Vebers yndlingsfarvand - Det Sydfynske Øhav eller Caribien?

- Øhavets kvaliteter er roen, gemytligheden og hyggen. At anløbe en caribisk ø er ikke på samme måde som at anløbe Drejø, Birkholm eller en anden ø hernede. Der er noget specielt ved fx de lange, lyse sommernætter her. Der kan Caribien ikke være med, men så er der så mange andre kvaliteter derovre. Man værdsætter måske også tingene lidt bedre herhjemme, når man har været væk.

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader