Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Glad sejler fra Idrætshøjskolen. PR-foto

Har du overvejet sejlads på Idrætshøjskolen i Sønderborg?

”Kurs mod fjerne kyster” har ikke levet forgæves, fortæller lærer på Idrætshøjskolen i Sønderjylland, Peter Lindum. Hobie Cat og J80’ere netop gjort klar.

Af Troels Lykke |

Vi har givet ordet til idrætslærer fra Sønderborg:

Idrætshøjskolen i Sønderborg (IHS) har sejlads gennem en årrække været et af de mest valgte fag, bl.a. hjulpet af skolens gode beliggenhed lige ned til Sønderborg Bugt. 

Lystbådehavnen ligger 200 m fra højskolen, og flåden af Hobie Cats ligger klar på strandtrailere kun få meter fra vandkanten. Det er i det hele taget en skole med store muligheder for vandfagene, som udover sejlads også tæller wind- og kitesurf, kajak, standup-paddle etc.

Der er netop gjort klar til sæsonen, så skolens Hobies og J80’er vil være i gang frem til sommerferien, og igen i efteråret.

36 elever

36 elever valgte sejlads, så det er super positivt med den store interesse. Og som de siger på havnen i Sønderborg: Der skal jo helst være nogen til at købe bådene efter de nuværende ejere..

En stor del af eleverne har ikke sejlet for sejl før, så der trænes frem mod duelighedsprøven i sejlads – og ikke mindst det for eleverne fantastiske i at kunne sejle for vindkraft selv.

Derudover forsøger skolen at brede paletten af muligheder med sejlads ud. IHS er så heldige at have stor opbakning fra sejlunionen, og de omliggende sejlklubber SYC og Hørup, som velvilligt hjælper med bl.a. både.

Deler tre J80ere med sejlklub

IHS (højskolen) og SYC (sejlklub) ”deler” de sammenlagt tre J80’ere som er til rådighed, så klubbens velbookede sejlerskole bruger bådene om aftenen, og idrætshøjskolen i dagtimerne. 

Klubbernes engagement i kapsejlads bruges også aktivt, så eleverne på sejladsholdet kan deltage i f.eks. Als Rundt, aftenkapsejlads etc.

I Sønderborg er der også det særlige Oxbridge-event, hvor en stor del af byens og regionens uddannelsesinstitutioner mødes og sejler race mod hinanden, og her er IHS selvfølgelig med.

En tradition på sejladsfaget er turene til Flensborg. Her er eleverne gaster på både fra Hørup Sejlklub, og så er der dømt rigtig tursejlads med andre skippere end de sædvanlige, så man oplever mange forskellige måder at gøre tingene i en sejlbåd på. Og selvfølgelig med badning, røverhistorier fra de syv have, og ofte en (luksus-)oplevelse af andre både med væsentlig mere komfort..

På efterårsholdet kommer sejlads endnu længere væk. Det har tidligere været til Frankrig og Tyrkiet; pt er det til Kreta, hvor det blå Middelhav og solen nydes nogle dage i lejede både. En kæmpe oplevelse for de unge sejlere med natsejlads, smukke ankerbugter, snorkling mv.

Filosofien handler om mange facetter

Under et ophold på et halvt år, som er det typiske, oplever sejladseleverne også f.eks. ture med en jernalderbåd, natsejlads med hjemmeværnets kutter, picnic-tur med skolens Hobie Cats etc – filosofien er at vise nogle af de mange facetter sejlads kan have, og dermed forhåbentlig skabe en glæde ved at færdes på vandet, uanset fartøj, præferencer for fart eller ej etc.

Samlet set giver sejlads som højskolefag virkelig god mening bl.a. pga nødvendigheden af samarbejde, oplevelsen af naturen, tilfredsstillelsen ved det at mestre det håndværks- og sikkerhedsmæssige, fornemmelsen af konsekvens, og ikke mindst følelsen at kunne noget som kan sende én på de helt store eventyr ud i verden. ”Kurs mod fjerne kyster” har ikke levet forgæves, og drømmene må meget gerne starte på IHS, fortæller Peter Lindum.

Det koster cirka 1500 kr. per uge inklusiv kost og logi at gå på idrætshøjskolen.

Læs mere om idrætshøjskolen i det sydlige Danmark.

content-loader
content-loader
content-loader