Gå til hoved-indhold
Den 30 fod lange Albin Ballad 'Lima' har indtil videre bragt de eventyrlystne drenge til Portugal. Foto: PrivatfotoTur
Den 30 fod lange Albin Ballad 'Lima' har indtil videre bragt de eventyrlystne drenge til Portugal. Foto: Privatfoto

Tre unge sejler mod friheden i en Albin Ballad

For et år siden havde Sønderborg-sejlerne Hans, Mads og Nikolaj ikke den mindste sejlerfaring. Nu sejler de 22-årige Europa tyndt. - Til tider har det været udfordrende, fortæller de til minbaad.dk.

Af Sara Sulkjær |

Det er tirsdag aften. Som så mange andre danskere sidder tre unge mænd klistret til Tv-skærmen, hvor Mikkel Beha og familien deler ud af deres storslåede naturoplevelser. Oplevelser, som skaber en drøm i drengene. De vil jagte den samme frihed, som Emil og Theis finder på sejlbåden Havana. 

Der er blot ét problem. Drengene, Hans Kobberø, Nikolaj Bie Rasmussen og Mads Asbo Ahrenkiel, har aldrig sejlet før: 

- Vi vidste jo udmærket godt, at det ikke nødvendigvis blev som deres (familien Behas, red.) tur, fordi vi ingenting vidste om at sejle eller navigere et skib. Som sagt, vi havde meget at lære endnu og kun et lille år til det, forklarer de senere langturssejlere, der i dag alle er 22 år, til minbaad.dk. 

Man kan, hvad man vil

Drengene var dog ikke i tvivl om, at langturssejlads var dét, de drømte om. Hans var automatikteknikker, Nikolaj var færdig på HHX, og Mads var elektriker. De var alle glade for deres respektive jobs, men savnede udfordringer. 

Dem fandt de i høj grad i sejladsen. De begyndte at tage et duelighedsbevis i den lokale sejlklub, mens også praktisk sejlerfaring kom på drengenes CV. Fritiden blev brugt på grundig research om sikkerhedsudstyr, ruter o. lig., mens utallige tips fra tidligere langturssejlere nøje blev undersøgt. 

- Til tider har det været udfordrende, men vi har aldrig tvivlet. Vi har haft den indstilling til tingene, at man kan, hvad man vil, understreger de eventyrlystne drenge. 

Og de fik ret. Selvom familie og venner så måbende til, da deres uerfarne sønner og kammerater kastede sig over sejlerdrømmene, gik der ikke lang tid, inden de undrende spørgsmål forvandlede sig til begejstrede opmuntringer. Ikke mindst, da drengene i november købte deres kommende langtursbåd, en 30-fods Albin Ballad.  

Kurs mod ?

Mandag 5. juni kunne drengenes bekendte så vinke farvel til sejlerne i havnen i Sønderborg, da Balladen ’Lima’ stævnede mod ukendt farvand. Knap tre måneder senere er jublen fortsat stor på 70'er-båden: 

- Indtil videre har vi været heldige. Vi har været ude i lidt hårdt vejr, men det har aldrig været så slemt, at vi ikke følte, vi havde kontrol over situationen. I det hele taget er det egentlig gået rigtig fint indtil videre. Det er minimalt, hvad der er gået i stykker på båden, fortæller de glade drenge, som da også hellere bliver to dage ekstra i havn og venter på bedre vejr.

Ruten er fortsat ukendt, som den har været det stort set fra dag 1. Lige nu ligger sejlerne i Lissabon, hvor de fortsat overvejer det næste stop. Kun én ting er sikkert: De skal længere sydpå. 

- Vi kan godt lide idéen om det ukendte og blot at tage tingene dag for dag, forklarer sejlerne, alt imens de fordøjer turens foreløbige højdepunkter; de mange delfiner, der har fulgt båden undervejs, og den særlige stemning der er, når solen langsomt står op i horisonten efter en nattevagt. 

Ikke langt fra tanke til handling 

Det er storslåede optrin, som drengene bestemt ikke ville have været foruden. Derfor bringer de da også gerne et godt råd videre til andre sejlerhungrende danskere, der drømmer om livet på havet: 

- Vi vil gerne giv et råd videre, som Mikkel Beha gav til os under en spørgerunde til hans foredrag: ’’Gør det! Og gør det sammen med nogen!’’. Vi tre drenge er et godt eksempel på, at alle kan sejle og lære det inden for kort tid. Der behøves ikke være langt fra tanke til handling, slutter drengene. 

Følg Hans, Mads og Nikolajs langturssejlads på Facebook her

Mads Ahrenkiel, Hans Kobberø og Nikolaj Bie Rasmussen sponsoreres af Blue Water, hvilket har skabt flere muligheder undervejs på langturen. Foto: Privatfoto

Da drengene stævnede ud på deres sejltur, vidste de blot, at de skulle gennem Kielerkanalen. Foto: Privatfoto

Undervejs har særligt delfinerne skabt begejstring ombord. Foto: Privatfoto

Der er ingen mor, der tager sig af vasketøjet, når man ligger i havn langt hjemmefra. Drengene beskriver da også selv deres tur som en form for dannelsesrejse. Foto: Privatfoto

content-loader
content-loader
content-loader