Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Nacra 17 bliver med foil, slår Lin Cenholt fast overfor minbaad.dk. - 35 af de nye Nacra 17 udleveres den 26. juni, siger hun i dag. Foto: World Sailing

30 sejlere færre til OL i Tokyo

IOC har talt. Der skal 30 sejlere færre med til OL i Tokyo i 2020, samtidig opgraderes Nacra 17 til foilende katamaran, oplyser DIF. Se ændringer i samtlige discipliner. Opdateret 11.47.

Af Troels Lykke |

En række nye discipliner skal sikre et mere ’ungt’ OL og en mere ligelig kønsfordeling blandt OL-atleterne i fremtiden, fortæller DIF til pressen.

IOC’s bestyrelse har godkendt en række nye discipliner til OL i Tokyo 2020. Beslutningen markerer en milepæl i udviklingen af det olympiske program, som skal appellere mere til unge og samtidig sikre en mere ligelig kønsfordeling blandt atleterne, hvor mændene hidtil har været i overtal. 

IOC’s beslutning tilfører 15 konkurrencer til OL-programmet i Tokyo 2020 i forhold til legene i Rio i 2016.

Ændringerne skal blandt andet sikre den højeste repræsentation af kvindelige atleter i den olympiske historie, så kønsfordelingen nærmer sig 50/50.

285 færre atleter

Ændringerne vil dog ikke øge det samlede antal OL-atleter. Tværtimod bliver det reduceret med 285 atleter, da nogle konkurrencer reduceres eller fjernes fra programmet – få overblikket nedenfor.

Niels Nygaard, der er formand for DIF, som også er national olympisk komité i Danmark, siger om ændringerne:

”Det er en meget positiv udvikling, som IOC har sat i gang med de nye ændringer. I DIF arbejder vi på flere områder med diversitet, så IOC’s strategi om flere kvinder i idrætten passer fuldstændig ind i vores nationale dagsorden. Desuden er det enormt spændende med de mange nye ’mixed events’, hvor mænd og kvinder kæmper på samme hold. Det, tror jeg, vil bringe nogle nye dimensioner til konkurrencer, som har været afviklet på samme måde i årtier,” siger Niels Nygaard.

De nye ændringer til OL-programmet fordobler de såkaldte ’mixed events’, hvor kvinder og mænd kæmper side om side, så der i Tokyo er 18 ’mixed events’, mens der i Rio var ni. Eksempler på nye ’mixed events’ er holdkapper i svømning og stafetter i atletik.

Ungt og urbant

De nye ændringer skal - udover en mere ligelig kønsfordeling - sikre et yngre OL-publikum via mere ’urbane’ discipliner. Basketball 3x3, BMX freestyle, klatring, surfing og skatebording er nye discipliner med en mere ungdommelig appeal.

”Alle analyser viser, at OL-publikummet bliver ældre og ældre. Derfor er det vigtigt med ændringer, hvis OL også skal være der om mange år. IOC har skævet til, hvad de unge interesserer sig for og har blandt andet fundet inspiration i gadekulturen og testet ting af ved ungdoms-OL. Jeg synes, at det er den rigtige vej at gå, og det understreger, at sporten hele tiden skal udvikle sig og følge tidens tendenser, hvis vi vil have de yngre generationer til at være fysisk aktive. Den del arbejder vi også dagligt med i DIF,” siger Niels Nygaard og fortsætter:

”Set med danske briller er der dog også ændringer, som vi gerne havde været foruden, og som vi har kæmpet for ikke skulle ske. Vi har eksempelvis stolte OL-medaljetraditioner i roning og skydning, men her er der sket ændringer, så fx Guldfireren ikke længere kan deltage. Det ærgrer mig meget, men så må vi kæmpe for at gøre os gældende i nogle af de nye discipliner i stedet,” slutter DIF’s formand.  

De mange ændringer I OL-programmet sker efter en længere proces, hvor de internationale sportsforbund har været med på råd. På baggrund af anbefalingerne fra forbundene har IOC’s bestyrelse besluttet følgende i forhold til nye discipliner i Tokyo 2020:

Nye discipliner og ændringer i eksisterende (m=mænd, k=kvinder, mx=mixed):

Svømning: 800 m (m), 1.500 m (k), 4x 100 m medley (mx)

Bueskydning: Hold (mx)

Atletik: 4x400 m (mx)

Basketball: 3x3 (m og k)

BMX: Freestyle (m og k)

Banecykling: Parløb (m og k)

Fægtning: Hold (m og k)

Judo: Hold (mx)

Bordtennis: Double (mx)

Triatlon: Hold (mx)

Boksning: To discipliner for mænd fjernes, mens to for kvinder tilføjes

Kano/kajak: Tre discipliner for mænd fjernes, mens tre for kvinder tilføjes

Roning: En disciplin for mænd fjernes, mens en for kvinder tilføjes

Sejlsport: Nacra 17 opgraderes til en foilende katamaran

Skydning: Tre discipliner for mænd fjernes, mens to ’mixed’ events tilføjes

Vægtløftning: En kategori for mænd fjernes

Dertil kommer, at IOC tidligere har tilføjet klatring, skateboarding, surfing, karate og baseball/softball til OL-programmet i Tokyo.

Reduktioner og tilføjelser i antallet af OL-atleter:

Vandpolo: -18

Svømning: -22

Atletik: -105

Roning: -24

Sejlsport: -30

Skydning: -30

Vægtløftning: -64

Brydning: -56

Basketball: +64

Boksning: 44 færre mænd, men 44 flere kvinder: 0

Kano/kajak: 55 færre mænd, men 55 flere kvinder: 0

BMX (bane): 8 færre mænd, men 8 flere kvinder: 0

Mountainbike: 8 færre mænd, men 8 flere kvinder + 4 mænd til BMX freestyle

Cykling (landevej): 14 færre mænd, men 14 flere i BMX freestyle

Judo: 38 færre mænd, men 38 flere kvinder

Samlet: -285 atleter i forhold til Rio 2016
content-loader
content-loader
content-loader