Gå til hoved-indhold
Grundet katamaranens konstruktion med høj styrke og lav vægt er det muligt at forene høj fart med lave driftsomkostninger. Foto: Tuco MarineKort Nyt
Grundet katamaranens konstruktion med høj styrke og lav vægt er det muligt at forene høj fart med lave driftsomkostninger. Foto: Tuco Marine

Tuco præsenterer ny katamaran til fiskefarmindustrien

Den vedligeholdelsesfrie båd er bygget i komposit, som sikrer høj styrke og minimal vægt. Ballastsystem muliggør desuden brug af kraner til løft, der overgår standardkapaciteten for tilsvarende både.

Af Sara Sulkjær |

Den 14,99 meter lange ProZero-katamaran er designet til opdrætsbranchen, hvor den skal tjene som platform for arbejde og kranoperationer. Den unikke konstruktion er afpasset arbejdsopgaverne i branchen og muliggør bl.a. tunge løfteopgaver. 

Klar på seks minutter

Arbejdsopgaverne er mange og omfatter eksempelvis net-skifte, fodringsarbejde, undervandsinspektion, undersøgelse, oprensning, installation, reparation og vedligeholdelse af strukturer.

Båden er samtidig udstyret med et ballastsystem, således at den lette båd nemt kan tilføres den vægt og dermed stabilitet, der er nødvendig, når der skal udføres tunge løfteoperationer ved opdrætsanlæggene. 

Ved at benytte ballastsystemet kan man hurtigt justere vægtforholdet og opnå den nødvendige stabilitet. Selve ballastoperationen tager blot seks minutter, hvorefter båden er klar til løft.

Driftsbesparelser

Båden er udviklet i tæt samarbejde med opdrætsbranchen for derigennem at imødekomme branchens ønske om at indføre mere innovative løsninger som alternativ til de tungere stålbåde, der i mange år har tjent opdrætsbranchen.

- De tunge stålbåde går generelt ved en lavere hastighed nede omkring 9 til 11 knob, hvorimod den nye båd går over 20 knob og dette med et brændstofforbrug, som er ca. 30% mindre end de tungere og langsommere stål-alternativer, siger Jonas Pedersen, direktør hos Tuco Marine, i en pressemeddelelse.

- Dette fører naturligvis til meget store besparelser på driften for de aktive operatører af disse både. At der så samtidig spares penge i driften, udledes langt mindre NOx og anden miljøskadelig udledning, er bestemt også et plus i en branche, som lever af naturlige ressourcer, forklarer han videre. 

Med værksted, omklædningsrum og toiletter er båden særdeles egnet til operationer af længere varighed. Foto: Tuco Marine

Se video af katamaranen, hvis drift kan overvåges med et dome-kamera på overbygningen med 360° videodækning af båden. 

content-loader
content-loader
content-loader