Gå til hoved-indhold
- Her ses den mistede mast i Århusbugten, og den anden trimaran viste god sømandskab og blev ved dem, fortæller X4-sejler Henrik Jørgensen. Foto: Henrik JørgensenKapsejlads
- Her ses den mistede mast i Århusbugten, og den anden trimaran viste god sømandskab og blev ved dem, fortæller X4-sejler Henrik Jørgensen. Foto: Henrik Jørgensen

Trimaran mister mast i AFI Marine 2Star Race

AFI Marine 2Star Race fra Århus bød lørdag på start i høj flot sol, og 7-9 m/s fra nordvest, som betød at 110 startende både havde pragtfuld sejlads til Ballen på Samsø. Se Kjeldsen-fotos.

Af Troels Lykke |

Spækhuggerne var hele 13 både til start, og for første gang i den succesfulde kapsejlads historie, var der tale om, at en klasse kunne stille et helt felt med så mange ens både.

Det fortæller fotograf Niels Kjeldsen her i denne beretning.

Respitstart på første etape giver samlet målgang

Stævneleder, Kenneth Meier-Andersen fra Århus Sejlklub bød på skippermødet velkommen til rekord mange deltagere på den traditionsrige sejlads, og uddybede det med, ”at nu kan man ikke være flere deltagere i Ballen havn”.

Arrangørerne havde sidste år, for første gang nogensinde, også taget sejlklubbens lokaler i Ballen i anvendelse, så der kunne være endnu flere med til festmiddagen lørdag aften.

Dette initiativ blev taget rigtig godt imod af sejlerne, så i år har vi udvidet antallet af deltagere så meget, at disse lokaler nu også er helt fyldte. ”Men nu har vi nået grænsen” slog Kenneth Meier-Andersen fast.

Sejladsen er en kæmpesucces, og der herskede en helt speciel stemning, da samtlige deltagere mødtes til morgenmad og skippermøde ved Århus Sejlklub allerede kl. 7:45.

De mindste både starter først, og sejladsen afvikles med respitstart, så i princippet burde alle krydse mållinjen ved Ballen på samme tid.

Igen i år var folkebådene de både med det laveste mål, og de startede allerede kl. 08:30, hvorefter der gik næsten 45 minutter inden næste både kunne krydse startlinjen.

Landstræner Peter Hansen i tyvstart med sin Spækhugger

Bland deltagerne kunne man også se landstræner for 49´erne, Peter Hansen ombord i sin spækhugger DEN 140, ”Skipper Skræk”.

Om det var det rekordstore felt med 13 spækhugger, eller at der blot syv sekunder før spækhuggernes start, blev afgivet startsignal for en Maxi Magic, er ikke til at vide.

Men kendsgerningen er, at Peter Hansen, som ellers havde timet starten perfekt, faldt af da startsignalet blev givet for maxien, og han dermed krydsede startlinjen få sekunder for tidligt.

Der var skarp skæring på første ben mod den grønne bøje midt i Århusbugten, og det betød at der var endnu mere dramatik, da flere af de større både, som havde sat spiler havde store problemer med at holde det første mærke op.

Det resulterede i flere spilerkæntringer, hvor besætningerne på kun to personer havde svært ved at holde båden på benene.

Værst gik det for en spækhugger, som brækkede spilerstagen, og en Luffe 40.04, DEN 14 med Bjarne Dietz ombord. Her resulterede et uheld i en total ødelagt spiler.

Folkebåde har igen sat sig på føringen i AFI Marine 2Star Race

Den første båd, som krydsede mållinjen ud for Ballen havn var folkebåden, ”Tricky Trickster” med Michael Belvad, som blev skarp forfulgt af en anden folkebåd, ”Nanna” med Bjørn Christiansen ved roret.

Folkebådene satte sig også på de to næste pladser, inden Jan Pedersen, som have Klaus Natorp med ombord i sin egen bådkonstruktion DB 22´eren Buildaboat.dk, kom ind som den første båd, som ikke var en folkebåd.

Vejrudsigten for i morgen, hvor starten går til 2. etape allerede kl. 08:00 fra Ballen på Samsø, lyder på vind fra vest omkring 4-5 M/S.

Derfor ser deltagerne frem til endnu en flot dag på vandet, hvor de kan forvente et kort krydsben på sydsiden af Samsø, inden det rekordstore felt, passerer Vesborg fyr på Samsø, og derefter sandsynligvis får slæk på skøderne, og kommer til at sejle halvvind hjem mod målet i Århus.

Trimaran smed masten, der kunne rejses igen. Foto: fb

Alle fotos er taget af Niels Kjeldsen, sponsoreret af Pantaenius

Klaus Natorp og Jan Pedersen i Jans egen konstruktion, Buildaboat.dk blev første ”ikke-folkebåd” på første etape

Luffe 40.04, DEN 14 med Bjarne Dietz ombord ødelagde sin spiler

13 spækhuggere stillede til start.

Jens Erik Hansen og landstræner Peter Hansen tyvstartede på 1. etape.

Stævnleder Kenneth Meier-Andersen, Århus sejlklub byder velkommen.

Folkebåd DEN 691, ”Tricky Trickster” vinder første etape af AFI Marine 2 Star race

content-loader
content-loader
content-loader