Gå til hoved-indhold
Udstyr
Udstyr
Udstyr
Udstyr

Vingemast med oppusteligt sejl giver mere fart

Særligt tursejleren kan få glæde af den nyudviklede vingemast, som forenkler sejladsen væsentligt. Med effektiv profil giver riggen desuden god fart og båd krænger mindre.

Af Sara Sulkjær |

En rig bestående af en teleskopisk mast, en speciel bom og et oppusteligt sejl. Det er opskriften, der i fremtiden kan gøre sejladsen lettere, særligt for nye sejlere og tursejlere. Det skriver seilmagasinet.no.

Effektiv profil 

Med minimalt dæksudstyr og en enkelt trimline, der justerer vinklen på bommen, blivet det ingen sag at kaste sig over sejlerlivet.

Også for kapsejlere kan riggen have sine fordele. Vingemasten har nemlig et mere effektivt profil end det klassiske sejl, hvormed båden får flere kræfter fremad, og kan sejle hurtigere og krænger mindre. 

Dog er vingemasten indtil videre blot testet på en Laser samt 5.5 m-jolle. Der kan går altså endnu et styk tid, før - og hvis - vingemasten lander på markedet. 

Kendt fra America's Cup

Vingemasterne er allerede kendt fra America's Cup-bådene, hvor hele riggen hejses på med kran før hver sejlads. Noget, den almindelige sejler næppe har mulighed for. 

Den nye udvikling kan dog tyde på, at vingemasten i fremtiden ikke blot vil være forbeholdt eliten, men også at mindre ambitiøse sejlere kan hoppe med på vinge-bølgen.

Se klip øverst i artiklen, hvor der fortælles (dog på fransk) og vises filmklip af vingemasten. 

Kilde: seilmagasinet.no

content-loader
content-loader
content-loader