Gå til hoved-indhold
Kirsten Boldings far fremstillede i sin tid modellen, som Frits Jørgensen nu har renoveret. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts AvisKort Nyt
Kirsten Boldings far fremstillede i sin tid modellen, som Frits Jørgensen nu har renoveret. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Sjælden bådmodel bygget i ét stykke træ

Modelbygger Frits Jørgensen i Svendborg har afsluttet en usædvanlig renoveringsopgave. Den afbildede model er 4 Meteren Tutta, der blev bygget under krigen.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Øhavets erfarne modelskibsbygger, Frits Jørgensen, Thurø, har haft over hundrede store og små skalerede fartøjer gennem sine hænder. Nu har han for første gang afsluttet en restaurering af en helmodel med skrog og dæk skåret og snittet i ét stykke træ.

- Jeg kender ikke forklaringen på, hvorfor det er udført på den måde, og det er også lidt svært at identificere træsorten. Måske er det kirsebær? Men det er helt sikkert et stykke imponerende arbejde. Normalt plejer man jo at lime det sammen af flere stykker, siger Frits Jørgensen.

Model funder under oprydning

Fyens.dk var med, da Frits Jørgensen på sit værksted i Svendborg afleverede den nyrenoverede helmodel til en glad ejer, Kirsten Bolding, Skibby på Sjælland.

Den trekvart meter lange model i skala 1:10 har en lang historie. Modellen er fremstillet af Kirsten Boldings far, Bent Bolding i 1961. I fire år midt i 1950'erne sejlede han fra Odense i modellens forbillede, 4 Meter Yachten Tutta konstrueret i krigsårene af den den internationale, dansk-fødte konstruktør, Knud H. Reimers.

Modellen - dengang uden mast og rig - kom frem i lyset under en oprydning hjemme hos Kirsten Bolding. Beslutningen om at renovere og færdiggøre hendes fars model blev truffet, og da Kirsten Bolding kender Irene Borne, Frits Jørgensens hustru, fik han overladt opgaven.

- Den er blevet meget flot, Den vil få en hædersplads derhjemme, fastslog Kirsten Bolding, da hun genså sin model i Svendborg.

Skinne fra modeljernbane

Frits Jørgensen har været dybt i arkiverne for at finde de originale tegninger til rig og mast. Undervejs har han fået assistance fra Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksøen og fra klassisk-sejleren Carl Mangor i Svendborg.

Mange fine detaljer indgår i modellen. For eksempel er metalskinnen på masten en skinne - ja, men fra en modeljernbane.

Se billeder af modellen, der har flere flotte detaljer, herunder: 

Virkelighedens 4 Meter med sejlnummeret D5 - Tutta. Fotos: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader